Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης-Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση στις ομιλίες Σαμαρά - Τσίπρα

Με 155 θετικές ψήφους, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Οι αρνητικές ψήφοι ήταν 131, δύο ψήφισαν "παρών" και 12 βουλευτές ήταν απόντες. 

 Σχετικά με τη θέση του κ. Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, στην έναρξη της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς τη χαρακτήρισε ως «πολιτική αθλιότητα».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, γιατί η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και θα εμποδίσουμε να κάνει βήματα προς τα πίσω.
Σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός ανέφερε ότι δίνει τη
δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει «τα τελευταία βήματα σε αυτόν το μαραθώνιο που έχουμε διανύσει. Η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά θα έχει μηδενικό έλλειμμα.
Πλέον θα καλύπτουμε και τους τόκους και δεν θα προσθέτουμε νέα χρέη. Και αυτό το πετύχαμε στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, για πρώτη φορά, εδώ και 40 χρόνια.
Έκανε λόγο για «εμπόριο δυστυχίας» από την αντιπολίτευση, ενώ τόνισε ότι με αυτήν την ψήφο εμπιστοσύνης, «στερεώνουμε καλύτερα την αίσθηση της σταθερότητας». Το χρέος μας σταμάτησε να αυξάνεται ονομαστικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ είπε ότι σύντομα θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Μπορούμε να βγούμε 1,5 χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε τώρα. Αυτή είναι η στρατηγική μας».
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία είπε ότι οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, αυτοί, όπως είπε, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν. Διευκρίνισε όμως πως θα υπάρχει αυστηρότητα για όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν.
 Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός δόσεων με εξωδικαστικές ρυθμίσεις και σημαντική μείωση του αρχικού ποσού γι΄αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα. Μάλιστα είπε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη θα καταργηθεί.

 Απέκλεισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού μιλώντας απόψε στην πρόταση εμπιστοσύνης.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές τώρα προκειμένου στη συνέχεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση και προκειμένου νέα Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για το χρέος.
 Ταυτόχρονα είπε ότι «αυτή την ώρα η παρούσα κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αδύναμοι να διαπραγματευτούν καθώς αμφισβητούνται ακόμη και από το ίδιο το εσωτερικό του εσωτερικού τους» και έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία στην οποία τυχόν θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του.
 Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ακολουθεί τις επιταγές της Γερμανίας «σαν καλός και υπάκουος μαθητής» την ώρα που άλλα κράτη ζητούν αλλαγή πολιτικής.
 Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτικό κύρος, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί το κόμμα του καμία συμφωνία που να προβλέπει την επέκταση, με κάποια μορφή, του μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε την προσφυγή της κυβέρνησης στην κρίση της Βουλής, «έμπρακτη απάντηση στα σενάρια, στους εμπόρους της αβεβαιότητας και τη φούσκα της εφόδου προς την εξουσία που ονειρεύονται κάποιοι», ενώ επανέλαβε και τις αιτιάσεις του, πως ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνει το μάτι «στα συμφέροντα που περιμένουν να αγοράσουν την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί». Η εμφάνιση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, «έφερε στην επιφάνεια τις πιο φαύλες εμπειρίες της Μεταπολίτευσης», ενώ η δέσμη μέτρων που πρότεινε, συνιστούν «πρόταση επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας του 2009», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε σε εθνική συστράτευση και σύμπραξη, τουλάχιστον όσους από το «δημοκρατικό τόξο», δηλώνουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προθυμία ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, καθώς και συμμετοχή σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απ' την κρίση», βασισμένο σε επτά σημεία:
Ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης που κάνει η Τρόικα και επίτευξη συμφωνίας χωρίς νέα μέτρα λιτότητας,
ολοκλήρωση του στρες τεστ των τραπεζών,
διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους,
διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα προσαρμογής «χωρίς νέο δάνειο, μνημόνιο και τρόικα», εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών «δικής μας ιδιοκτησίας» και
 ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.

Την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας από μια κυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο και τη δημιουργία ενός πλαισίου εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και την έξοδο της χώρας από τη κρίση, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
 Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι καλλιεργεί αισιοδοξία στον ελληνικό λαό που δεν αντιστοιχεί όμως ούτε με την οικονομική ούτε με την κοινωνική πραγματικότητα. Πρόσθεσε δε ότι η δημόσια εξυγίανση μπορεί να επιτεύχθηκε αλλά με τη φτωχοποίηση χιλιάδων Ελλήνων. «Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Υπάρχουν όμως δίκαιες και αποδοτικές λύσεις. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πολιτικές με βαρύ προοδευτικό περιεχόμενο» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και διεκδίκησης ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμαχιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Εμείς δεν επενδύσουμε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Δεν αποδεχόμαστε όμως και την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχια και στη στασιμότητα. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Ιδιαίτερη επικριτική εμφανίστηκε η κ. Σοφία Βούλτεψη για τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη περί διαπλοκής της κυβέρνησης με επιχειρηματίες κάνοντας λόγο για συκοφαντίες. «Οι πρακτικές αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαίωσαν την πρακτική του υπουργού Διαφώτισης και του Γ' Ράϊχ, Γκέμπελς. Ετέθη από την αρχή το θέμα της σκανδαλολογίας και το ενδιαφέρον του κόσμου έφυγε από την ουσία της συζήτησης», τόνισε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Ζητήθηκαν ονόματα αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν πληροφορηθήκαμε. Ούτε πρόκειται να δοθούν. Όλη αυτή η ιστορία έγινε για να αποφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση να πει συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το τι θα κάνει με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, το χρέος, τους μετανάστες. Να απαντήσει αν θέλει να φύγουμε ή να μείνουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
 «Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι στόχος του είναι η στοχοποίηση και η επιλεκτική φίμωση συναδέλφων του. Αυτό όμως είναι φασισμός. Ας μας πει λοιπόν ποιο θα είναι το επόμενο του βήμα. Τα στρατόπεδα για τους αντιφρονούντες και τα λαϊκά δικαστήρια;» συμπλήρωσε η κ. Βούλτεψη.


Την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θέλει τον δρόμο της αλήθειας και όχι πειραματισμούς, διατύπωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης.
 «Ο Κώστας Καραμανλής όταν το 2009 μίλησε για τις δυσκολίες ήρθε αντιμέτωπος με το λεφτά υπάρχουν. Αποτραβήχτηκε αξιοπρεπώς για να μην χάσει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός. Αντί όμως για τα λεφτά ήρθαν μνημόνια, μείωση εισοδημάτων, χαμένες θέσεις εργασίας. Ήρθε πάνω απ΄ όλα η ώρα της λυπητερής, η ώρα της πραγματικότητας. Άρα λοιπόν ο λαός δεν θέλει ούτε Μεσίες ούτε σωτήρες. Κουράστηκε να πιάνεται στο όποιο δόλωμα. Θέλει να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας ανέθεσε και αυτή είναι μια και μοναδική.
 Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και την εθνική κατάθλιψη και βαδίσουμε το δρόμο της αλήθειας μακριά από πειραματισμούς και ανέφικτες πολιτικές», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός διατύπωσε όμως κριτική και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που τιμώ, ανήκουμε στην ίδια γενιά και μεγαλώσαμε με τα ίδια οράματα και ευθύνες. Πιθανώς να είχαμε διαφορετική οπτική, μα την ίδια αγωνία γι΄αυτόν τον τόπο. Καταλαβαίνω ότι του δίνεται η ευκαιρία με την ιδιότητα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις. Θεμιτό. Υπάρχει όμως μια μεγάλη αντίφαση. Συμβιβάζεται πολύ πιο γρήγορα με όσα τον τυραννούσαν από παιδί και μετά από τα πολλαπλά μπρος και πίσω, στην προσπάθεια του τον βλέπουμε να προσεύχεται στο Άγιο Όρος, να ανεβαίνει τα σκαλιά του Βατικανό, να ταξιδεύει στο Τέξας, στο Βερολίνο και στα μεγάλα σαλόνια που από μικρός στηλίτευε» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας συντρώγει και έχει πλέον συνδαιτυμόνες που μέχρι χθες δαιμονοποιούσε. «Με προβληματίζουν οι εκπτώσεις του στην προσπάθεια του να πείσει. Αν αυτά γίνονται τώρα για τις μετρήσεις, αναρωτιέμαι τι εκπτώσεις θα κάνει για να κυβερνήσει», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Το καύσιμο με το οποίο πετάει η χώρα είναι η πολιτική σταθερότητα. Αν αυτό διαταραχθεί οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι καλό έχει επιτευχθεί για λίγες ψήφους.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, αγωνίστηκε κόντρα στο κύμα, απέναντι σε δυνάμεις οπισθοδρόμησης και αδράνειας που τάζουν παραδείσους και τα κατάφερε, όπως σημείωσε, να επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας. «Και συνεχίζει να παλεύει σε δύσκολες συνθήκες, σε μη ευνοϊκό περιβάλλον για να ξαναγίνει η χώρα μια σύγχρονη κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τα καταφέραμε αλλά δεν πρέπει να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να ανατρέψει παγιωμένα επιτεύγματα, όπως το σύστημα εφάπαξ που «δεν παράγει πια ελλείμματα και διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων δεν θα πληρώσουν ποτέ ξανά τα ασφάλιστρα του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης για άλλους, θα πάρουν σύνταξη και εφάπαξ». «Θέλετε να μας γυρίσετε πίσω να επαναφέρετε τους συντεχνιακούς φόρους, δεν θέλετε στην ουσία να γίνονται έλεγχοι» είπε.

Σε διάψευση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τις χθεσινές του αιτιάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβη κατά την αποψινή συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Την Πέμπτη κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει πως με κυβερνητική ρύθμιση αποφυλακίστηκε το στέλεχος των Ελληνικών Ναυπηγείων, Σωτήρης Εμμανουήλ, που «έπαιρνε και έδινε μίζες για τα υποβρύχια».
«Ο κ. Καμμένος αποσιώπησε την αλήθεια. Το ίδιο έκανε και πέρσι όταν είπε πως κάποιος υπάλληλος της Ζήμενς ήταν ανηψιός μου. Ο Κοινοβουλευτισμός έχει ως μία από τις αρχές του το καθήκον αληθείας. Λυπάμαι πάρα πολύ που ένας πολιτικός αρχηγός παραποίησε την αλήθεια για να δημιουργήσει εντυπώσεις, πως κάποια από τις διατάξεις που φέραμε ήλθε για να εξυπηρετήσει τον κο Εμμανουήλ...» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Ο κ. Εμμανουήλ δεν αποφυλακίστηκε με τη διάταξη αυτή. Με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αντικαταστάθηκε η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Εξακολουθεί να είναι υπόδικος, δεν αθωώθηκε, δεν απηλλάγη με βούλευμα».

Την ανάγκη για σταθερότητα ανέδειξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών,Γιώργος Μαυραγάνης, κατά την τρίτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή χάρη στη δημοσιονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε με τις θυσίες του λαού, στην οποία δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Ο σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, «με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα», αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει, σε καθημερινή βάση, τη σταθερή βούλησή της για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε στη Βουλή καμία από αυτές τις παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης.

Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως «εθνική, επιτακτική ανάγκη για να διαφυλαχθούν όλα όσα -με μεγάλο κόπο και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού- έχουν επιτευχθεί στη χώρα». Ο κ.  Σταϊκούρας δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική «σε όσους καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και μοιράζουν ανεύθυνα τα πάντα στον ελληνικό λαό και έκανε λόγο για επικίνδυνους ακροβατισμούς», αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση συνεχίζει την οικονομική της πολιτική η οποία οδηγεί βήμα-βήμα στην έξοδο της χώρας από την κρίση», επεσήμανε.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σταθερότητας, οπλίζοντας τη χώρα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στον ΣΥΡΙΖΑ «επικίνδυνη ελαφρότητα και αβελτηρία». Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι το κυριότερο είναι πως η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση - πρόκληση, ώστε να μιλήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για το σχέδιο για τη χώρα στη μετά μνημόνιο εποχή. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο κόμμα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που πολιτεύεται, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη ελαφρότητα».

Εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, για τον τρόπο που πολιτεύεται, αιτιολογώντας πως «την ώρα που η χώρα οδεύει προς το τέλος του μνημονίου με σκληρότατες θυσίες, αισθάνονται ότι χάνουν την αιτία που γέννησε την άνοδό τους γιατί τρέφονται από το μνημόνιο και ανησυχούν πως το πρόωρο τέλος του θα τους στερήσει τελικά την εξουσία».  Ο κ. Πλακιωτάκης επικαλέστηκε τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα «δεν θα φέρει η ανάπτυξη την απασχόληση, αλλά η απασχόληση την ανάπτυξη» και ότι «επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας κόστους 5 δισ. μέσα σε δύο χρόνια» μίλησε για ακατανόητα και ανέφικτα πράγματα.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κ. Βουδούρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διότι ακολουθεί πολιτική καταστροφική για τη χώρα και είχε αναρωτηθεί αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ιδρυτική του διακήρυξη για τον σοσιαλισμό.

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι ακολουθεί στην πραγματικότητα υποτακτική πολιτική. «Υποτακτισμός είναι το φαινόμενο από τη μια να εκφράζεις ακραίες θέσεις και την ίδια ώρα, κρυφίως και στα παρασκήνια, να γίνεται συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τα βρουν. Αυτή είναι η έκφραση του υποτακτισμού» ανέφερε ο υφυπουργός.

απο τη  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου