Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Οι 5 μεγαλύτερες κατολισθήσεις από το 1900

Η ιστορία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ στις 4 Ιουλίου.


Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμη κοντά στο να διορθωθούν, το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ θα κερδίσει τις γενικές εκλογές της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο με μία από τις

μεγαλύτερες πλειοψηφίες στη βρετανική ιστορία.

Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του Survation που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδωσε στους Εργατικούς πλειοψηφία 318, κερδίζοντας 484 από τις 650 έδρες στο κοινοβούλιο. 


Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει παρόμοιες μεγάλες ντρίμπλες στον ορίζοντα για το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Rishi Sunak.

Πώς συγκρίνεται αυτό με τις εκλογές των περασμένων δεκαετιών; Με τη βοήθεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων, το POLITICO έχει συγκεντρώσει τις πέντε μεγαλύτερες εκλογικές νίκες για ένα μόνο κόμμα από το 1900.


(Οι εκλογές του 19ου αιώνα είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να μετρηθούν, καθώς οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου μέχρι το 1918 και το επιλέξιμο εκλογικό σώμα ήταν πολύ μικρότερο).


1924 — Πλειοψηφία 209 των Τόρις

Οι Συντηρητικοί υπό τον Στάνλεϊ Μπάλντουιν απολάμβαναν μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφού νίκησαν τον πρωθυπουργό των Εργατικών Ράμσεϊ Μακντόναλντ σε ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο, ανακτώντας την εξουσία με ένα μήνυμα ελεύθερου εμπορίου. Εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τους Εργατικούς μόλις πέντε χρόνια αργότερα (ακούγεται οικείο;).


1997 — Πλειοψηφία 179 Εργατικών

Ο Τόνι Μπλερ οδήγησε τους Εργατικούς εκτός αντιπολίτευσης μετά από 18 χρόνια για να σαρώσει τους Συντηρητικούς του Τζον Μέιτζορ από την κυβέρνηση. Κάνοντας εκστρατεία υπό τη σημαία των Νέων Εργατικών, στόχευσε με επιτυχία τους ψηφοφόρους των Τόρις με σιγουριά και εμπιστοσύνη. Ο Μπλερ βοηθήθηκε επίσης από την εκτεταμένη λάσπη στο Συντηρητικό Κόμμα και την αίσθηση ότι το κόμμα είχε φτάσει στο τέλος της γραμμής στην κυβέρνηση (ακούγεται οικείο;).


2001 — Πλειοψηφία 167 Εργατικών

Αυτές οι εκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό μια επανάληψη του 1997, καθώς μόνο 29 έδρες άλλαξαν χέρια. Η υπόθεση μιας άλλης νίκης των Εργατικών, που ονομάστηκε «ήσυχη κατολίσθηση», σήμαινε ότι η προσέλευση μειώθηκε στο 59%, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η καθολική ψηφοφορία το 1918.


1945 — Πλειοψηφία 145 Εργατικών

Στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο, το Εργατικό Κόμμα του Clement Attlee θεωρήθηκε ως το κόμμα που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Βρετανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγώντας στη δημιουργία του NHS και του κράτους πρόνοιας. Ο Attlee ηττήθηκε μόλις έξι χρόνια αργότερα με τον ηγέτη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Winston Churchill να επιστρέφει θριαμβευτικά για άλλη μια θητεία.


1983 — Πλειοψηφία 144 βουλευτών των Τόρις

Αυτές οι εκλογές ήταν η πρώτη από τις δύο σαρωτικές νίκες των Συντηρητικών της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθήθηκε από τρεις παράγοντες: την επιτυχία στον πόλεμο των Φώκλαντ εναντίον της Αργεντινής, τις διαιρέσεις μεταξύ των αντιπάλων της με τη δημιουργία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τους Εργατικούς να τρέχουν με ένα εξαιρετικά αριστερό μανιφέστο, που ονομάστηκε το «μακρύτερο σημείωμα αυτοκτονίας στην ιστορία».

politico.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου