Νωρίς σήμερα το πρωί, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στο Ιράν - αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για περαιτέρω βύθιση της προβληματικής περιοχής σε σύγκρουση.
Τώρα, ο ειδικός σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Στέφενς, ανέλυσε την κατάσταση σε ένα άρθρο για το MailOnline, εξετάζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.
Ο κ. Stephens, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο Royal United Services Institute και την ερευνητική ομάδα RAND Europe, εξέτασε τον αντίκτυπο σε άλλες χώρες όπως το Κατάρ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο - και αν θα μπορούσαν να εμπλακούν στο μέλλον.
Η Μέση Ανατολή κλυδωνίζεται σε έναν ανησυχητικό γκρεμό μετά από μια εβδομάδα αντιποίνων πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν .
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι κάτι νέο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι δύο πλευρές έχουν πολεμήσει έναν σκιώδη πόλεμο, μέσω ομάδων αντιπροσώπων όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ή χρησιμοποιώντας μυστικές δραστηριότητες και κυβερνοπόλεμο για να στοχεύσουν τις υποδομές της άλλης πλευράς.
Αλλά το σημαντικό είναι ότι καμία χώρα δεν χρησιμοποίησε τον στρατό της για να χτυπήσει ανοιχτά στο κυρίαρχο έδαφος της άλλης.
Αυτή την εβδομάδα αυτό το ταμπού έσπασε και τοποθετεί την περιοχή σε μια ανησυχητική νέα δυναμική όπου το Ισραήλ και το Ιράν μπορεί να αισθάνονται απαραίτητο να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται για να αποφύγουν να φαίνονται αδύναμοι μπροστά στον άλλο.
Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, τα γεγονότα εξελίσσονται τόσο γρήγορα που η πρόβλεψη του πώς θα εξελιχθεί είναι δύσκολη και το επίπεδο έντασης σημαίνει ότι ένας λάθος υπολογισμός και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία κλιμάκωση της περιφερειακής βίας.
Είναι χρήσιμο να σκεφτείτε ότι εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, πώς μπορεί να συμβεί και πού μπορεί να είναι.
Η περιοχή είναι γεμάτη με πιθανά σημεία ανάφλεξης που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν γρήγορα, αλλά ορισμένα μέρη είναι πιο επικίνδυνα από άλλα και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να αποσταθεροποιηθούν αμέσως.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι πιθανότατα το πρώτο μέρος για να περιμένουμε περισσότερα προβλήματα.
Οι σύμμαχοι Χούτι του Ιράν είναι μια άκρως ανατρεπτική δύναμη στην Υεμένη, μετά από εννέα χρόνια εμφυλίου πολέμου είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από τις βάσεις τους στη δυτική ακτή και έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά.
Για τέσσερις μήνες είχαν βάλει στόχο την πολιτική ναυτιλία και αντιμετώπισαν αντίποινα από τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ/ΗΒ.
Ωστόσο, διατηρούν την ικανότητα να στοχεύουν πλοία με πυραύλους και drones καθιστώντας τα ταξίδια στην περιοχή εξαιρετικά επισφαλή.
Αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν εύκολα να κλιμακωθούν ή ακόμη και να επεκταθούν στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς το Ιράν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αυξήσει το κόστος της σύγκρουσης για τη Δύση.
Στο Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές -μερικές από τις οποίες είναι πιστές στο Ιράν- που συνδέονται με κυβερνητικά υπουργεία έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν δυτικά συμφέροντα όπως πρεσβείες, εταιρείες πετρελαίου και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ και η αεροπορική βάση στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν.
Και οι Ιρανοί μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στοχοποιήσουν αυτές τις βάσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ή drones, παρασύροντας έτσι τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση.
Το Ισραήλ έχει επίσης πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτών των πολιτοφυλακών το 2019 και οι Ισραηλινοί μπορεί να αισθάνονται ότι περαιτέρω πλήγματα θα ήταν ένας καλός τρόπος για να βλάψουν το Ιράν χωρίς να στοχεύσουν ξανά την πατρίδα του.
Οι Ισραηλινοί μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν να ανεβάσουν τα ηνία στη Συρία, όπου η πρωτεύουσα της Δαμασκού φιλοξενεί αρκετούς στρατιωτικούς διοικητές και τάγματα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Αυτές οι μονάδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό ιρανικών επιθέσεων από τη Συρία, καθώς και να γίνουν στόχοι αντιποίνων από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως αυτό που συνέβη τον Μάρτιο όταν ο ανώτερος διοικητής του IRGC Mohamed Reza Zahedi σκοτώθηκε σε στοχευμένη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Οι υλικοτεχνικοί δεσμοί του Ιράν από τη συριακή πρωτεύουσα με τους συμμάχους του στον Λίβανο - τη Χεζμπολάχ - κάνουν τη νότια Συρία ένα προφανές σημείο ανάφλεξης που θα μπορούσε να δει ταχεία κλιμάκωση και αντίποινα μεταξύ των δύο πλευρών.
Μετά είναι ο ίδιος ο Λίβανος, όπου η λιβανική Χεζμπολάχ έχει ανταλλάξει πυρά με το Ισραήλ πάνω από 5.000 διαφορετικές φορές από τις 7 Οκτωβρίου.
Έκτοτε, 200 Λιβανέζοι και 16 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και μεγάλες περιοχές και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου παραμένουν ερημωμένες καθώς οι άμαχοι τράπηκαν σε φυγή φοβισμένοι.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο ρουκετών που εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 150.000. Εάν εκτοξευόντουσαν, θα κατακλύζονταν το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ και θα προκαλούσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ένα σύννεφο καπνού στο δρόμο από μια έκρηξη στο Nuseirat στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών, σε μια φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν χθες τις ζημιές σε κτίριο στο Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ θα έπρεπε να εισβάλει στον Λίβανο ως αντίποινα, οδηγώντας σε έναν πόλεμο τόσο σφοδρό που θα έκανε τη Γάζα να μοιάζει με μια πορεία εισόδου.
Δεδομένου του πόσο άσχημη θα μπορούσε να είναι αυτή η έκβαση, είναι απίθανο είτε το Ιράν είτε το Ισραήλ να πιέσουν για μια ολοκληρωτική σύγκρουση στον Βορρά, εκτός εάν τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Μετά, φυσικά, υπάρχει το ίδιο το Ισραήλ και το Ιράν.
Δεδομένης της μεγάλης απόστασης μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι ότι καμία από τις δύο χώρες θα μπορούσε να εισβάλει απευθείας, αλλά και οι δύο χώρες διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων και σκηνές όπως η νύχτα της 13ης Απριλίου θα μπορούσαν σίγουρα να γίνουν συχνό φαινόμενο.
Αυτό θα προκαλούσε βαθιά ανησυχία για τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ.
Μια στήλη καπνού κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας χθες εν μέσω της σύγκρουσης
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τον τόπο επίθεσης του Ισραήλ σε σπίτι στη Ράφα στη Γάζα την Τετάρτη
Ισραηλινοί στρατιώτες εκτοξεύουν όλμους από το νότιο Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη
Ενώ το Ισραήλ υποπτεύεται ότι έχει πυρηνικά όπλα, το Ιράν δεν έχει ακόμη κατασκευάσει δικό του όπλο, και έτσι, ευτυχώς, δεν υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί σύντομα σύννεφο μανιταριών στη Μέση Ανατολή.
Δεν αξίζει τίποτα που το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν σημαντικές αμερικανικές βάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αστυνόμευση του ουρανού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, εάν τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Ωστόσο, αυτές οι χώρες ήταν ξεκάθαρες ότι κανένα πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν δεν μπορεί να εξαπολυθεί από αυτές τις βάσεις και δεν θα δεχτούν να συρθούν σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση Ισραήλ/ΗΠΑ εναντίον Ιράν.
Έτσι, η πιθανότητα να ξεσπάσει σύγκρουση εντός του Κόλπου είναι αρκετά χαμηλή.
Ένας Παλαιστίνιος επιθεωρεί χθες τις ζημιές σε κτίριο στο Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
Ο κόσμος στέκεται ανάμεσα στις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δούμα την Τετάρτη
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κινούνται σήμερα κατά μήκος ενός κατεστραμμένου δρόμου στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς
Αλλά πολύ πιο πιθανή είναι η διακοπή της ναυτιλίας μέσω των Στενών του Ορμούζ από ιρανικά ναυτικά μέσα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, η οποία θα αναγκάσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και θα διαταράξει σοβαρά έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.
Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ ανησυχητική εικόνα, όπου πολλαπλά σημεία ανάφλεξης μπορούν να κατακλύσουν την περιοχή σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη σημαίνουν ότι έχει πολλά σημεία πίεσης στα οποία μπορεί να πιέσει για να αυξήσει τον πόνο εάν τα πράγματα κλιμακωθούν.
Εν τω μεταξύ, η εξαιρετικά ανώτερη στρατιωτική τεχνολογία του Ισραήλ σημαίνει ότι μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια τις ιρανικές δυνάμεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Λιβανέζοι χωρικοί περνούν από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Kfar Kila, ένα λιβανέζικο χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ, χθες
Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας την Τετάρτη
Ένα ισραηλινό σπίτι στη συνοριακή πόλη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ που υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς της Χεζμπολάχ, φαίνεται από τη λιβανική πλευρά του λιβανο-ισραηλινού συνοριακού χωριού Kfar Kila χθες
Οι άνθρωποι επισκέπτονται το Όρος των Ελαιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ σήμερα καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται
Υπάρχει πολύ επείγουσα διπλωματία που λαμβάνει χώρα στην περιοχή που ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να επικρατήσουν πιο ψυχραιμίες από όλες τις πλευρές.
Το πιο σημαντικό πράγμα θα είναι να επιτρέψουμε τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν να ξεφύγουν από τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.
Το μόνο θετικό είναι ότι παρά το εντυπωσιακό θέαμα των πυραύλων που πετάνε πίσω και εμπρός, κανείς δεν σκοτώθηκε - και οι άμαχοι δεν ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι.
Επομένως, υπάρχει ακόμη χρόνος για να επικρατήσει η διπλωματία και η περιοχή να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου