Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αποδεσμεύεται η Ρωσία από δολάριο και ευρώ;

Μέλος του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ο οποίος εκπροσωπεί το πλειοψηφικό κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας έχει προετοιμάσει, σύμφωνα με δημοσίευμα που σας
παρουσιάζει το pentapostagma.gr, νομοθετική τροπολογία η οποία θα καταστήσει το ρούβλι το μοναδικό έγκυρο νόμισμα στη χώρα θέτοντας έτσι ένα τέλος στην εξάρτηση της Ρωσίας από το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ. 

 Ο Yevgeniy Fyodorov περιέγραψε αυτή την πρωτοβουλία σε συνέντευξη που έδωσε στην καθημερινή εφημερία Izvestia. Υποσχέθηκε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο αλλά αρνήθηκε να παρέχει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες πριν από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Ο Fyodorov δήλωσε ότι για να επικυρωθεί το νομοσχέδιο ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση και ότι “επί του παρόντος το ρούβλι είναι άρρηκτα δεμένο με το δολάριο και κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να αποτελεί το εθνικό νόμισμα.”

 Ο Fyodorov ισχυρίζεται ότι το νομισματικό του σχέδιο υποστηρίζεται από τον επικεφαλής πρώτο αναπληρωτή της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Αndrey Ulyukayev. 

“O Ulyukayev δηλώνει ότι παραπάνω από τα μισά αποθεματικά χρυσού και εξωτερικών νομισμάτων (πάνω από 250 δις δολάρια) στην πραγματικότητα προκαλούν ζημία. 

Πραγματικοί πόροι πληρώθηκαν για αυτά. Θα πρέπει να αλλάξουμε τις αρχές του εθνικού νομισματικού συστήματος μέσω της εκκίνησης του μηχανισμού ο οποίος δεν θα δίνει καμία υποστήριξη στο δολάρια των Η.Π.Α και δεν θα συνεισφέρει στον αμερικανικό προϋπολογισμό – ο οποίος έχει ‘γεμίσει’ με περίπου 10 προϋπολογισμούς της Ρωσίας - αλλά αντιθέτως να υποστηρίξουμε τις εσωτερικές επενδύσεις.”

 Ο Fyodorov υποστήριξε ότι εφόσον όλες οι επενδύσεις στη Ρωσία πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών οργανισμών του εξωτερικού, η Ευρώπη και η Αμερική χρηματοδοτούν την παγκόσμια οικονομική κρίση σε βάρος της Ρωσίας 
 “Αυτό δεν αποτελεί μόνο οικονομικό βάρος αλλά είναι απαράδεκτο,” υποστήριξε ο Fyodorov.

 Η ιδέα αυτή δέχθηκε έντονες επικρίσεις από έτερα μέλη του κοινοβουλίου και ειδικούς οικονομολόγους.
 Η κριτική που δέχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την επένδυση σε ρούβλια αλλά οποιεσδήποτε απαγορεύσεις στην οικονομική σφαίρα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απομυζήσουν το κεφάλαιο καθώς οι διοικητικές ρυθμίσεις θα υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη προς το ίδιο το ρούβλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου