Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

«Μικραίνει» η γερμανική οικονομία, εκπέμπει S.O.S. για την Ευρώπη


Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, τα επίσημα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, έδειξαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά σήμα κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και εντείνει την πίεση στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, να αλλάξουν ρότα στη
δημοσιονομική πολιτική. Ενισχύονται οι φωνές, που τους ζητούν να προωθήσουν μέτρα επέκτασης, τα οποία θα αντισταθμίσουν τις ισχυρότατες πιέσεις του εμπορικού πολέμου στις βιομηχανίες της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.
 Ήταν η δεύτερη συρρίκνωση τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, με την Άγκελα Μέρκελ να ομολογεί ότι η χώρα «εισέρχεται σε δύσκολη φάση».  Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συνολικά αναπτύχθηκε στο ίδιο διάστημα μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, επιχείρησε να εμφανιστεί πιο καθησυχαστικός. Όπως είπε τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι «καμπανάκι αφύπνισης και προειδοποιητικό σημάδι».
«Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», τόνισε ο Αλτμάιερ σε δηλώσεις του στη Bild. Σημειώνεται ότι η ύφεση ορίζεται ως τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.
Τα στοιχεία αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν ήταν αναμενόμενα επιδείνωσαν αισθητά το κλίμα στις αγορές, τρέποντας και πάλι τους επενδυτές σε φυγή από τις μετοχές. Ενώ η οπισθοχώρηση του Τραμπ στο μέτωπο των δασμών σε κινεζικά προϊόντα είχε δημιουργήσει μία θετική δυναμική σε Wall Street και Ασία, στην Ευρώπη επικρατούν ρευστοποιήσεις εν μέσω εντεινόμενων φόβων ύφεσης.

nafemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου