Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πώς η Ελλάδα θα «σώσει»... την Καλιφόρνια

Η αμερικανική κυβέρνηση παραδοσιακά αποφεύγει να προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε Πολιτείες και μεγαλουπόλεις, που βρίσκονται στη δίνη μίας οικονομικής κρίσης και κινδυνεύουν με στάση πληρωμών.

Το «όχι» του προέδρου Τζέραλντ Φορντ το 1975 στην παροχή βοήθειας στη Νέα Υόρκη, που τελικά οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, έχει μείνει στην ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και κυρίως οι σοβαρότατες συνέπειες της πρόσφατης ύφεσης, ίσως να οδηγήσουν την Ουάσιγκτον σε αλλαγή πλεύσης.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι δύο πιθανότεροι τρόποι διάσωσης αμερικανικών Πολιτειών είναι οι κρατικές εγγυήσεις και οι αγορές ομολόγων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Και στις δύο περιπτώσεις οι ομοσπονδιακές αρχές θα πρέπει να παρακάμψουν τους κανόνες, καθώς και να αντιμετωπίσουν πιθανότατα σοβαρές αντιδράσεις. Μία τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε αντιπαράθεση γύρω από τις ευθύνες και τα δικαιώματα των Πολιτειών, ενώ θα συνιστούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η εικόνα, όμως, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ είναι σήμερα τόσο ζοφερή, που ίσως η Ουάσιγκτον να μην καταφέρει τελικά να αντισταθεί σε ένα σχέδιο διάσωσης.

Αυτό που σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει η αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα ήταν να παρουσιάσει ένα σχέδιο διάσωσης κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες μίας μόνο Πολιτείας.

Ενα πρόγραμμα εγγυήσεων, που θα απευθυνόταν στο σύνολο των Πολιτειών, θα ήταν επομένως μία καλή λύση. Ενας εναλλακτικός μηχανισμός θα ήταν η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, ώστε σε αυτό να συμπεριληφθούν αγορές ομολόγων, που εκδίδουν οι Πολιτείες και οι δήμοι.

Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές δημοτικών ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης των έξι μηνών.

Το Κογκρέσο, όμως, θα μπορούσε να άρει αυτό το εμπόδιο, δεδομένου μάλιστα ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα επιβάρυνε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά θα μετακύλυε το βάρος στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Εκτιμάται ότι ένα πρόγραμμα της Φέντεραλ Ριζέρβ, που θα είχε ως στόχο να απομακρύνει έναν γενικευμένο κίνδυνο χρεοκοπιών, θα μπορούσε εύκολα να αποσπάσει πολιτική υποστήριξη, σε αντίθεση με μία πρωτοβουλία, η οποία θα προσέφερε στήριγμα αποκλειστικά σε μία δοκιμαζόμενη Πολιτεία, όπως είναι η Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την αναλύτρια Μέρεντιθ Γουίτνι, η Καλιφόρνια κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη Πολιτεία με χρεοκοπία, ενώ ακολουθούν το Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις, το Οχάιο, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια και η Νέα Υόρκη.

πηγη:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου