Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Αλλαγή σχεδίων για την πώληση της ΕΥΑΘ

Ακόμη και αν δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ με την πώληση του 51%, η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί με καθαρώς ιδιωτικά κριτήρια, τόνισε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλός της, Νίκος Παπαδάκης, κατά την εκδήλωση ενημέρωσης των επενδυτών.
« Η ΕΥΑΘ δεν μπορεί άλλοτε να
θέλουν να λειτουργεί σαν κρατική επιχείρηση και άλλοτε σαν ιδιωτική ανώνυμη εταιρείας», τόνισε ο κ. Παπαδάκης που ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πώληση του 51%, η διοίκηση θα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία πρόταση για τη διαμόρφωση ενός νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας.  
Σε αυτό το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ρυθμίζονται και τα ζητήματα που αφορούν επενδύσεις, οργανωτικά, θέματα προσωπικού. 
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η ιδιωτικοποίηση έτσι όπως τη σχεδίαζαν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, κόλλησε. Άλλωστε μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, που δικαιώνει όσους προσέφυγαν, τώρα, μετά τρία χρόνια από την εκκίνηση της όλης διαδικασίας, το Ταμείο θέλει να επανεξετάσει ζητήματα συνταγματικότητας της μεταβίβασης!
Ωστόσο, όπως φαίνεται και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες από τις διεθνείς πρακτικές, το πρόβλημα σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης έγκειται στο ότι η Ρυθμιστική Αρχή, δηλαδή ο κρατικός ρυθμιστικός και ελεγκτικός μηχανισμός, δε διαθέτει ακόμη την οργάνωση και την εμπειρία που απαιτείται για να ελέγξει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. «Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να έχει μία προηγούμενη λειτουργία τουλάχιστον πέντε ετών», τόνισαν στη Voria.gr.  
Εν τω μεταξύ μένει να δούμε, αν σε περίπτωση αλλαγής του κυβερνητικού σχεδιασμού, οι δύο ενδιαφερόμενοι αγοραστές, που έρχονται και ξανάρχονται στη Θεσσαλονίκη, η γαλλική Suez με τον Άκτωρα και η ισραηλινή Mekorot με όμιλο Αποστολόπουλου, θα παραμείνουν στο παιχνίδι διεκδικώντας ένα μη πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο σε μία λογική «χτισίματος» θέσης στην Εταιρεία. 
Πάντως η ΕΥΑΘ ΑΕ, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τη διατήρηση μίας τιμολογιακής πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο, ολοκλήρωσε στα έτη 2008-2013 επενδύσεις 87,9 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμη, χωρίς επιχορηγήσεις, να προχωρήσει σε επενδύσεις 132 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2018. Αυτές τις επενδύσεις  -με τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα που έχει ( 53,6 εκατ) και με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό- να χρηματοδοτήσει άνετα.  
Το 2014, μπήκε με καλούς οιωνούς για την ΕΥΑΘ, παρότι η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή, μείωσε τα κέρδη έναντι εκείνων του α’ τριμήνου του 2013.
«Για πρώτη φορά, καταγράφηκε αύξηση στην κατανάλωση, της τάξης του 1,5%-2%, ενώ δύο συγκεκριμένες εξελίξεις είχαν θετική επίδραση στη ρευστότητα της επιχείρησης. Αφ’ ενός η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους ΟΤΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ και, αφ’ ετέρου, η ρύθμιση εκκρεμοτήτων που χρόνιζαν, με την ΕΥΑΘ Παγίων», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Η διοίκηση της εταιρείας, στη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα γίνει στις 30 Ιουνίου, θα προτείνει την επιστροφή και διανομή 3,7 εκατ. ευρώ, ποσού που επρόκειτο να επενδυθεί στο ημιτελές κτήριο της Τούμπας το οποίο δεν προχώρησε. Επίσης, θα προταθεί, όπως και πέρυσι, η διανομή του 35% των καθαρών κερδών ( μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού), το οποίο σημαίνει ότι ανά μετοχή θα διανεμηθεί μέρισμα 0,12 ευρώ, έναντι μερίσματος 0,16 ευρώ που διανεμήθηκε πέρυσι. 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα έργα, που έχουν εξαγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αφορούν τον Β’ κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού (44 εκατ. ευρώ, και έχει γίνει η ανάθεση) και την επέκταση του διυλιστηρίου νερού – φάση Α2 ( προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ).   
Σε ό,τι αφορά το σημαντικό θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ξήρανση με τη χρήση φυσικού αερίου, γιατί είναι ασύμφορη, ενώ υπάρχουν σκέψεις η ξήρανση να γίνεται σε βιοαέριο , στο 1/3 του κόστους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου