Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τι συμβαίνει με το Αλλατίνη;



Προωθούν εν κρυπτώ την ανοικοδόμηση του Αλλατίνη

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της «ΜτΚ», γράφει ο Νίκος Ηλιάδης, στη χθεσινή ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα χέρια του νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχειρείται να ανοίξει ξανά ο δρόμος της ..ανοικοδόμησης του εν λόγω οικοπέδου, παρότι δύο ανάλογες προσπάθειες κατά το πρόσφατο παρελθόν ματαιώθηκαν έπειτα από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ρύθμιση ενδέχεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα υπό μορφή τροπολογίας σε κάποιο από τα νομοσχέδια του υπουργείου, ακόμη και σε αυτό για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο εισήχθη στη Βουλή την Πέμπτη και συζητείται την προσεχή εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


Επιβεβαιώνει ο υπουργός

Την ύπαρξη της τροπολογίας επιβεβαίωσε έπειτα από σχετικό ερώτημα της «ΜτΚ» ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε από κοινού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, είπε ότι «πράγματι προσπαθούμε να βρούμε μια λύση». Παραδέχθηκε ότι στο υπουργείο υπάρχει έτοιμη τροπολογία, αλλά ερωτηθείς για το ακριβές περιεχόμενό της είπε πως «δεν είναι ακόμη τίποτε οριστικό και ίσως κάποια πράγματα να αλλάξουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζονται και κάποιες εναλλακτικές λύσεις, πέραν της ανοικοδόμησης, όπως η μεταφορά συντελεστή δόμησης (κάτι που είχε γίνει και το 1992) ή ακόμη και η απαλλοτρίωση.
Τέλος, για τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογία ο υπουργός είπε πως «επιδιώκουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
Λίγο αργότερα, ωστόσο, συνεργάτρια του υπουργού, η οποία γνωρίζει άριστα το θέμα, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την κυοφορούμενη τροπολογία. Όπως τόνισε στη «ΜτΚ», «γνωρίζουμε πράγματι το θέμα, αλλά εμείς δεν έχουμε ακόμη τίποτε συγκεκριμένο στα χέρια μας». Εξήγησε ότι την όλη ιστορία «κινεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς και κάποιοι πολίτες αλλά και βουλευτές. Εμείς», διευκρίνισε, «δεν πρόκειται να εκπονήσουμε από μόνοι μας καμία ρύθμιση. Αν όμως μας προταθεί από τους εκπροσώπους της πόλης, θα τη δεχθούμε και θα την προωθήσουμε στη Βουλή».


Ψάχνουν υπογραφές

Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι διαφορετική. Το όλο εγχείρημα εξελίσσεται έως τώρα στο παρασκήνιο με εμπλοκή κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου.
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της «ΜτΚ», επισπεύδων στην υπόθεση εμφανίζεται, περιέργως, ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στελέχη της διοίκησης του δήμου πήραν την πρωτοβουλία για συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και για τη διατύπωση της σχετικής τροπολογίας. Μετά την κατάθεσή της στο υπουργείο, συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με θεσσαλονικείς βουλευτές, προκειμένου να την υπογράψουν, για να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, με ορισμένους από τους βουλευτές επικοινώνησε και τους ζήτησε να υπογράψουν και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Έως τώρα, όμως, όλοι οι βουλευτές αρνήθηκαν να συναινέσουν, άλλοι επειδή διαφωνούν με την ανοικοδόμηση του οικοπέδου, άλλοι γιατί φοβούνται ότι η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο τύπου Πάχτα. «Αν θέλει ο υπουργός, ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για την κατάθεση της τροπολογίας», επισημαίνει βουλευτής στον οποίο έγινε η σχετική κρούση.




Η στάση του Γ. Μπουτάρη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί, εξαρχής ακόμη, υπέρ της ανέγερσης της «Πολιτείας Αλλατίνη», όπως ονομάστηκε το σχεδιαζόμενο οικοδομικό συγκρότημα. Μάλιστα, το 2003, όταν η «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης», της οποίας ήταν πρωτεργάτης, είχε προσφύγει στο ΣτΕ (μαζί με άλλες κινήσεις και πολίτες) κατά της πρώτης απόφασης που άνοιγε τον δρόμο στην ανοικοδόμηση του οικοπέδου, ο κ. Μπουτάρης είχε στείλει προσωπική επιστολή, με την οποία διαχώριζε τη θέση του από την προσφυγή της ένωσης. Εν ολίγοις ο κ. Μπουτάρης ζητούσε να απορριφθεί από το ΣτΕ η αίτηση της Ένωσης Πολιτών για την ακύρωση της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, που επέτρεπε την ανοικοδόμηση του οικοπέδου. Αλλά και προχθές, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να δει το θέμα του Αλλατίνη, γιατί παραμένει ένας χώρος ανεκμετάλλευτος.

Άγριος προεκλογικός καβγάς...

Η υπόθεση Αλλατίνη είχε αποτελέσει την αφορμή για τον άγριο καβγά που ξέσπασε κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 μεταξύ του κ. Μπουτάρη και του επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Χρίστου Μάτη. Ο τελευταίος με δηλώσεις του είχε αφήσει σοβαρά υπονοούμενα σε βάρος του κ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι η στάση του στο θέμα υπαγορεύεται από ιδιοτελή συμφέροντα. «Η διαπλοκή μπήκε στην πόλη», είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Μάτης, συσχετίζοντας τη θέση του κ. Μπουτάρη για το Αλλατίνη με τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τον εκ των παλαιότερων συνιδιοκτητών του οικοπέδου Στέφανο Μάνο, αλλά και με την είσοδο, τότε, στο ψηφοδέλτιο του Χασδάι Καπόν, πρώην στελέχους της Ωμέγα Τράπεζας, η οποία είχε αγοράσει μερίδιο στο επίμαχο οικόπεδο.
Απαντώντας στις δηλώσεις Μάτη η «Πρωτοβουλία» είχε εκδώσει τότε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, με την οποία κατήγγελλε τον κ. Μάτη ότι «εμμένει στη λασπολογική τακτική του» και χαρακτήριζε «φανταστικές ιστορίες όλα αυτά τα περί ‘ιδιωτικών συμφερόντων’ και ‘διαπλεκομένων’». Ειδικότερα ανέφερε ότι «ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει καμία ‘γκρίζα’ σχέση με τον Στέφανο Μάνο, ιδρυτή της 'Δράσης'. Η σχέση Μπουτάρη - Μάνου είναι σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, ο δε κ. Μάνος από τη δεκαετία του 1990 έχει πουλήσει το μερίδιό του στην Αλλατίνη και δεν έχει κανένα συμφέρον στην αξιοποίηση ή όχι του ακινήτου». Αναφορικά με τον κ. Καπόν έλεγε πως «ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι επιχειρηματίας στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιδρυτικό στέλεχος της Ωμέγα Τράπεζας και νυν Proton Bank και δεν έχει λόγο να απολογείται επειδή η τράπεζα μετέχει στην κοινοπραξία που προσπαθεί εδώ και οκτώ χρόνια, μέσα από απόλυτα σύννομες διαδικασίες, να αξιοποιήσει το ακίνητο Αλλατίνη».

πηγη:taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου