«Η Ελλάδα ελπίζει πως η αποκάλυψη του τάφου θα δώσει ζωή στην οικονομία της» τιτλοφορείται το δημοσίευμα
Εκτενές αφιέρωμα στο Λόφο Καστά και τον τύμβο της Αμφίπολης έκανε το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενόσω οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς να αποκαλύπτουν στοιχεία και νέα ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες.«Η Ελλάδα ελπίζει πως η αποκάλυψη του τάφου θα δώσει ζωή στην οικονομία της» τιτλοφορείται το άρθρο, που κάνει αναφορά στην τελευταία ανακάλυψη των αρχαιολόγων, του ψηφιδωτού δαπέδου μεγάλων διαστάσεων, κάνοντας λόγο για «αξιόλογα ευρήματα στο μεγαλύτερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα».
Εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που συρρέουν για να θαυμάσουν από κοντά τα ευρήματα των αρχαιολόγων, με πρώτο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ εκτενή άρθρα αφιερώνονται στην καθημερινή τους πρόοδο, αναφέρει το CNN.
Το άρθρο κάνει αναφορά, επιπλέον, στη μεγαλοπρέπεια των Καρυάτιδων «που τείνουν τα χέρια τους σαν να προσπαθούν να κρατήσουν τους εισβολείς έξω από την κύρια αίθουσα», ενώ σημειώνεται πως με κάθε νέο εύρημα, αυξάνεται ο ενθουσιασμός για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός που «κρύβει» ο τύμβος. Μάλιστα, το δημοσίευμα συνδέει άρρηκτα τον τύμβο με τον Μέγα Αλέξανδρο, λέγοντας πως ενδεχομένως εκεί να έχει ταφεί η μητέρα του, Ολυμπιάδα, ή η σύζυγός του Ρωξάνη, για να συμπληρώσει πως «αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι ιστορικοί, μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έχει ταφεί σε τέτοια χλιδή».
Ωστόσο, το CNN αναφέρει: «Μπορεί η κυβέρνηση να προειδοποιεί κατά των αβάσιμων αναφορών (για το ποιος έχει ταφεί), ωστόσο την ίδια στιγμή συνεχίζει να τροφοδοτεί το δημόσιο συμφέρον, με σχεδόν καθημερινές αναφορές από την Αμφίπολη μέσω του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της ΝΕΡΙΤ».
Επιπρόσθετα, το άρθρο παραπέμπει σε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», με τον τίτλο «Το σύνδρομο της Αμφίπολης», το οποίο αναφέρει πως ενδεχομένως η Αμφίπολη βοηθά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια: «Η κρίση όχι μόνο άφησε άδεια Ταμεία και τσέπες, αλλά αποκάλυψε και ένα πολιτιστικό έλλειμμα».
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει, σύμφωνα με το CNN, είναι το κατά πόσον η Αμφίπολη λειτουργεί ως μία προσπάθεια «να αποκατασταθεί η αμαυρωμένη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και να ενισχθεί η εθνική υπερηφάνεια, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης, σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δέκα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Υπάρχει τέτοιος πλούτος πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, που συχνά αναφέρεται ως «το λίκνο του πολιτισμού», την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αρχαιότητα παραμένει ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της, με τον τουρισμό να αποτελεί το δεύτερο δυνατότερο χαρτί της, μετά τη ναυτιλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τέλος, αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στη χώρα μας, για τη διεκδίκησης των Ελγείνιων Μαρμάρων, που αυτή τη στιγμή στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέροντας πως «η Ελλάδα ισχυρίζεται πως έχουν αφαιρεθεί παράνομα και ζητούν τον επαναπατρισμό των μαρμάρων».
Πηγή: protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου