Κυριακή 4 Μαΐου 2025

Αν ήξερε ο Μπουκόφσκι οικονομικά…

 Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα γιορτάζει τα πρώτα 100 του 24ωρα στον Λευκό Οίκο, έχοντας κάνει σμπαράλια το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ξυπνώντας εφιάλτες ύφεσης για ΗΠΑ και παγκόσμια οικονομία και καταφέρνοντας να τραντάξει το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα από

τον θρόνο του ασφαλούς καταφυγίου. Κατόρθωμα; Μην βιάζεστε. Τα καλύτερα έρχονται.

Όλα αυτά, φυσικά, στο όνομα της «μεγάλης αναδιάρθρωσης» της παγκόσμιας οικονομίας προς όφελος της Αμερικής. Τουλάχιστον έτσι λέει ο ίδιος. Το σχέδιο, κατά τον πρόεδρο, είναι οι δασμοί που ρίχνουν τη μία οβίδα μετά την άλλη στο διεθνές εμπόριο, να φέρουν… ειρήνη, ανάπτυξη και μια νέα βιομηχανική επανάσταση στις ΗΠΑ. Κάπως σαν να καις το σπίτι σου δηλαδή για να ζεσταθείς το χειμώνα.

Αυτό που γίνεται όμως όλο και πιο ξεκάθαρο, είναι ότι οι ΗΠΑ παίζουν… μόνες τους. Σαν να στήσανε τραπέζι διαπραγματεύσεων, κάθισαν στην καρέκλα και τώρα τσακώνονται με τον εαυτό τους. Ο στόχος; Να σηκωθεί το μεγαλύτερο εμπορικό τείχος εδώ και έναν αιώνα. Ίσως και δύο. Γιατί να περιοριστούμε;

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ δεν διαπραγματεύεται με τον κόσμο. Παίζει ένα reality show, προσπαθώντας να «μαγέψει» τις αγορές και το εκλογικό σώμα.

Ωστόσο κάποιοι ανησυχούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και έτσι την περασμένη εβδομάδα μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ προσπάθησαν να καλοπιάσουν τη Wall Street, ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ο οποίος έριξε μερικές ατάκες  περί... "συμφωνίας" με την Κίνα. Συμφωνία στα λόγια, γιατί στις πράξεις ούτε καν συμφωνούν αν μιλάνε μεταξύ τους.

«Μιλάμε και με Ινδία»

Μην ανησυχείτε, και με τις Ινδίες «συζητάνε». Το πλαίσιο δε του διαλόγου είναι το γνωστό και εξής ένα : «Πάρε το ή άφησέ το»: 10% δασμό σε όλα σου τα προϊόντα και βλέπουμε.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Τραμπ κάνει ελεύθερη πτώση.

Τα δημοσκοπικά νούμερα θυμίζουν συντριβή και οι καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι κι από μετεωρολόγο σε τυφώνα. Ακόμα και οι βιομήχανοι που υποτίθεται θα σώζονταν με τους δασμούς, βυθίζονται σε κατάθλιψη: ο δείκτης Empire State του Fed της Νέας Υόρκης έπεσε στα επίπεδα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ναι, τόσο καλά.

«Θα πέσει πολύ ξύλο…»

Τα καλύτερα όμως έρχονται: Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα πρώτα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2025, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία άρχισε να... τρενάρει. Και αν είσαι αισιόδοξος, μπορείς να το δεις και σαν "αναστροφή πορείας προς το μέλλον".

Η ζημιά δεν είναι προσωρινή. Τα στοιχεία πλέον δεν κοιτάνε την υγεία της οικονομίας, αλλά μεγεθύνουν τις πληγές των δασμών. Ακόμα κι αυτοί που πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα, τώρα παραδέχονται ότι πριν συμβεί αυτό θα «φάνε πολύ το ξύλο».

Οι άλλες χώρες βλέπουν όλο αυτό το τσίρκο και αναρωτιούνται: «Να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε ή να πάμε για μπύρες και να επιστρέψουμε όταν τελειώσει το σόου;» Η απάντηση; Μπύρες φυσικά.

Οι ΗΠΑ χάνουν διαπραγματευτική ισχύ με ρυθμούς που θα ζήλευε και ο Τιτανικός.

Η Κίνα ετοιμάζεται για μαραθώνιο, τονώνοντας την εσωτερική οικονομία της και ανοίγοντας αγκαλιές προς άλλους εμπορικούς εταίρους.

Η Ιαπωνία κάνει την αντεπίθεσή της: Ο Πρωθυπουργός της Σιγκερού Ισίμπα ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν γιουσουφάκια απλά για να κλείσουν συμφωνία.

Η αλήθεια είναι ότι οι δασμοί ήρθαν για να μείνουν. Όπως επίσης και οι ειδικοί δασμοί σε αυτοκίνητα, αλουμίνιο, χάλυβα, ημιαγωγούς και φαρμακευτικά. Δηλαδή, αν νομίζετε ότι τα πράγματα είναι χάλια τώρα, κρατήστε δυνάμεις.

Η αβεβαιότητα είναι τοξική για την οικονομία. Και, μεταξύ μας, οι πιο σοφοί ηγέτες του κόσμου θα προτιμήσουν να υιοθετήσουν τη στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», αφήνοντας την Αμερική να παλεύει με τον καθρέφτη της.

Γιατί, κακά τα ψέματα, ούτε σε 100 ούτε σε 1.000 μέρες θα έχουν καταλάβει τι στο καλό θέλουν. 

 reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου