Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΑ: Τρίτωσε η ανοδική αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο

Ανοδική η κίνηση για την εγχώρια αγορά που όμως παραμένει για έκτη συνεδρίαση κάτω από το όριο των 700 μονάδων. Οι τράπεζες ηγούνται της προσπάθειας
Η μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη, τείνει να μετατραπεί σε σημαντική αντίσταση και αυτό διότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με κλεισίματα χαμηλότερα των 700 μονάδων, παρά την σχετική "ανακωχή" που παρατηρείται, από
πλευράς πωλητών, στον Τραπεζικό κλάδο.

Στην σημερινή προσπάθεια των λίγων αγοραστών να πιστωθούν και την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, συνέδραμαν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ από την άλλη το Χ.Α. δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την μερική επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων (στο 4,04% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου), την ώρα που απόδοση του Αμερικανικού 10ετους παραμένει ψηλότερα του 3% (3,03%).

Στο σημερινό θετικό, τελικό, πρόσημο του Δείκτη, βοήθειες έδωσαν Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, αλλά και οι λίγες και απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών, σε μη Τραπεζικά blue chips.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Με το Χρηματιστήριο να αναμένει το επικείμενο Road Show Ελληνικών εταιρειών, τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας να ταράζει τις Αγορές, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα θα ανέβει και στη σημερνή συνεδρίαση. Επομένως, αναμένονται μικρές διακυμάνσεις με το ενδεχόμενο να επικρατήσει για 3η συνεχόμενη ημέρα το θετικό πρόσημο για το Γ.Δ. ως μάλλον το λιγότερο πιθανό" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Δεν αποκλείουμε μια ανοδική αντίδραση τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα χάσει τις 670 μονάδες. Ωστόσο, συνεχίζουμε στην λογική του 'stock picking', καθώς οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποιηθεί και δυστυχώς το Χ.Α. είναι σταθερά περισσότερο ευάλωτο" τόνιζε η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε την συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής κίνησης, όμως γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 583,79 μονάδες (-1,85%). Κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν αγοραστικές εντολές, οι οποίες στην πορεία ανέβασαν στροφές και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 610,66 μονάδες (+2,66%).
Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 607,19 (+2,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 606,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,03%, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Ο εν λόγω δείκτης φαίνεται να δικαιώνει όσους πόνταραν ότι η πρόσφατη προσέγγιση των 550 μονάδων, θα φέρει αντίδραση αγνώστου διαρκείας.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή, με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 604 - 624 και η μετατροπή της από αντίσταση σε σημαντική στήριξη. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να επιχειρηθεί κίνηση προς τις 670 - 698 μονάδες, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο να εξαντλείται στην ζώνη 740 - 760.
Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, ακόμα και η προσπάθεια προσέγγισης των 670 - 698 μονάδων, δείχνει εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας (!)

Όσον αφορά τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Eurobank κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Για τους "γρήγορους" traders και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,53% (-0,53%) είναι "long" με "stop" τα 1,229 ευρώ, η Εθνική (+0,62%) είναι "short" με "stop" τα 1,803 ευρώ, η Eurobank (+6,19%) είναι "long" με "stop" τα 0,595 ευρώ και η Πειραιώς (+4,45% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) "long" με "stop" τα 1,832 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σφιχτούς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 35 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, έως και το 2021, περιλαμβάνουν τα σχεδόν έτοιμα πλάνα με τις δεσμεύσεις που θα υποβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η Ηγεσία του οποίου πιέζει για γρήγορο και άμεσο αποτέλεσμα".

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι παράγοντες του χώρου παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την ευμετάβλητη διάθεση των Διεθνών Αγορών, που προσπαθούν να τιμολογήσουν τα επόμενα "επεισόδια" στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι υπέβαλε ένσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς 10% που σχεδιάζει να επιβάλλει η Κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα Κινεζικά Αγαθά αξίας $200 δισ., από τις 24 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα ανακοίνωσε, ως αντίποινα, ότι θα επιβάλει δασμούς σε 5.207 Αμερικανικά Προϊόντα αξίας $60 δισ., στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων $267 δισ., εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς εκτός από την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, αναμένονται οι "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω FTSE, αλλά και η "ετυμηγορία" της Moody΄s για την Ελληνική Οικονομία.
Η Αγορά, εν τω μεταξύ, θα "τιμολογεί" τα μηνύματα που θα έρχονται από το Λονδίνο και το road show που ξεκινά αύριο.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνουν και οι εισηγμένες, που ανακοινώνουν μεγέθη α΄ εξαμήνου.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση προσπάθησε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ. Παρά το γεγονός ότι αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,598 ευρώ (+1,14%), το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε αμετάβλητο. Το ημερήσιο "stop short" στα 1,614 ευρώ, ενώ, θεωρητικά, έχει ενισχυθεί η στήριξη στα 1,55 - 1,54 ευρώ.
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+2,10% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,10 ευρώ, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,24 και 7,47 ευρώ.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+2,99%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Intralot (+10,10%) και Ιντρακόμ (+5,19%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+7,96%), μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.
Κάτι κινήθηκε στην Ευρ. Πίστη (+2,94%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Τρ. Αττικής (+1,63%), προσπαθούν για ψηλότερα Άνεμος (+3%) και Profile (+3,94%), ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Ελλάκτωρας (-0,52%).
Νέα υψηλά 10ετιας για την Quest (+0,36%) τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (+3,70%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Γενική Εμπορίου (+1,63%).
Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27%), έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1807 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1830 μονάδες, κίνηση που αντιστοιχεί σε 700 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Πρώτη στήριξη για τον FTSE25, οι 1779 μονάδες.

Προσοχή ! Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 700 μονάδων, δεν έχει αναιρεθεί το σενάριο δοκιμασίας των 660 μονάδων, με απώτερο στόχο τις 580 μονάδες (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα 'πακέτα' φορολογικών απαλλαγών που, διαδοχικά, εξήγγειλαν από τη ΔΕΘ, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, αν και ουδείς αμφιβάλει ότι η επανεκκίνηση της Οικονομίας απαιτεί λιγότερο φορολογικό βάρος, ανάμεσα σε άλλες προϋποθέσεις, ο απόηχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν ήταν ο αναμενόμενος με το Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Παράλληλα, αδυνατεί να βρει επαρκή "καύσιμα" για να ξεπεράσει τις 700 μονάδες, που τείνουν να αποτελέσουν ισχυρό επίπεδο αντίστασης, καθώς είναι φανερό ότι δεν έχει αποκατασταθεί επαρκής βαθμός εμπιστοσύνης από την Επενδυτική Κοινότητα, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της: οι εξαγγελίες για τη μείωση φορολογικών συντελεστών, Φυσικών και Νομικών Προσώπων, αλλά και του ΦΠΑ, πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης και των Δανειστών, οι οποίοι δύσκολα θα συνομολογήσουν. Η κόντρα της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές, μάλιστα, ίσως επιταθεί καθώς το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων τίθεται εμφατικά στη διαπραγμάτευση, με επιδίωξη τη μη εφαρμογή της από 1/1/2019.

Η δυσπιστία για τις Τράπεζες παραμένει, καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των "κόκκινων" δανείων απαιτεί προληπτική ενίσχυση των κεφαλαίων τους (με ειδικά ομόλογα και όχι με ΑΜΚ), διαδικασία που δεν ευνοείται λόγω των υψηλών επιτοκίων που έχουν διαμορφωθεί. Παράλληλα, η υστέρηση των καθαρών εσόδων δεν επιτρέπει την διαμόρφωση σεναρίων κερδοφορίας, ενόσω η εξυγίανση είναι σε εξέλιξη.

Έτσι, ο Τραπεζικός κλάδος, "ραχοκοκαλιά" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζει να αποτελεί "βαρίδι" για την Αγορά, ενώ και η παρατεινόμενη διατήρηση του σκηνικού αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της Folli-Follie, συντηρεί το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης για Ελληνικούς τίτλους.
H διενέργεια του Road Show το επόμενο διήμερο θα αποτελέσει ένα σημαντικό "τεστ", σε σχέση με τη δυνατότητα να πεισθεί η Διεθνής Επενδυτική Κοινότητα για το βαθμό ελκυστικότητας των Ελληνικών μετοχών.
Το Ελληνικό "οπλοστάσιο", ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις ικανοποιητικές επιδόσεις 1ου εξαμήνου, για σημαντικό μέρος Δεικτοβαρών και άλλων τίτλων, πλην Τραπεζών, με την αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών αποτελεσμάτων να φτάνει το 9%, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν το +40% !

Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδος είναι πιθανό να υπάρξει μια ακόμη αναβάθμιση από τη Moody’s, ενώ η ενσωμάτωση δύο Ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE Αναδυομένων Αγορών, θα οδηγήσει σε κάποιες νέες εισροές κεφαλαίων, αναβαθμίζοντας στη συνέχεια των πήχη των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη, που επί του παρόντος συνεχίζει τη συσσώρευσή του.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να επιβαρύνεται, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος κλιμακώνει την επιθετικότητά του απέναντι στην Κίνα, με την από μέρους του μονομερή απόφαση για νέους δασμούς σε προϊόντα $200 δισ.
Το ενδεχόμενο ενός "σκληρού Brexit", σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με τη Μ. Βρετανία είναι πλέον ορατό.

Διαμορφώνονται επομένως ολοένα και περισσότερο δυσμενή δεδομένα για τις Αγορές, που έχουν ήδη βιώσει την αναταραχή από τη μεταφορά κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Αγορές, λόγω της υποτίμησης των Νομισμάτων τους.
"Εν μέσω, πάντως, αυτού του δύσκολου περιβάλλοντος, η Κύπρος πετυχαίνει την αναβάθμισή της από την S&P, εκδίδοντας άμεσα 10ετες ομόλογο, διαδικασία που θα της προσφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις Αγορές" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερα για το Ευρώ, υποχωρεί ο Χρυσός.
Από τις "εισαγόμενες" ειδήσεις και ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Τράπεζες στην Ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσουν και άλλο το απόθεμα των 'κόκκινων' δανείων, ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να καταστούν πιο ελκυστικές σε πιθανούς Επενδυτές", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.
"Κατ' αναλογία, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα για την αποτίμηση των κεφαλαίων αυτών, μειώνουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων", πρόσθεσε.
"H αισιοδοξία των Επενδυτών για το Παγκόσμιο οικονομικό outlook, έχει υποχωρήσει στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών", σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάζουν οι Financial Times.
"Περίπου 24% των Επενδυτών αναμένουν η Παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί τους επόμενους 12 μήνες", σύμφωνα με τη μελέτη της Bank of America Merrill Lynch. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα σχετικά με την Παγκόσμια Οικονομία, από τον Δεκέμβριο του 2011.
Ωστόσο οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ είναι σε υψηλό 17 ετών, με τα "στοιχήματα" για τις Αμερικανικές μετοχές σε υψηλό τετραετίας.
Στις Αγορές βγήκε σήμερα η Κύπρος, με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά την αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα από τον Οίκο Standard and Poor’s.
Η ζήτηση ξεπέρασε τα €5,5 δισ., με τη Χώρα να αντλεί €1,5 δισ. έναντι του στόχου του €1 δισ. και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,4%. Κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η καθοδήγηση για το επιτόκιο ανερχόταν στο 2,6%.
Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB διατηρήθηκε στις 67 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου