Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Στην αφετηρία μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου το χρηματιστήριο

Μετά από μια εβδομάδα «αποθέρμανσης» και εκτονωτικών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, η χρηματιστηριακή αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική και «υπόσχεται» νέα κέρδη.
Στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές - που συναρτώνται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την
ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας - προστίθεται τώρα η ιδιαίτερα ευνοϊκή  βραχυχρόνια συγκυρία:
• To EWG έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας
• Η S&P ανακοινώνει  αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας
• Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν όλο και πιο χαμηλά (των διετών προσεγγίζουν πλέον ιστορικά χαμηλά επίπεδα).
• Ο ΟΤΕ... «μοιράζει λεφτά και ελπίδες» στους επενδυτές – και παράλληλα δημιουργεί πρότυπα για τις μεγάλες επιχειρήσεις του  ΧΑ- γνωστοποιώντας ότι θα διανέμει στους μετόχους του το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Καλά νέα και από το μέτωπο των τραπεζών, με την Εθνική να μηδενίζει την εξάρτηση από τον ELA και την Alpha  να ετοιμάζεται να αντλήσει 500 εκατ. από τη διεθνή χρηματαγορά με χαμηλό επιτόκιο, ενώ η Eurobank εξαγόρασε (αντάλλαξε με δικά της ομόλογα) και ακύρωσε όλες τις προνομιούχες μετοχές της - δείχνοντας τον δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει και η Attica Bank.
Οι εξελίξεις αυτές βελτιώνουν και τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές στο ΧΑ, στις οποίες ποντάρουν διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως αυτά που κάλυψαν χθες το 85% της μετοχικής έκδοσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής», εισφέροντας στην εισηγμένη εταιρεία  ζεστό χρήμα 45 εκατ. ευρώ.

Προεξόφληση με δόσεις
Το παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ουσιαστικά μια πρώτη προεξόφληση αυτών των προοπτικών.  Η επιβεβαίωση προβλέψεων και προσδοκιών, σε συνδυασμό με εξελίξεις και διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο θα αποτελέσουν καταλύτες για τη συνέχιση της ανόδου.
Όλα δείχνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τώρα στην αφετηρία ενός ακόμη ανοδικού κύματος – του δεύτερου σε μια μακρά πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε  τον Απρίλιο του 2017 ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές και θα συνεχισθεί σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν, τόνο και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν τα χαρτοφυλάκια – κυρίως ξένα – που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και αγοράζουν παραβλέποντας κινδύνους και αβεβαιότητες που δημιουργεί η βραχυχρόνια συγκυρία.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα, ημέρα κλεισίματος των σειρών Ιανουαρίου στα Παράγωγα,  μετά από διερευνητικές κινήσεις και μικρές διακυμάνσεις οι βασικοί δείκτες πήραν πάλι ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ιδιαίτερα θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί ο αυξημένος τζίρος: Αλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 96,5 εκατ. ευρώ, ενώ με προσυμφωνημένες πράξεις διακινήθηκαν πακέτα αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ (ο συνολικός τζίρος εμφανίζεται 158,9 εκατ. ευρώ,  επειδή περιλαμβάνει την αξία των νέων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  που διανεμήθηκαν στους δικαιούχους).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 838,31 και 850,44 μονάδων (από -0,09% μέχρι +1,54%) και έκλεισε στις 847,56 με άνοδο 1,19%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 2.181,91 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 1,12%.  Ανοδο 1,17% κατέγραψε ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 942,60 μονάδες, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό +3,31%. Από τις μετοχές του κλάδου, πρώτη σε απόδοση Eurobank  με +3,5%.  Alpha +2,3%, Πειραιώς +1,8%,  Attica Bank +1,7%, Εθνική +0,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισε ο OTE με +4,8%. Ακολούθησαν ΕΧΑΕ +3,2%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,6%, Σαράντης +2,5%, Lamda +2,3%.
Στο κόκκινο  Jumbo 2,7%, ΟΛΠ και Grivalia -2%.

 sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου