Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΣΕΕ: Μισθοί του '78, ανεργία του '58

Τον κώδωνα του κινδύνουγια την ανεργία κρούει η ΓΣΕΕ
Εικόνες μεταπολεμικής Ελλάδας βιώνουμε σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η έκθεση της οποίας -με θέμα την ελληνική οικονομία- παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

 Τα νούμερα δεν ψεύδονται.

 Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2008, τόσο για τους
μισθωτούς, όσο και για τους συνταξιούχους.

 Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 28% και η πραγματική στο 34% ενώ η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών κυμαίνεται στα επίπεδα του 1978 - 1979. 

Την εικόνα αυτή εμφανίζει η ελληνική οικονομία το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη.

 Και δεν ξενίζει πια κανέναν το γεγονός ότι, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα συνδικάτα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους, ενώ η παρουσία της κυβέρνησης θα είναι περιορισμένη.

 Επιστρέφοντας στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΙΝΕ, η στατιστική ανεργία εντός του 2013 αναμένεται να φτάσει το 28 με 29% (δηλαδή οι άνεργοι θα ξεπεράσουν 1.400.000 άτομα), ενώ η πραγματική ανεργία, θα αγγίξει το 34%.

 Κατά το Ινστιτούτο, η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020.

 Στην έκθεση σημειώνονται τα εξης: 
Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1978- 1978.

 Οι μέσες αποδοχές των ελλήνων εργαζομένων πέρσι ήταν 25.470 ευρώ και αναμένεται και νέα υποχώρηση εντός του το 2013.

 Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υποχωρήσουν στα 15.000 με 17.000 ευρώ, δηλαδή θα φθάσουν στα επίπεδα της Εσθονίας και της Κροατίας. 

 Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση και των ασφαλιστικών ταμείων: 
 Η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των ταμείων, τα οποία είναι μειωμένα κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως.

 Παράλληλα τα ταμεία χάνουν περίπου 8 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της μαύρης εργασίας και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου