Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Οι αγορές ακινήτων με τις υψηλότερες αποδόσεις και η Ελλάδα

Η αγορά ακινήτων κάθε χώρας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Όμως, υπάρχουν και κάποιες ομοιότητες.

Επειδή η Βαρκελώνη γίνεται συχνά σημείο αναφοράς στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, θεωρήσαμε χρήσιμο να αναφερθούμε στην κατάσταση που αντιμετωπίζει όποιος ψάχνει να βρει σπίτι εκεί για να

νοικιάσει, όπως μας τα περιέγραψε χθες κάτοικος της πόλης.

Δεν βρίσκεις τίποτα, π.χ. γκαρσονιέρα, στη πόλη, κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, τόνισε. Ακόμη κι αν βρεις σπίτι μισή ώρα από τη Βαρκελώνη, τα ενοίκια πέφτουν στα 800-900 ευρώ, όχι στο μισό, και θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου το κόστος μεταφοράς από και προς την πρωτεύουσα της Καταλονίας, που δεν είναι μικρό.

«Γι’ αυτό αρκετοί νοικιάζουν δωμάτιο, όχι σπίτι, προς 500 ευρώ τον μήνα και μοιράζονται μπάνιο κ.λπ., στην πόλη», πρόσθεσε. 

Επειδή το ενοίκιο εξετάζεται σε συνάρτηση με τις απολαβές των εργαζομένων, τον ρωτήσαμε πώς έχουν τα πράγματα. Τι ανέφερε; Ο αρχικός μισθός ενός νέου απόφοιτου πανεπιστημίου (junior), ο οποίος δεν έχει εργασιακή εμπειρία, είναι κοντά στα 1.400 ευρώ. Ο μισθός ενός δασκάλου, καθηγητή με πολυετή εμπειρία, πλησιάζει τα 2.500 ευρώ καθαρά.   

«Αν είναι να πληρώνεις 1.000 ευρώ ενοίκιο και να παίρνεις μισθό 1.400 ευρώ, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με το κόστος ζωής,» συμπλήρωσε. 

Η δημοτική αρχή «ξετρύπωσε» κάπου 10.000 παράνομα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το πρόβλημα στέγασης, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα, τόνισε. 

«Δεν είναι απλό. Ο δήμος έχει έσοδα από τη βιομηχανία των airbnb ενώ πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έσοδα απ’ αυτά» κατέληξε, αναδεικνύοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα. «Το μόνο σίγουρο, κατ’ εμέ και πολλούς άλλους, είναι πως το μοντέλο του τουρισμού θα πρέπει να αλλάξει».

Ξεκινήσαμε το σημερινό άρθρο με την αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Βαρκελώνη γιατί τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα, πριν ρίξουμε μια ματιά στις αγορές των ακινήτων με τις υψηλότερες και χαμηλότερες ονομαστικές αποδόσεις  μισθωμάτων στην ΕΕ και όχι μόνο.      

Σύμφωνα με την Global Property Prices, οι αγορές με τις υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις ενοικίων (gross rental yields) είναι η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία στην ΕΕ, με 7,85%, 7,38%, 6,46% και 6,17% αντίστοιχα. 

Αν συμπεριλάβουμε κι άλλες χώρες εκτός ΕΕ, βλέπουμε ότι υψηλές αποδόσεις προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,03% και η Τουρκία με 7,13% και ετήσιο πληθωρισμό 75,5% τον Μάιο. Ακόμη, υψηλότερη απόδοση ίση με 10,15% προσφέρει η αγορά της Νοτίου Αφρικής. 

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, με απόδοση μισθώματος 4,82% με βάση τις τιμές του Ιουνίου, σύμφωνα με την  Global Property Prices. Κοντά και η Κύπρος με 4,57%.

Στον αντίποδα, οι αγορές με τις χαμηλότερες αποδόσεις ήταν η Τσεχία με 3,58%, η Αυστρία με 3,59% και η Γερμανία με 3,74%. Εκτός ΕΕ, η χώρα που ξεχωρίζει για την χαμηλότερη απόδοση, με μόλις 2,53%, είναι το Ισραήλ. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει την αναζήτηση ευκαιριών εκτός Ισραήλ όπως η Ελλάδα.

Αναμφίβολα, κάθε αγορά ακινήτων έχει τις δικές της ιδιοσυγκρασίες και αποτυπώνονται στις διαφορετικές αποδόσεις. Το ερώτημα είναι προς τα πού βαδίζουμε και αν η κατάσταση είναι βιώσιμη.

euro2day.gr/specials/dr_money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου