Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τι απέγινε ο Χρήστος Καραβέλας της Siemens;

Τι απέγινε αλήθεια ο Χρήστος Καραβέλας, ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Hellas, ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90;

 Ο Καραβέλας εγκατέλειψε την Ελλάδα-μάλλον με το παπόρι από την Πάτρα-τον Μάιο του 2009 και έκτοκτε χάθηκαν τα ίχνη του. Υποτίθεται ότι τον
καταζητεί ακόμη και η Ιντερπόλ αλλά στο μεταξύ η πρόσφατη συμφωνία της χώρας μας με την Siemens αλλάζει τα δεδομένα. Λογικά τόσο ο ίδιος, όσο και ο Χριστοφοράκος μπορούν να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες ώστε να πέσουν στα μαλακά και οι εδώ εκκρεμότητές τους με την ελληνική δικαιοσύνη.

 Οι πληροφορίες όσο αφορά την τύχη του είναι αντικρουόμενες αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά. Λίγο πριν φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της Siemens” επιχείρησε να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα».

 O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. 

Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους.

 Οπως αναφέρει άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemensτον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων».
 Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες.
 Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.

                                                        Τα ίχνη των εκατομμυρίων

 Από τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ.
 Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. 
Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη. Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι. 

 Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα.
 Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. 
Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες.

 Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ.

 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ 

-Φοβάμαι για την ζωή μου...

 "Οι σχέσεις που έχω λειτούργησαν εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου. Η σύζυγος και η κόρη μου είναι προφυλακισμένες στον Κορυδαλλό, ενώ οι δύο μικρότερες κόρες μου και ο γιος μου μπορεί να πάνε κι αυτοί φυλακή". 
Ο καταζητούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), μία μέρα μετά τις εκλογές, σχολιάζοντας το εάν συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στη συντριπτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (Οκτώβριος 2009), οι συλλήψεις και προφυλακίσεις των μελών της οικογένειάς του, δηλώνει:

 "Το αισθητήριο του κόσμου όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη είναι η κοινή συνείδηση του ανθρώπου, έκρινε ότι ο διωγμός, οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις της οικογένειάς μου ήταν εκδίκηση. Και με τον τρόπο αυτό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του"... 
 Ο Χρήστος Καραβέλας επαναλαμβάνει από κει όπου βρίσκεται ότι θα δώσει τη νομική του μάχη στο Μόναχο, όπου, βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δεν εκδίδεται Ευρωπαίος πολίτης όταν στη χώρα που τον ζητάει απειλείται με ισόβια. 

- Γιατί έφυγε:
 "Ηταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη η φυλάκισή μου. Θεώρησα σκόπιμο να παλέψω από το εξωτερικό και όχι από τη φυλακή".

- Για την αντιμετώπισή του από τη Δικαιοσύνη: 
"Επί δυόμισι χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ δεν έκαναν πραγματογνωμοσύνη για να φανεί εάν υπέστησαν ζημιά από τη σύμβαση 8002. Εδώ ακολουθήθηκε μεθόδευση...".

 - Για το εάν συνετέλεσε στη φυγή του το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό, που έφερε παραγραφή ποινικών ευθυνών πολιτικών σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens:
 "Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή".

 -Για την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη:
 "Ημουνα στη Siemens από το 1968 μέχρι το 1998. Οτιδήποτε έχει γίνει σε σχέση με πολιτικούς, έχει παραγραφεί γι αυτούς"...

 - Φοβάται να μιλήσει;
 "Γενικά φοβάμαι γι αυτά που έχουν γίνει και για μένα και για την οικογένειά μου". 

- Εάν είχε έρθει σε επαφή με πολιτικούς και δικαστικούς, πριν από την απόδρασή του: 
"Το μόνο που επιδίωξα και προσπάθησα ήταν να γίνει πραγματογνωμοσύνη, γιατί είναι σίγουρο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν βλάφτηκε. Ηθελα να αποδειχτεί η αλήθεια, για να μη βρεθώ εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στην πραγματογνωμοσύνη βρίσκεται το κλειδί". 

- Για τη Δικαιοσύνη: 
"Ψάχνει σε λάθος δρόμο"...

- Για τις συλλήψεις:
 "Στην οικογένειά μου ξέσπασαν κυβέρνηση και δικαιοσύνη. Τα παιδιά και η σύζυγός μου δεν γνώριζαν τίποτα για τους λογαριασμούς, όπου είναι συνδικαιούχοι. Μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, έκανα ό,τι κάνει κάθε Ελληνας γονιός.
 Μοίρασα την περιουσία μου στα παιδιά, φοβούμενος ότι μπορεί να πεθάνω...". 

 απο το http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου