Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι ΗΠΑ βυθίζουν σε ολοκληρωτικό μπλακάουτ την Ευρώπη: “Δεν έχουμε άλλο πετρέλαιο και αέριο” – Κατέρρευσαν τρεις εταιρείες Φ.Α. στην Γερμανία (για αρχή…)

Σοκ στην Ευρώπη προκαλεί η αποκάλυψη των Financial Times: Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και LNG δεν έχουν την δυνατότητα να «διασώσουν» ενεργειακά την Ευρώπη τον χειμώνα του 2023 αυξάνοντας και άλλο την άντληση ενεργειακών πόρων.

Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι μία μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να

οδηγήσει το πετρέλαιο και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι» , «δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή της, ούτε αναφορικά με το πετρέλαιο, ούτε και με το φυσικό αέριο», είπαν στους FT εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης, ούτε στον έναν τομέα, ούτε στον άλλον».

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει σοκ καθώς επίκειται η εφαρμογή της απόφασης για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό αργό, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ είναι υπαρκτό (και διόλου απίθανο) το σενάριο ενός ολοκληρωτικού μπλακάουτ στο αέριο από την πλευρά της Μόσχας.

Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε…

Δυστυχώς, όμως, εάν το ρεπορτάζ των FT αληθεύει, τότε τα πράγματα προμηνύονται πολύ δύσκολα για τους Ευρωπαίους κατά τους μήνες που έρχονται. Εξάλλου, η ίδια η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει προβλέψει πως η εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών», οι οποίες εδώ και εβδομάδες έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν ισχύει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αντλήσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βιλ Βανλόχ, επικεφαλής της Quantum Energy Partners, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.

«Δεν επίκειται κανενός είδους επιχείρηση διάσωσης. Ούτε στο πετρέλαιο ούτε στο φυσικό αέριο», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

«Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, προβλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι τον χειμώνα.

Ο σκληρός χειμώνας που έρχεται

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί φαίνεται να βάζουν «πάγο», τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σε μία ακόμη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά: Τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του και στην επιστροφή στις διεθνείς αγορές εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού.

Υπό το πρίσμα δε όλων των παραπάνω, δεν χωράει αμφιβολία ότι ο χειμώνας διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολος για τους Ευρωπαίους, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και θεσμών ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» και ότι «ο Πούτιν θα ηττηθεί και η Ευρώπη θα θριαμβεύσει».

Ίσως και να γίνει έτσι, βεβαίως. Αλλά με τι κόστος; Και για ποιους;

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα βοηθούσε την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει τις μειώσεις στην παροχή τις οποίες έχει ξεκινήσει η ρωσική πλευρά πριν και από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στη συνέχεια με τις κυρώσεις. Ωστόσο δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους Σαουδάραβες,που αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, ούτε κάν τους Αμερικανούς παραγωγούς, που θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να πάει πάνω από τα 120 δολάρια αν βαρέλι προκειμένου να είναι συμφέρουσα για τους ίδιους η αύξηση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσε υπερκέρδη τον τελευταίο χρόνο, «σβήνοντας» τις ζημιές που είχε προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία και τα lockdowns, ρίχνοντας την άνοιξη του 2020 τις τιμές του πετρελαίου σε αρνητικά επίπεδα.

Ωστόσο, το επίπεδο της παραγωγής δεν έχει ακόμα ανακάμψει – πριν από την πανδημία, οι ΗΠΑ αντλούσαν 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού κάθε ημέρα, ενώ σήμερα αντλούν μόλις 12 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά. Όπως σημειώνουν μάλιστα οι FT, τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ενεργών πηγαδιών άντλησης, όπως και η παραγωγικότητά τους.

Η Γερμανία κρατικοποιεί τρεις εταιρείες φυσικού αερίου για να μην καταρρεύσει η αγορά ενέργειας

Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου σε ένα ιστορικό βήμα για να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Η κρατικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση», τόνισαν σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να βγει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσαν.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να πιέσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και δανείων διάσωσης. Αλλά αυτά τα μέτρα μειώνονται ολοένα και περισσότερο από την κλιμακούμενη κρίση και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη. Μια σαρωτική κίνηση στις τρεις αυτές εταιρείες θα σήμαινε μια σαφή απάντηση της Ευρώπης στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να βρει πηγή εναλλακτικών προμηθειών και συγκεντρώνει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η Uniper και η SEFE δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η Fortum Oyj, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper με μερίδιο 78%, είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και της VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».

Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι το φινλανδικό βοηθητικό πρόγραμμα Fortum. Έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη μονάδα της, αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να χορηγεί πίστωση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει το 30% της Uniper.

Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) φέτος, δήλωσε η θυγατρική της εταιρεία EnBW.

Η απόκτηση της SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα για την κρατικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας έναν νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες υπό την κηδεμονία της παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.

Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom έδωσε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου