Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ιταλία: Δεύτερη ευκαιρία στον Κόντε για τη δημιουργία κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ηγήθηκε ενός κυβερνητικού συνασπισμού δύο διαφορετικών κομμάτων που κατέρρευσε αυτό το μήνα. Σήμερα, θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν δεύτερο.
Ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ασταθής.

Ο κ. Conte, 55 ετών, θα αναλάβει τη δημιουργία κυβέρνησης που θα απαρτίζεται από
το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), δυο παλαιούς αντιπάλους που ελάχιστα κοινά, εκτός από την επιθυμία να αποφευχθούν οι εκλογές.

Η μόνη κόλλα που θα τα συγκρατήσει μαζί θα είναι «το μίσος για τη Λέγκα», σύμφωνα με τον ηγέτη της, Matteo Salvini.
Πράγματι, η απίθανη συμμαχία τους προκλήθηκε από την ανάγκη να αποφευχθεί η εκλογική κυριαρχία της Λέγκα του Βορρά, αφότου ο Salvini διέλυσε τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Όντας μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ο Salvini, 46 ετών, βασιζόταν στις εκλογές για να πάρει την εξουσία. Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος Sergio Mattarella αναμένεται να δώσει στον Conte εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης κατά τη συνάντησή τους στις 9:30 π.μ. (ώρα Ιταλίας) την Πέμπτη.

Ο Conte δεν είχε καμία πολιτική εμπειρία προτού αναλάβει πριν από 15 μήνες να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ του M5S και της Λέγκα.
Οι επικριτές τον ονόμασαν «κύριος Κανένας» (Mr. Nobody), αλλά ο Conte καθιέρωσε σταδιακά έναν ρόλο για τον εαυτό του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δική του πολιτική βάση.
 Με βάση το ιστορικό του ως δικηγόρος, πραγματοποιούσε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου μέχρι αργά το βράδυ, αναγκάζοντας τον Salvini και τον ηγέτη του M5S Luigi Di Maio να συνομιλούν μέχρι να κουραστούν αρκετά ώστε να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμβιβαστούν.

Ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα χτιστεί επίσης σε εύθραυστα θεμέλια.
Το PD αποτελεί ένα κεντρώο συστημικό κόμμα που παρείχε τρεις από τους τέσσερις τελευταίους πρωθυπουργούς.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εξελίχθηκε ενάντια στο κατεστημένο και στη διαφθορά στην Ιταλία, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε περαιτέρω και πιο πίσω από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Πριν ακόμη μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα, ο Conte πρέπει να σφυρηλατήσει τις τελικές λεπτομέρειες ενός συνασπισμού.
Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αντιτίθενται στο αίτημα του Di Maio να παραμείνει αναπληρωτής πρωθυπουργός. Υποστηρίζουν ότι ο Conte είναι ουσιαστικά φιγούρα του M5S και ότι το κόμμα δεν πρέπει να έχει τις δύο πρώτες θέσεις της κυβέρνησης.

Ο Conte έχει τουλάχιστον την υποστήριξη των επενδυτών, οι οποίοι έχουν ωθήσει τις ιταλικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.
Έχει επίσης συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη ορισμένων παγκόσμιων ηγετών.
 Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία, ενώ ακόμη και οι επικριτές του αναγνωρίζουν ότι έχει χειριστεί διπλωματικά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  αποφεύγοντας δύο φορές κυρώσεις για το υπερβολικό χρέος της Ιταλίας.
Επιπλέον, αν καταφέρει να σφραγίσει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, η βασική αποστολή του θα είναι να αποφύγει ξανά μια σύγκρουση με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2020.

Σε ένα σημάδι που ανακούφισε τους αγχωμένους επενδυτές, η νέα κυβέρνηση M5S -PD θα επιδιώξει να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2020 εντός των ορίων της ΕΕ, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.
Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων καθιστά ευκολότερη τη δουλειά της νέας κυβέρνησης. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο Υπουργείο Οικονομικών πάνω από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet, αναλυτή της Banque Pictet & Cie.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου