«Όταν καλώ την Ευρώπη, ποιον καλώ;»
«Η παρατήρησή μου πηγαίνει πίσω στη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ: “Όταν καλώ την Ευρώπη, ποιον καλώ;”». δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Τρίτη. «Έτσι, διαπραγματευόμαστε με πολλά διαφορετικά συμφέροντα». Ο Μπέσεντ ανέφερε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών ως απόδειξη των διαιρέσεων του μπλοκ.
Πρόσθεσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, επιβάλλουν τέτοιες εισφορές στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, όχι. «Θέλουμε να δούμε να καταργείται αυτός ο άδικος φόρος σε μια από τις σπουδαίες βιομηχανίες της Αμερικής», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Οπότε θα είναι ένα δούναι και λαβείν. Έτσι, έχουν η ΕΕ να αποφασίσουν κάποια εσωτερικά ζητήματα πριν μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια εξωτερική διαπραγμάτευση». Τα σχόλια του Μπέσεντ έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει να διχάσει την ΕΕ διαπραγματευόμενος εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη μέλη.
Γκρίνια Τραμπ
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη φορολογία και τις αντιμονοπωλιακές έρευνες των Βρυξελλών για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Apple και η Meta, από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο αυτοαποκαλούμενος «άνθρωπος των δασμών» κατήγγειλε επίσης το «πολύ δυσάρεστο» εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ σε αγαθά με τις ΗΠΑ, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, ανέρχεται σε 350 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΕ παρουσίασε πλεόνασμα αγαθών ύψους 157 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ το 2023, αλλά έλλειμμα υπηρεσιών ύψους 109 δισ. ευρώ.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, μαζί με μια «καθολική» εισφορά 10% σε άλλες αμερικανικές εισαγωγές. Έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει να επιβάλει πρόσθετες εισφορές ανά τομέα στα φαρμακευτικά προϊόντα, τους ημιαγωγούς και την ξυλεία. Η ΕΕ ανέστειλε τις εισφορές σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε «παύση» 90 ημερών για τους σαρωτικούς «αμοιβαίους δασμούς», οι οποίοι περιλάμβαναν δασμό 20% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ.
Διχασμός Βερολίνου – Παρισιού
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εισαγάγουν εισφορές στα διαφημιστικά έσοδα των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «δεν είναι ικανοποιητικές». Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή δεν θα αναθεωρήσει τον κανονισμό για τις ψηφιακές αγορές και την Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες διέπουν τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού και περιεχομένου, αντίστοιχα, σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Τα αντίποινα κατά των ψηφιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν διχάσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ και παραδοσιακούς ρυθμιστές της ατζέντας. Το Παρίσι έχει πιέσει έντονα την Επιτροπή να προβεί σε αντίποινα κατά των αμερικανικών ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη «δεν έχει πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στην προσφορά» των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple και 200 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις: οι πρώτες κυρώσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο της DMA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου