Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Οι αγρότες είναι θυμωμένοι στη Γαλλία! Τα σημάδια διαμαρτυρίας των Γάλλων αγροτών δείχνουν μια μεγάλη σύγκρουση στον ορίζοντα.



Αγρότες στην περιοχή της Βρετάνης της Γαλλίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας τρακτέρ στην πόλη της Ρεν ως απάντηση στις αγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες υποστηρίζουν ότι επιβαρύνονται με υπερβολικές ρυθμίσεις στο

πλαίσιο των αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, όταν έφτασαν στην έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Βρετάνης, οι αγρότες άπλωσαν άχυρα στο πάρκινγκ και σκόρπισαν επίσημα έγγραφα.

Αργότερα οι αγρότες προχώρησαν με τα τρακτέρ τους στο μέτωπο της περιφερειακής διεύθυνσης γεωργίας και δασοκομίας, όπου άπλωσαν χόρτα.

Σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας της Ρεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, οι αγρότες διεξήγαγαν τη διαμαρτυρία χρησιμοποιώντας 100 τρακτέρ.

Ενώ οι Γάλλοι φημίζονται για την ετοιμότητά τους να διαμαρτυρηθούν, όπως έχουμε δει αλλού στη Δύση, υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση στους αγρότες και στον εφοδιασμό τροφίμων γενικότερα, και είναι μόνο θέμα χρόνου να έρθει ολοκληρωτική νομοθεσία για τους αγρότες της Γαλλίας ; όπως η ακόλουθη ανάλυση από τον John Lichfield στο TheLocal.fr:
 

Τα σημάδια διαμαρτυρίας των Γάλλων αγροτών δείχνουν μια μεγάλη σύγκρουση στον ορίζοντα

Εάν βρίσκεστε στην επαρχία της Γαλλίας, ίσως έχετε δει πινακίδες των χωριών αναποδογυρισμένες – αντί για μια απλή φάρσα, αυτή είναι μια διαμαρτυρία νεαρών Γάλλων αγροτών που θα μπορούσε, γράφει ο John Lichfield, να είναι η αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ αγροτών, περιβαλλοντιστών και των κυβέρνηση.

Η Νορμανδία έχει ανατραπεί. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν μεγάλα τμήματα της Γαλλίας.

Στη γωνιά μου του Calvados σχεδόν όλες οι πινακίδες με τα ονόματα στην άκρη των πόλεων και των χωριών έχουν ξεβιδωθεί και έχουν αντικατασταθεί με λάθος τρόπο προς τα πάνω. Μια χαραγμένη πινακίδα δίπλα στο δρόμο αναγγέλλει: «Nous marchons sur la tête». (Περπατάμε με τα κεφάλια μας).


Είναι αυτή η δράση μιας νυχτερινής συμμορίας αγροτικών σουρεαλιστών; Ανακοινώνει την επιστροφή των Gilets Jaunes;

Όχι. Αποτελεί μέρος μιας γεωργικής «εξέγερσης των σημαδιών» που ξεκίνησε στο Gard στη νοτιοανατολική Γαλλία πριν από δύο εβδομάδες και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε λιβάδι σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διαμαρτυρία, που επινοήθηκε από την Jeunes Agriculteurs, την οργάνωση νέων αγροτών, προειδοποιεί για περισσότερα ανατρεπτικά μέτρα που θα ακολουθήσουν εάν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ένα σωρό γεωργικά παράπονα.

Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται; Πόσο ασυνήθιστο.

Στην πραγματικότητα, έχει γίνει λιγότερο κοινό από ό,τι ήταν παλιά. Οι αγρότες ήταν σχετικά ήσυχοι εδώ και αρκετά χρόνια. Σνόμπαραν τις διαδηλώσεις των Gilets Jaunes που ξεκίνησαν στην επαρχία και στα προάστια της Γαλλίας πριν από πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση προφανώς παίρνει στα σοβαρά την απειλή μιας αγροτικής εξέγερσης. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν συναντήθηκε με τους ηγέτες των αγροτοσυνδικάτων την Τρίτη και υπέκυψε αμέσως σε δύο από τα κύρια αιτήματά τους.

Οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 47 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος σε αυξημένα τέλη άδειας για την άντληση νερού από το έδαφος και για την άντληση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών σε αυτό. Αυτές οι διατάξεις έχουν πλέον περικοπεί από τον εθνικό προϋπολογισμό του 2024 πριν καν περάσει από το κοινοβούλιο.

Άλλα παράπονα παραμένουν. Οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι, μεταξύ άλλων, για μια μη επικυρωμένη συνθήκη της ΕΕ με τη Νότια Αμερική που θα έφερνε φθηνό βόειο κρέας Βραζιλίας και Αργεντινής στη Γαλλία.

Διαμαρτύρονται επίσης για την άνοδο της τιμής του αγροτικού καυσίμου ντίζελ (στο οποίο ήδη πληρώνουν πολύ μειωμένο φόρο) και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων της ΕΕ (εκ των οποίων η Γαλλία λαμβάνει 7,5 δισ. ευρώ ετησίως, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα).

Κυρίως διαμαρτύρονται ότι η Γαλλία δεν έχει σαφή στρατηγική για την εξισορρόπηση των αναγκών της γεωργίας και ενός οικολογικά φιλικού μέλλοντος.





Ο Philippe Bardy, ηγέτης του κύριου αγροτικού συνδικάτου, του FNSEA, στο Tarn όπου ξεκίνησε η ανάποδη διαμαρτυρία, είπε: «Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε. Μας προτρέπει επίσης να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο όνομα της επισιτιστικής κυριαρχίας. Μας πιέζουν να κρατήσουμε υψηλούς μισθούς. απαιτούν επίσης να μειώσουμε τις τιμές για να ηρεμήσουμε τον πληθωρισμό».

Έχει ένα σημείο. Οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις για επτά δεκαετίες (με μία ή δύο εξαιρέσεις) έχουν ακολουθήσει μια σχιζοφρενική ή υποκριτική προσέγγιση της αγροτικής πολιτικής.

Έχουν πληρώσει τα χείλη σε «οικογενειακές φάρμες» και «την εξαιρετική ποιότητα φαγητού της Γαλλίας». Επέτρεψαν ή ενθάρρυναν τη στάθμιση των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τις εντατικές, χημικές εκμεταλλεύσεις δημητριακών και τις μεγάλες βιομηχανίες αγροδιατροφής που καθιστούν τη Γαλλία έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο.

Φταίνε και τα αγροτικά σωματεία. 

Η πάλαι ποτέ κυρίαρχη ένωση, η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εκμεταλλεύσεως Αγροτών (FNSEA), κυριαρχείται παραδοσιακά από τα συμφέροντα των δημητριακών που έχουν μετατρέψει εκτάσεις της βόρειας Γαλλίας σε μια πράσινη έρημο. Αντιστάθηκε σε οποιαδήποτε ριζική μετατόπιση των επιδοτήσεων της ΕΕ από τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις στις μικρές.

Υπήρχαν 750.000 γαλλικές φάρμες στις αρχές του 21ου αιώνα. Τώρα υπάρχουν περίπου 450.000.

Παρά αυτή την απότομη πτώση των αριθμών, δύο στους πέντε Γάλλους αγρότες κερδίζουν λιγότερα από 4.500 ευρώ ετησίως. Χωρίς επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες, δεκάδες χιλιάδες από αυτές θα είχαν ζημιά.

Ένας από τους γείτονές μου στη Νορμανδία τυχαίνει να είναι πρόεδρος των κτηνοτρόφων βοείου κρέατος του Καλβαντός. Κάποτε μου εξήγησε τα οικονομικά στοιχεία αυτού που, για τη Γαλλία, είναι ένα μεγάλο έως μεσαίο αγρόκτημα με 280 ζώα.

Ο Daniel Courval και η σύζυγός του Christine κερδίζουν 25.000 € από την ετήσια εργασία δύο ανθρώπων, αλλά η φάρμα λαμβάνει 50.000 € σε επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ). Χωρίς αυτούς, θα είχαν 25.000 € ετήσια ζημιά και δεν θα υπήρχε αγρόκτημα.

Αυτός ο εύθραυστος κόσμος απειλείται από δύο νέους παράγοντες. Περισσότεροι από τους μισούς εναπομείναντες αγρότες της Γαλλίας είναι άνω των 50 ετών και θα συνταξιοδοτηθούν πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, σαφής εθνική πολιτική για την ενθάρρυνση των επίδοξων νέων αγροτών να τους αντικαταστήσουν.

Η γεωργία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα στη Γαλλία μετά τις μεταφορές.

Η γεωργία υποτίθεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου της, όπως το μεθάνιο - ένα μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το μπροστινό και το πίσω μέρος των αγελάδων - κατά 16 τοις εκατό έως το 2030.

Και τι γίνεται με τους ανθρώπους που τρώνε τη βίγκαν διατροφή που έχει εγκρίνει το WEF, η οποία τους κάνει να εκπέμπουν 7 φορές περισσότερες «εκπομπές» από μόνες τους, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε κρέας;

Η παραγωγή βοείου κρέατος μειώνεται, αλλά η κατανάλωση βοείου κρέατος αυξάνεται ξανά. Η κυβέρνηση θέλει η Γαλλία να παράγει περισσότερα από τα δικά της τρόφιμα. Αυτό συνεπάγεται πιο εντατική γεωργία. η οικολογική μετάβαση συνεπάγεται το αντίθετο. Οι Γάλλοι αγρότες απεχθάνονται την ιδέα των εισαγωγών από χώρες που επιβάλλουν ασθενέστερους περιβαλλοντικούς περιορισμούς από την ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ισχυρίζεται, με κάποιο λόγο, ότι είναι ένας Πρόεδρος φιλικός προς τη φάρμα. Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τις περικοπές μετά το Brexit στις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ. Αρνείται να υπογράψει την εμπορική συνθήκη Mercosur – Νοτίου Αμερικής – με τη σημερινή της μορφή.

Όμως, η κυβέρνησή του έχει παρακάμψει ή ανταποκρίνεται στα λόγια για να λύσει τις αντιφάσεις που αναφέρονται παραπάνω, μεταξύ παραγωγικότητας και οικολογίας, μαζικής παραγωγής και ποιοτικής παραγωγής, οικογενειακών αγροκτημάτων και φθηνών τροφίμων. Έτσι, μέχρι τώρα, έχουν τα μεγάλα αγροτικά συνδικάτα.

Κάποια στιγμή πριν από το τέλος του έτους, η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα σε ένα «σύμφωνο για τη γεωργία» ή «νόμο προσανατολισμού για το μέλλον της γεωργίας».|

Εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πυρήνα του προβλήματος –και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο αν το κάνει– η αγροτική Γαλλία θα μπορούσε να ανατραπεί πραγματικά το επόμενο έτος.

strangesounds.org


ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου