Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη

Αμαλία Κάτζου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη

Η 9η Μαΐου αποτελεί κάθε χρόνο ημέρα μνήμης και εορτασμού για την Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία της Ευρώπης, τους

στόχους της και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πορεία της δεν ήταν πάντα ομαλή. Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια μέχρι την προσφυγική κρίση και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.


Κατά τη διάρκεια των "πέτρινων χρόνων" των μνημονίων, η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Η κρίση αυτή ανέδειξε τις αδυναμίες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι το λεγόμενο "δημοκρατικό έλλειμμα". Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από μη εκλεγμένα όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι απομακρυσμένη από τις πραγματικές ανάγκες των λαών.

Αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και κριτική, τόσο από κράτη-μέλη όσο και από πολίτες, και έχει συμβάλει στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.


Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επιβάλλει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στα κράτη-μέλη, έχει επίσης αποτελέσει πηγή αντιπαράθεσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κανόνες αυτοί περιορίζουν τις δημοσιονομικές επιλογές των κρατών και δημιουργούν ανισότητες.

Η έλλειψη πλήρους οικονομικής ένωσης και πολιτικής εμβάθυνσης δυσχεραίνει την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων, ενώ οι λάθος επιλογές στη μεταναστευτική πολιτική έχουν επιβαρύνει δυσανάλογα κράτη πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.


Η περιορισμένη εθνική κυριαρχία που επιβάλλεται από τις επιταγές ενός γερμανοκρατούμενου διευθυντηρίου έχει ενισχύσει τον σκεπτικισμό γύρω από το ερώτημα "ποια Ευρώπη είχαμε οραματιστεί;".

 Ο ευρωσκεπτικισμός έχει αυξηθεί, με πολλούς να θεωρούν ότι η ΕΕ απέτυχε στους αρχικούς της στόχους, όπως η πλήρης πολιτική ενοποίηση και η εξάλειψη των ανισοτήτων.

Η φράση "γίγαντας με πήλινα πόδια" περιγράφει τέλεια την αντίφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Έχει τεράστια οικονομική και θεσμική δύναμη, αλλά πάσχει από δομική αστάθεια και έλλειψη πολιτικής συνοχής. Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις την καθιστούν ευάλωτη.

Παρά τις προκλήσεις, το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει αποτύχει συνολικά. Η ΕΕ παραμένει μια από τις πιο ισχυρές και σταθερές γεωπολιτικές ενώσεις στον κόσμο. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση, να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της ένωση και να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου