Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι - Φοβούνται οι Κρητικοί! Τα Ρίχτερ "χορεύουν" την Κρήτη - Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη. Σημειώθηκε γύρω στις 7:10 χθές το απόγευμα προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.
Ακολούθησαν μετασεισμοί μέχρι και 4.8 Ρίχτερ

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού σεισμολογικού κέντρου ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους, 77 xλμ νοτιοανατολικά της περιοχής Τυμπάκι του νομού Ηρακλείου Κρήτης, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ., 143 νότια νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και 483 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Τα πρώτα λεπτά μετά το σεισμό υπήρξαν μικροπροβλήματα σε
ηλεκτρονικές συσκευές και στο διαδίκτυο ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού κέντρου έκανε λόγο για 5,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια όμως με νεότερη ανακοίνωση το μέγεθος εκτιμήθηκε στα 6 Ρίχτερ

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της σεισμικής δόνησης.
«Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε με βεβαιότητα αν είναι η κύρια δόνηση, όμως φαίνεται ότι πρέπει να είναι» δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ωστόσο φάνηκε καθησυχαστικός για τον ισχυρό που σημειώθηκε το απόγευμα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης,
Ο κ. Γκάνας σημείωσε ότι για την περιοχή η συγκεκριμένη δόνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη ως προς το μέγεθός της ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα 24ωρο για να εκτιμηθεί με απόλυτη βεβαιότητα το αν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος.

Δηλώσεις Λέκκα
"Όλα δείχνουν ότι πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά αυτό εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα. Πρέπει να περασουν 24 ωρες για να δουμε αν είναι ο κυριός σεισμός. Διατηρώ μια επιφύλαξη για να δούμε τι σεισμική ακολουθία θα υπάρχει", είπε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο απεργιακό πρόγραμμα της ΝΕΤ για τον σεισμό .
"Το χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ένας μεγάλος σεισμός γι'αυτό και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη. Έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο εκεί που συγκρούεται η ελληνική πλάκα με την αφρικανική", τόνισε.

Τα Ρίχτερ "χορεύουν" την Κρήτη - Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα

Ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.30 σήμερα το πρωί με επίκεντρο το ίδιο σημείο όπου χθες έγινε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο νέος αυτός σεισμός έγινε 123χλμ νότια του Ηρακλείου και το εστιακό τους βάθος είναι μόλις 2 χλμ.

 "Η σεισμική δόνηση έχει συνοδευτεί από τουλάχιστον 11 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και από εκατοντάδες άλλες μικρότερες δονήσεις που έχουν καταγραφεί στους σεισμογράφους", σημείωσε ο κ. Γκανάς μιλώντας στο flashnews, και συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και εξελίσσεται κανονικά ενώ οι σεισμοί, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του κύριου σεισμού, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Το σημείο έχει δώσει και παλιότερα ανάλογες σεισμικές δονήσεις καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται στην επιφάνεια επαφής μεταξύ των δύο πλακών Ευρασίας και Αφρικής και όπως τόνισε ο κ. Γκανάς, εκεί συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί, καταλήγοντας ότι "η εξέλιξη του φαινομένου δεν μας ανησυχεί προς το παρόν".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου