Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
Πιό κοντά τώρα στην άτακτη χρεοκοπία
Η αλήθεια είναι ότι η νέα συμφωνία ουσιαστικά θέτει πάνω στο τραπέζι και επισήμως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Και αυτό γιατί οι όροι της συμφωνίας είναι τόσο αυστηροί που σχεδόν καθίστανται απο την αρχή απραγματοποίητοι..το ζητούμενο πλέον είναι το αν θα είναι άτακτη ή ελεγχόμενη η χρεοκοπία
Μπορεί το κλίμα για την Ελλάδα να φάνηκε τεχνητά ότι άλλαξε προς το καλύτερο την τελευταία εβδομάδα με την ενορχηστρωμένη απο το καθεστώς επικοινωνιακή επίθεση των ΜΜΕ, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι σοβαροί αναλυτές που προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες αποτυχίας ακόμα και του στημένου εγχειρήματος του PSI είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλές, και ότι το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας όχι μόνο δεν έχει φύγει από το πλάνο, αλλά παραμένει ορατό.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελών ουσιαστικά βάζει πάνω στο τραπέζι και επίσημα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Και αυτό γιατί οι όροι της συμφωνίας είναι τόσο αυστηροί που σχεδόν καθίστανται απο την αρχή απραγματοποίητοι, επομένως η αποτυχία φαίνεται αναπόφευκτη. Έτσι παίζεται'συνήθως το παιχνίδι πολιτικής στρατηγικής, και το ζητούμενο πλέον είναι το αν θα είναι άτακτη ή ελεγχόμενη η επίσημη χρεοκοπία της χώρας μας.
Δεδομένων των μηνυμάτων που εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, η ελληνική χρεοκοπία μάλλον δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
Οι οκτώ λόγοι.
-Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη που πραγματικά θέλουν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία ώστε να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, πληροφορίες που διαρρέονται αναφέρουν ότι Βερολίνο, Ελσίνκι και Χάγη έχουν ήδη πάρει την απόφαση να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση παραμείνει πιστή στους στόχους της, όλο και κάποια δικαιολογία θα βρεθεί ( ακόμα και στρατιωτική δικτατορία -απροκάλυπτο όργανο του συστήματος ; ) ώστε να κριθεί ανεπιθύμητη η χώρα στην Ευρώπη .
-Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να φέρουν το τέλος της συμφωνίας διάσωσης. Οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο-μέσα έστω και στα πλαίσια του σάπιου και βρώμικου κοινοβουλευτικού συστήματος στο οποίο εθελοντικά και με το αζημίωτο μετέχουν για δεκαετίες-έχουν αρχίσει και ανεβάζουν σημαντικά τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις κάτω απο την καταιγιστική προπαγάνδα του καθεστώτος που αγωνίζεται να τις χρησιμοποιήσει σαν τα τελευταία του μαξιλάρια...
Σύμφωνα μάλιστα με τον διάσημο hedge fund manager, Dennis Gartman, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση -αναγκαστικά -θα κάνει οτιδήποτε αλλο από το να τηρήσει πιστά το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, κάτω απο το βάρος της λαικής πίεσης.
-Το νεο πρόγραμμα της Ελλάδας κάνει τις οικονομικές συνθήκες ακόμη χειρότερες. Οι απαιτήσεις της Τρόικας θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση της ελληνική οικονομία, εκτινάσσοντας ακόμη το χρέος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αυτές τις προοπτικές να μειωθεί το χρέος στο 120% μέχρι το 2010, με τον περισσότερο κόσμο των αναλυτών να έχει αρχίσει να αποκαλεί αυτόν τον στόχο κωμικό.
Μην ξεχνάμε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εφτασε το 6,8% το 2011. Και όσο επιδεινώνεται τόσο η πιθανότητα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αυξάνεται.
-Η ελληνική Βουλή δεν έχει ολοκληρώσει τα ψηφίσματα της. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στα στενά χρονικά όρια.
-Το Ελληνικό Σύνταγμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να ενσωματώσει τις νέες διατάξεις για τα δημοσιονομικά. Οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις αποτελούν ευθεία παρέμβαση σε μία κυρίαρχη χώρα.
-Πολλά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ζώνης δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Αν και φαινομενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αμφίβολη παραμένει η έγκριση από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
-Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά των ιδιωτών πιστωτών για το PSI. Σε δύο μέρες πιθανόν να γνωρίζουμε το ύψος της συμμετοχής, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο.
-Η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των μπάγκστερς και των τοκογλύφων είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Επι πλέον, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας θα βγει από το ευρώ (Berenberg Bank, Capital
Economics)-(στοιχεία απο το bankingnews.gr)
stopcartel Newsdesk
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου