Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Draghi: Μείωση επιτοκίων, αρνητικά επιτόκια και δάνεια 400 δισ. για τις τράπεζες - Και “δεν τελειώσαμε”


Με ένα μπαράζ μέτρων που για πρώτη φορά παίρνονται στην Ευρωζώνη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου πέντε σημείων, ο Mario Draghi ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο δράσεων για την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ροής δανείων στην Ευρωζώνη.

Και ξεκαθάρισε πως “δεν έχουμε τελειώσει”, εντείνοντας τις προσδοκίες για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του
βασικού επιτοκίου του ευρώ από το 0,25% στο 0,15% και τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων (αφορά τα χρήματα που καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ και όχι τις καταθέσεις των πελατών τους), που για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ πέφτει σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,10%. Ουσιαστικά, οι τράπεζες έχουν πλέον ένα κίνητρο να ρίξουν τα όποια διαθέσιμά τους στην πραγματική οικονομία (με την ελπίδα να δανείσουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας), αντί να τα “παρκάρουν” στις καταθέσεις της ΕΚΤ.
Επιπλέον, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Ο Draghi διευκρίνισε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα (αλλά σκοπίμως παρέλειψε την αναφορά σε χαμηλότερα επιτόκια που έκανε στις προηγούμενες συνεντεύξεις τύπου). Όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει μειωθεί στο κατώτατο όριό, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τεχνικών προσαρμογών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τη ροή χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών. Ειδικότερα, θα δώσει φθηνά δάνεια 4ετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ. Όπως είπε, θα απαιτήσει ενημέρωση από τις τράπεζες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη ρευστότητα αυτή. Τα χρήματα δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν στην αγορά κρατικών ομολόγων ή σε κλάδους που παραπέμπουν σε καταστάσεις φούσκας, είπε.

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη δυνατότητα αγοράς τιτλοποιήσεων δανείων (ABS). Πρόκειται για μία προσπάθεια να “ξεφορτωθούν” τέτοιους τίτλους οι τράπεζες από τα βιβλία τους, ώστε να έχουν το περιθώριο να δώσουν νέα δάνεια. Όπως είπε ο Draghi, οι όποιες αγορές θα αφορούν απλά, πραγματικά και διαφανή ABS.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ σταματά την αποστείρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP (πρόκειται για το sterilization, δηλαδή τις πράξεις με τις οποίες η ΕΚΤ αφαιρούσε από την αγορά ρευστότητα ίση με αυτή που έριχνε).
Παράλληλα, σκοπεύει να διευρύνει τους τίτλους που κάνει αποδεκτούς ως εγγύηση στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών.

Δεν έχουμε τελειώσει
“Δεν έχουμε τελειώσει”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Mario Draghi όταν ερωτήθηκε εάν τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Για τους αναλυτές, πρόκειται για μία φράση που θα έχει για τις αγορές συμβολική σημασία ανάλογη με το διάσημο πλέον “whatever it takes” (θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί), που είχε πει το καλοκαίρι του 2012 ο κεντρικός τραπεζίτης, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων και σώζοντας -όπως πλέον πιστεύεται- το ευρώ.
Με τη φράση του αυτή, ο Draghi εντείνει τις προσδοκίες της αγοράς για ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων (ποσοτικής χαλάρωσης), το οποίο εξάλλου ο κεντρικός τραπεζίτης δεν απέκλεισε.

Οι νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης
Η ΕΚΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, οι προβλέψεις υποβαθμίστηκαν για το 2014, αλλά αναβαθμίστηκαν για το 2015.
Ειδικότερα, αναμένεται ανάπτυξη 1% (έναντι 1,2% προηγουμένως) στην Ευρωζώνη φέτος, 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,7% για το 2014, στο 1,1% για το 2015 και στο 1,4% για το 2016. “Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός, αλλά θα αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016”, είπε ο Draghi και εξήγησε πως αυτό ενισχύει την επιχειρηματολογία για τις σημερινές αποφάσεις.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου