Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Συρία: Εγκατάλειψη του καθεστώτος με ειδική σημασία

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, το να περνούν αξιωματούχοι του καθεστώτος στο «στρατόπεδο» του αντιπάλου είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο και εντάσσεται στο πλαίσιο του υπογείου πολέμου με σκοπό την εκ των έσω διάβρωση της σταθερότητας του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τελικό στόχο να αποφευχθεί η στρατιωτική παρέμβαση «τρίτων» και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Ορισμένες όμως αυτομολήσεις, όπως αυτή του ταξίαρχου Τλας έχουν ειδική βαρύτητα.

 Μια ακόμη σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και σίγουρα αποτελεί κακό οιωνό για το
καθεστώς. Πρόκειται για τον αναπληρωτή διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών της συριακής Αεροπορίας, ταξίαρχο Νασρ Μούσταφα. 

  Η «βαλκανοποίηση» θα μετατρέψει τελικά τη Συρία σε περίκλειστο (landlocked) κράτος ;

 Η ειδική σημασία έγκειται στο ότι είναι Αλαουίτης, δηλαδή προέρχεται από τη θρησκευτική μειονότητα που ελέγχει τη χώρα, αφού Αλαουίτες είναι και η οικογένεια Άσαντ. 

Πέραν του γεγονότος ότι οι Αλαουίτες αποτελούν τον πυρήνα της ισχύος του καθεστώτος, η υπηρεσία πληροφοριών της Αεροπορίας θεωρούνταν ως εκ των πλέον έμπιστων πυλώνων του καθεστώτος.

 Με απλά λόγια, εάν θεωρηθεί ότι το καθεστώς αρχίζει και χάνει την υποστήριξη των Αλαουιτών, τότε πιθανότατα οι μέρες του είναι μετρημένες, αφού σημαίνει ότι οι Αλαουίτες αρχίζουν να θεωρούν ότι ίσως και να μην αντέξει, οπότε προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα… 

απο το defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου