Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Παροχή επιπλέον εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες

ΤH χορήγηση προς τις ελληνικές τράπεζες επιπλέον εγγυήσεων, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θέτοντας το τέλος Σεπτεμβρίου ως τον χρονικό ορίζοντα οπότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα συμπεράσματα της τρόικας, ο υπουργός δήλωσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του προγράμματος κατά 25 δισ. ευρώ (κατατίθεται άμεσα η σχετική τροπολογία), με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ επανέλαβε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η επιλογή των εγγυήσεων γίνεται με γνώμονα να διατηρηθεί θετικό το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης και να καταστεί εφικτό κάποια στιγμή να «ανοίξουν» οι πόρτες των διεθνών αγορών. Ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος.

Στο θέμα των εγγυήσεων διευκρίνισε ότι η επέκταση του πακέτου κατά 25 δισ. ευρώ αποτελεί προϋπόθεση από την τρόικα για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και η ενίσχυση της ρευστότητας.

«Οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης», αναγνώρισε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι μέσω των εγγυήσεων θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα collateral για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τρεις σύμβουλοι του Δημοσίου, οι οποίοι θα ασχοληθούν με δύο θέματα: Το πρώτο θα είναι μια μελέτη σκοπιμότητας για την αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και το δεύτερο θα είναι οι συμβουλές τους για την πρόσφατη πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΑΤΕ και Τ.Τ.

Την ίδια ώρα, στο τέλος Σεπτεμβρίου τοποθέτησε χρονικά την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι προτιμά να διατηρηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι ανοικτός σε ξένες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα.

«Πιστεύουμε ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τις κινήσεις του Δημοσίου αλλά και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος», είπε ο υπουργός αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών που αποφασίζουν μόνες τους αλλά εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από την ΤτΕ.

Υπογράμμισε όμως το γεγονός ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης με δεδομένο ότι το Eλληνικό Δημόσιο δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης.
Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον της ΑΤΕ δεν είναι επισφαλές, αφού το εγγυάται το Δημόσιο. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων στην ίδια κατεύθυνση επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού στη ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου