Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Credit Suisse: Ποιές χώρες στην Ευρώπη είναι «επικίνδυνες» να ακολουθήσουν το Brexit

Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- "Επιδημία" δημοψηφίσματος εξόδου από την ΕΕ έχει προκληθεί σε Ιταλία-Γαλλία-Ολλανδία-Δανία

Αρκετά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη αυξάνουν την πιθανότητα περαιτέρω δημοψηφισμάτων
Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το έναυσμα για την αύξηση του
πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η Credit Suisse, η οποία προειδοποιεί ότι πλέον αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος για παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η άνοδος του αντι-ευρωπαϊκού αισθήματος έχει παρατηρηθεί ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ (AFD στη Γερμανία, Front National στη Γαλλία, Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα στη Δανία).
Η κόπωση της λιτότητας, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία, οι ανησυχίες που σχετίζονται με τη μετανάστευση, είναι όλοι παράγοντες που οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους της ΕΕ να είναι δυνητικά πολύ δεκτικοί σε εναλλακτικές ιδέες για το status quo.
Η σοβαρότητα των επιπτώσεων μιας χώρας της ΟΝΕ από την έξοδο από την ΕΕ θα είναι πολύ πιο βαθιά από ό, τι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά η Credit Suisse.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξόδου από την ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαχειρίσιμες, παρά την περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης που θα επακολουθήσει.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, καιώς και στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
Ωστόσο, η σοβαρότητα της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι πολύ πιο βαθιά, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στη μελλοντική αμφισβήτηση του ίδιου του ευρώ.
Η έλλειψη κοινής φορολογικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής ένωσης στην ΕΕ θα μπορούσε να γίνει πολύ εμφανής, αν το εκλογικό σώμα σε μια συγκεκριμένη χώρα ευνοήσει μια εναλλακτική ιδέα για το status quo, εκτιμά η Credit Suisse.
Επίσης, σύμφωνα με την Credit Suisse στο σημερινό περιβάλλον όπου η ΕΚΤ ήδη εμπλέκεται πολύ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων (κυρίως κρατικά ομόλογα) ήδη επηρεάζεται πολύ έντονα από τις τρέχουσες εξελίξεις.
Επιπλέον, η φύση του πολιτικού ρίσκου καθιστά πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να παρέμβει, καθώς ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση μερικές από τις πολιτικές ανησυχίες.

Αρκετά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη αυξάνουν την πιθανότητα περαιτέρω δημοψηφισμάτων:

Γαλλία: Η Marine Le Pen, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου ζήτησε η Γαλλία να έχει το δικό της δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ.
Ολλανδία: Ο Geert Wilders, ο ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία στην Ολλανδία ζήτησε δημοψήφισμα
Ιταλία: Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δήλωσε πρόσφατα ότι θα απαιτήσει ένα δημοψήφισμα για το ευρώ. Το κόμμα φέρεται να είναι υπέρ του διαχωρισμού του ευρώ σε δύο.
Σουηδία: Το Αριστερό Κόμμα και οι Σουηδοί Δημοκρατών στηρίζουν την υπόθεση για δημοψήφισμα στη Σουηδία για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά προτιμούν μια επαναδιαπραγμάτευση πρώτα
Δανία: Ο Kristian Thulesen Dahl, αρχηγός του αντι-μεταναστευτικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος [DF] φέρεται να είπε ότι «οι Δανοί θα πρέπει να έχουν επίσης ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουν να ακολουθήσουν τη Βρετανία»



www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου