Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Στέλεχος της Deutche Bank προτείνει την... ευρωδραχμή

Την έκδοση «ευρωδραχμής», προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την εκπαραθύρωσή της από την Ευρωζώνη, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ.

Όπως τονίζει ο Μάγιερ σε έκθεσή του, η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα
«ελληνικού ευρώ» ή «Geuro» που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα, με τα οποία θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της. 

 Προϋπόθεση γι' αυτό θα αποτελούσε, βέβαια, η συνέχιση της χρηματοδότησής της από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και σε μικρότερο βαθμό από τώρα.

 Με τον τρόπο αυτό, πιστεύει ο Μάγιερ, θα μπορούσε να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και όχι για κάλυψη εσωτερικών αναγκών, ενώ παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να μεταβιβαστούν σε μια ευρωπαϊκή «bad bank» και έπειτα να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του EFSF. 

 Όπως τονίζει ο Μάγιερ, η λύση αυτή επιτρέπει τόσο την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ όσο και την προσαρμογή της συναλλαγματικής της ισοτιμίας, 
ενώ η Ευρωζώνη θα εγγυάτο όλες τις καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα ενθάρρυνε τους καταθέτες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στα τραπεζικά ταμεία. 

 πηγη:pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου