Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τα funds έδωσαν "υποσχέσεις" στο ΧΑ

«Μαγική εικόνα» στο χρηματιστήριο: Ενώ οι δείκτες «σέρνονταν» σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποίησαν εντυπωσιακό άλμα στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας.
Αυτή η απροσδόκητη μεταστροφή, είναι αποτέλεσμα αγοραστικών παρεμβάσεων από ξένα
χαρτοφυλάκια, που «σκούπισαν» τις τραπεζικές μετοχές.
Πειστικές ερμηνείες για τα κίνητρα και τις προβλέψεις που υποκρύπτει αυτή η κίνηση δεν υπάρχουν. Μπορεί να υποδηλώνει αλλαγή στάσης των  επιθετικών ξένων χαρτοφυλακίων, ή να αποβλέπει στην κάλυψη ανοικτών θέσεων.

Οι αισιόδοξοι στην αγορά θέλουν να ελπίζουν ότι αποτελεί προοίμιο ενός νέου κύκλου ανάκαμψης, με εισροές κεφαλαίων και νέες τοποθετήσεις από ξένα επενδυτικά  χαρτοφυλάκια.
Σε περαιτέρω άνοδο συνηγορούν και ορισμένοι τεχνικοί δείκτες.
Ως θετική εξέλιξη επισημαίνουν πολλοί αναλυτές  την ανοδική διάσπαση της περιοχής του 700 μονάδων, που αποτελούσε ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση.
Αν ο ΓΔ παραμείνει στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πάνω από τις 700-704 μονάδες, θα ακολουθήσει πιθανότατα νέα ανοδική κίνηση.

Πάντως η συνολική εικόνα της αγοράς στο ταμπλό υποδηλώνει επιφυλακτικότητα.
Ο ημερήσιος τζίρος ήταν και σήμερα χαμηλός – περίπου 36,5 εκατ. ευρώ χωρίς τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.
Οι αποκαλύψεις για τον «χάρτινο πύργο» και την τεράστια μαύρη τρύπα των Folli Follie εκτιμάται ότι θα συντηρήσουν την αβεβαιότητα, καθώς αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ.

«Καλό νέο» για την αγορά η νέα αξιολόγηση της Moody's, που διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, με θετικό outlook, το οποίο αντανακλά την προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Στο φράγμα των 700 μονάδων
Σήμερα η προσφορά ήταν περιορισμένη, απουσίαζε όμως και το αγοραστικό ενδιαφέρον – το οποίο εκδηλώθηκε μόνον στις δημοπρασίες. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης σε μικρό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας αρνητικό πρόσημο. Η εικόνα βελτιώθηκε στη συνέχεια και άλλαξε άρδην με τις αγοραστικές παρεμβάσεις στα call auctions.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σε υψηλό ημέρας,  στις 707,92 μονάδες, με άνοδο 0,86%  ενώ  στην αρχή της συνεδρίασης πήγε -0,37%  (στις 699,30 μονάδες).
Ο FTASE 25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,65%, στις 1.855,9 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,42% και πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα στις δημοπρασίες, κλείνοντας  με +3,07% στις 589,25 μονάδες.
Πρώτη σε απόδοση η Eurobank (+4%). Alpha Bank +3,9%,  Attica Bank +2,7%, Εθνική +2,3%, αμετάβλητη η Πειραιώς.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρώτος  ο ΟΛΠ (+3,1%), που ανακοίνωσε χθες υπερδιπλασιασμό κερδών στο εξάμηνο. Ακολούθησαν Motor Oil και Τιτάν +2,4%,  Jumbo +2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +1,2%.
Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,6%, Aegean και Σαράντης -1,3%, Coca Cola -1,1%.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου