Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΜΑ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΕΛΙΚΑ; Νέο σενάριο - Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ασύλητος;


Είναι δυνατόν τελικά ο τάφος της Αμφίπολης να μην έχει συληθεί στο πρελθόν και να βρούμε στο εσωτερικό του, ευρήματα που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας; 
Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο ισχύει όμως το σενάριο υπάρχει και στηρίζεται σε αρκετά λογικοφανή επιχειρήματα, που αν μη τι άλλο μας δίνουν μια αισιοδοξία για το τι θα μπορούσε να ανακαλυφθεί εντός του ταφικού χώρου.
Οι δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη και της κυρίας Περιστέρη, άφησαν να εννοηθεί ότι ο τάφος έχει
συληθεί στο παρελθόν από τυμβωρύχους, το empedotimos.blogspot φιλοξενεί μια διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η σπασμένη θύρα που βρέθηκε μαρτυρά ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή οι τυμβωρύχοι δεν εισχώρησαν βαθιά.
Οι όποιοι επίδοξοι τυμβωρύχοι για να την διαρρήξουν θα προσπαθούσαν να την σπάσουν, χτυπώντας την προς τα μέσα, με αποτέλεσμα αν η προσπάθεια τους πετύχαινε τα οποιαδήποτε σπασμένα κομμάτια της θύρας να τα βρίσκαμε στον τρίτο θάλαμο.
Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου «Με την αφαίρεση των χωμάτων, χτες, αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων» , που από όσον γνωρίζουμε ο θάλαμος στον οποίο δούλευε η ανασκαφική ομάδα ήταν ο δεύτερος θάλαμος (με πρόσφατη δήλωση της κας Περιστέρη δεν έχουν μπει ακόμα να αποχωματίσουν στον τρίτο θάλαμο).
Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το empedotimos.blogspot, τα κομμάτια του θυρόφυλλου βρέθηκαν στον Δεύτερο Θάλαμο (Θ2), το οποίο σημαίνει ότι η όποια πίεση που υπήρξε πάνω σε αυτά ήταν από τον τρίτο θάλαμο με κατεύθυνση προς τον δεύτερο, η οποία μπορεί να αιτιολογηθεί είτε από κάποιον μεγάλο σεισμό είτε από κάποια ισχυρή έκρηξη πολύ κοντά (η κα Περιστέρη αναφέρθηκε σε εκρήξεις βομβών των Βουλγάρων) η οποία προκάλεσε σημαντική δόνηση του σημείου αυτού του τύμβου, με αποτέλεσμα να υπήρξε μια βίαιη ταλάντωση των χωμάτων των θαλάμων Θ2 και Θ3, την οποία η πόρτα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει με αποτέλεσμα να σπάσει.
Λογικά κατά την ταλάντωση αυτή, τα θυρόφυλλα μετακινήθηκαν λίγο προς τα μέσα κατά την «υποχώρηση» του χώματος στον τρίτο θάλαμο (ας φανταστούμε κύματα στην επιφάνεια της θάλασσας) και όταν μετά η ταλάντωση ακολούθησε την αντίστροφη πορεία, στα θυρόφυλλα έπεσε μεγάλος όγκος χώματος σε αυτά με κατεύθυνση προς τον δεύτερο θάλαμο, ο οποίος συμπίεσε τα θυρόφυλλα πάνω στο κούφωμα της πόρτας με πορεία αντίθετη προς την κίνηση τους και να τα σπάσει.
Άλλωστε πως είναι δυνατόν να γίνει απόπειρα σύλησης από τυμβωρύχους σε χώρο όπου είναι καλυμένος με χώμα μέχρι επάνω ;
Απόδειξη αυτού είναι ότι στον τρίτο χώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου (αλλά και από την ψηφιακή αναπαράσταση του κ. Λεφαντζή) η στάθμη του χώματος δεν είναι οριζόντια που σημαίνει ότι κάποτε υπήρξε βίαιη μετακίνηση/ταλάντωση των χωμάτων, από φυσική αιτία προφανώς, που είχε σαν αποτέλεσμα την θραύση των θυροφύλλων.
Το ότι η μετακίνηση αυτή έγινε πολύ αισθητή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο (μεταξύ δευτέρου και τρίτου θαλάμου) είναι διότι η επιχωμάτωση του τρίτου θαλάμου δεν ήταν μέχρι πάνω, άρα υπήρχε χώρος για κίνηση/ταλάντωση των χωμάτων, σε αντίθεση με τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο (μεταξύ πρώτου και δευτέρου) όπου τα ύψη των χωμάτων και από τις δύο πλευρές ήταν μέχρι την θόλο.
Έτσι λοιπόν ακόμα και η σπασμένη αυτή πόρτα αποδεικνύει ότι ο τάφος είναι ασύλητος, με αποτέλεσμα να αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις όσο προχωράει η ανασκαφή. 
Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα Daily Mail με εκτενές δημοσίευμά της τονίζει ότι στον Τύμβο Καστά είναι σίγουρα θαμμένη μια μεγάλη προσωπικότητα, ακόμη και η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.
Το δημοσίευμα είναι βασισμένο στις δηλώσεις του συγγραφέα και αρχαιολόγου Αντριου Τσανγκ στο Greek Reporter. Η Daily Mail αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του Τσανγκ και το αιτιολογικό του συμπεράσματός του, στο οποίο κατέληξε από την ύπαρξη των σφιγγών και των Καρυάτιδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός μελετητής της ιστορίας του Μακεδονικού βασιλείου και καθηγητής του Μπρίστολ είχε δηλώσει πως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες είναι μερικά από τα στοιχεία που τον οδηγούν όχι μόνο σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται τελικά για τον τάφο της Ολυμπιάδας, με «χορηγούς» του τις αδελφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ηδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου η άποψη του Τσανγκ ότι οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στο λόφο Καστά αναπαριστούν Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου.
Ο Τσανγκ όμως δεν μένει μόνο στις Καρυάτιδες. Ενα σημαντικό μέρος της θεωρίας του στηρίζεται και στις σφίγγες, στην είσοδο του τάφου.
 «Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί και σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα. 
Ο ένας εκ των δύο θρόνων ήταν της Ευρυδίκης, της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 Οι σφίγγες ήταν πιθανότατα σύμβολο των θηλυκών μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς η Σφίγγα σε κάποιες πηγές είναι ένα μυθικό πλάσμα που σχετίζεται με την Ηρα, δηλαδή με τη σύζυγο του Δία, από τον οποίο οι βασιλιάδες της Μακεδονίας υποστήριζαν ότι κατάγονται», έχει εξηγήσει ο Βρετανός.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει μία θεωρία και για το ποιος ήταν ο κατασκευαστής και χρηματοδότης του μεγαλοπρεπούς τάφου. Οπως αναφέρει, πιστεύει ότι ο Κάσσανδρος, παρότι πηγές αναφέρουν ότι μετά τη δολοφονία της Ολυμπιάδας έδωσε εντολή να παραμείνει άταφη, εν τέλει έδωσε την συγκατάθεσή του να ταφεί.
Το κόστος και το σχεδιασμό του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας «Θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδος, έπαιξε κάποιο ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κασσάνδρου και ετεροθαλής αδερφή του Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη», προσθέτει ο Τσαγκ, ο οποίος αναφέρει ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο τάφος χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και όχι αργότερα. 
Ενδείξεις για αυτό σύμφωνα με τον ίδιο είναι η τεχνοτροπία του πατώματος, τυπική της Πέλλας του Φιλίππου και του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. 
Τόνισε βέβαια πως οι Ρωμαίοι ήταν καλοί αντιγραφείς, αλλά το γεγονός ότι παρόμοια πατώματα έχουν βρεθεί στην Πέλλα και όχι στη Ρώμη ή αλλού, είναι ένα ισχυρό στοιχείο. Το τι συμβαίνει πραγματικά θα μας το αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου