Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

G7: Μήνυμα ενότητας στις αγορές – Φως για εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με Πεκίνο και ΕΕ

UPD: Ένα “μήνυμα ενότητας” προέκυψε από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 στο Μπιαρίτς, μολονότι υπήρχε μεγάλη ένταση ενόψει της συνόδου κορυφής, διαβεβαίωσε  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να
συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.




Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε “μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ”.
 Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

Προς εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ;

https://i2.wp.com/www.news247.gr/img/1725/7491037/814000/w660/660/trump-merkel260819.jpg?w=696&ssl=1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο ίδιος, ανακουφίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.
“Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρών για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα.
Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν. “Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό”, τόνισε.
Η καγκελάριος μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε “να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς” και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα “επιδοκιμάστηκε”.

Μας ενώνει η επιθυμία να βρούμε μια διπλωματική λύση για το Ιράν, δηλώνει η Μέρκελ

Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι “αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων”.
Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι “ενωμένη” στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. “Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες”, πρόσθεσε.
Το Ιράν, το Χονγκ Κονγκ, το εμπόριο και τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ συζήτησαν οι ηγέτες της G7

Η Γαλλία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια σύντομη ανακοίνωση, με τη λήξη της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς, που καλύπτει διάφορα θέματα αλλά δεν ακολουθεί τους κανόνες των ανακοινωθέντων που εκδίδονται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις των χωρών σε μια σειρά θεμάτων.
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ.
Οι επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, καθώς και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ζητούν επίσης σημαντικές αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη γρηγορότερη επίλυση των διαφορών και την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Για το Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το καθεστώς της αυτονομίας του και “να αποφευχθεί η βία”, καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου