Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Mark Grant: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να ζουν με ψευδαισθήσεις- Το χρέος δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερο χρέος

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις και να αντιληφθούν άμεσα τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, απευθύνει μέσω της τελευταίας έκθεσής του ο Mark Grant, γνωστός αναλυτής με 38 χρόνια προϋπηρεσίας στη Wall Street.

Όπως διαμηνύει σε αυστηρούς τόνους,
είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι να κατανοήσουν πως η πολιτική του... αντιμετωπίζω το πρόβλημα του χρέους, με περισσότερο χρέος, χωρίς συνέπειες, είναι μια αυταπάτη.

"Σας εφιστώ την προσοχή, συνέπειες θα υπάρξουν. Και θα είναι πολύ σκληρές", διαμηνύει προς την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης.
Τα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης, συνεχίζει ο Grant, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση και τελικά δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα περισσότερο από το... να γονατίσουν από το βάρος του χρέους τους.
Η Γερμανία, εκτιμά ο ίδιος, με ΑΕΠ 3,55 τρις δολ δεν μπορεί να ελπίζει πως έχει τη δυνατότητα να σώσει το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (ΑΕΠ της τάξης των 15,2 τρις δολ). 
Τα άλλα ισχυρά κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, δεν έχουν ούτε την ικανότητα, αλλά ούτε και την επιθυμία να σώσουν την Ευρωζώνη. "Όχι άλλες διασώσεις, όχι άλλα bailouts" είναι το σύνθημα που ακούγεται από τη Βιέννη μέχρι το Άμστερνταμ...

                     Αναφερόμενος στην ΕΚΤ ο Grant εξηγεί:  

Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 
Τα χέρια της είναι δεμένα, όσο ένα κράτος δεν ζητά βοήθεια και όσο η ΕΕ δεν ανάβει το "πράσινο φως" για να αναλάβει δράση η κεντρική τράπεζα.
 Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, εκτιμά ο αναλυτής, δεν συνιστούν για κανένα λόγο.... το βαρύ πυροβολικό που θα βάλει τέλος στην κρίση χρέους.
 Ο Grant συστήνει προς τους επενδυτές να μην εστιάζουν στην έννοια "απεριόριστος" (για τις αγορές ομολόγων), αλλά αντίθετα να δώσουν βάση στην έννοια "όρος" (που συνοδεύει τις αγορές ομολόγων).

Το ευρώ και οι αγορές κινούνται ανοδικά γιατί έχουν παρερμηνεύσει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, τονίζει με έμφαση ο Grant.

"Από το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ έχουν εξαιρεθεί η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος" εξηγεί ο ίδιος στη συνέχεια, για να προσθέσει "επομένως, τα μόνα κράτη που μπορούν να κάνουν χρήση του ΟΜΤ της ΕΚΤ είναι η Ισπανία, η Ιταλία και πιθανότατα η Γαλλία"...

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου