Όχι μόνο από την Κρήτη αλλά κι από άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. την Θράκη. Έτσι, έφθασαν στο σημείο να δηλώνουν εκτάσεις στο πεδίο βολής στους Ασβεστάδες στον Έβρο, όπου αρκετά χωράφια
είναι δεσμευμένα από τις ένοπλες δυνάμεις και οι ιδιοκτήτες τους λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση, για να παίρνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κοινοτικές ενισχύσεις ετησίως όπως ανέφεραν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.Δυστυχώς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο καθρέπτης ενός μέρους της κοινωνίας μας, πιθανόν σημαντικού, που προσπαθεί να κάνει την αρπαχτή όταν βρει την ευκαιρία. Αυτό συμβαίνει γιατί εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια των ελεγκτικών αρχών, την μη εφαρμογή των νόμων διαχρονικά και γενικά την ατιμωρησία υπό πολιτική αιγίδα.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό γιατί της κάνει ζημιά ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να τα διατηρήσει, ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη.
Έχετε ακούσει τίποτε προβεβλημένους λαλίστατους Κρητικούς πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βγαίνουν δημοσίως να καταδικάσουν το σκάνδαλο και να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αγροτών κ.λπ.; Εμείς όχι.
Ο καθένας από την σκοπιά του καλά κάνει. Άλλωστε, ακόμη κι αν άλλαζαν θέσεις, ο καθένας θα έκανε αυτό για το οποίο σήμερα κατηγορεί τον άλλο κατά την άποψή μας.
Όμως, όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Αν θέλουμε να γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν ανεξάρτητα από ποιο κόμμα είναι στην εξουσία.
Η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ευρωπαϊκό δίκτυο του Euronext υπηρετεί αυτή την λογική. Από την άλλη πλευρά, είναι εύλογο να είναι κάποιος καχύποπτος για το τάιμινγκ της ανακοίνωσης της πρότασης εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από το Euronext λόγω του θορύβου που προκάλεσε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Απ' όσο γνωρίζουμε η πρωτοβουλία για το ντιλ ανήκε στην ελληνική πλευρά και την έφερε εις πέρας ο «απεσταλμένος» του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΘΟ κ. Πιερρακάκη. Γνωστό στέλεχος της αγοράς.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα συνδέσει το επικείμενο ντιλ ΧΑ-Euronext με το αφήγημα της αυξημένης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Στην πραγματικότητα, το ντιλ των 400 εκατ. ευρώ της ΕΧΑΕΕΧΑΕ +14,93% είναι πολύ μικρό για το Euronext των 15 δισ. ευρώ. Από την σκοπιά του Euronext και της ΕΕ είναι πιο σημαντικό ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς.
Όσον αφορά εμάς εδώ, το ερώτημα είναι αν θέλει κάποιος να είναι από τους πρώτους στο χωριό ή από τους τελευταίους στη πόλη. Για τους μετόχους της ΕΧAΕ, το ντιλ είναι αρκετά καλό καθώς θα τους αποφέρει κέρδη.
Το γεγονός ότι το ΧΑ θα λειτουργεί υπό την ίδια πλατφόρμα που λειτουργούν τα υπόλοιπα 7 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευκολύνει την πρόσβαση ξένων θεσμικών κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές. Επιπλέον διευκολύνει την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών σε εγχώριες μετοχές μέσω αλγορίθμων, ενισχύοντας δυνητικά την ρευστότητα τους και της ελληνικής αγοράς γενικότερα.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες εισηγμένες εταιρείες ίσως «χαθούν» ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες καθώς αναλυτές και θεσμικοί επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες εταιρείες. Εις βάρος των μικρότερων ίσως λειτουργήσει επίσης το γεγονός ότι δεν είναι το ίδιο καλά οργανωμένες και δεν έχουν τόσο ισχυρούς ισολογισμούς όσο εισηγμένες ανταγωνίστριές τους σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες θα βρεθούν στο Euronext αντιμέτωπες με αυστηρότερα πλαίσια εταιρικής διακυβέρνησης και υποχρεωτικών αναφορών που μεταφράζονται σε μεγαλύτερα κόστη συμμόρφωσης και ενδεχομένως γραφειοκρατίας. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το κανονιστικό πλαίσιο καθώς συχνά υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειριζόταν ευρωπαϊκά κονδύλια με ελληνική νοοτροπία και διαχειριστικές πρακτικές. Αν στόχος του, εκτός των άλλων, ήταν η σύγκλιση της ελληνικής γεωργίας με την ευρωπαϊκή, προφανώς απέτυχε.
Η ένταξη στο Euronext αποσκοπεί στην ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ή δίκτυο, αν προτιμάτε, προς το παρόν. Αν θα έχει περισσότερα οφέλη για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες απομένει να αποδειχθεί.
Αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια αποτυχία, η επίδραση του Euronext στην ελληνική κεφαλαιαγορά μένει να αποδειχθεί, αν και το καλό σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου