Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί. Ενισχυμένη ασπίδα στην πρώτη κατοικία για υπερχρεωμένους

Το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τράπεζες αλλά και προς ιδιώτες, για έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή περίπου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας.
Το μέτρο ισχύει μόνο εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι σήμερα 200.000

ευρώ, οπότε για να βγει σε πλειστηριασμό η κατοικία του, η αντικειμενική της αξία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Ηδη με παλαιότερη διάταξη είχαν απαγορευθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες έως 200.000 ευρώ.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, με αφορμή την ψήφιση του νόμου περί «Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», εκτίμησε ότι περί τους 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων, ενώ προέβλεψε πως μεγάλο μέρος αυτών των υποθέσεων θα επιλυθούν στη φάση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προτού καταλήξουν στα δικαστήρια.

Αιτήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι από 1ης Σεπτεμβρίου οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους. Εφόσον δεν τα βρουν μαζί τους, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία και θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση των χρεών.

Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους) που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το παράδειγμα της α΄ κατοικίας
Στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας, ο οφειλέτης μπορεί να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο αφορολόγητο όριο για την απόκτησή της, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη κι αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης. Ως προϋπόθεση για τα παραπάνω ο οφειλέτης πρέπει να αναλάβει την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για διάστημα μέχρι και 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ και χρέη ύψους 300.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει το 85% της αξίας του σπιτιού του, δηλαδή 85.000 ευρώ, με το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση για τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τα 300.000 ευρώ διαγράφεται. Η 20ετής αυτή ρύθμιση δεν μπορεί να καταγγελθεί από τον πιστωτή, ακόμη και αν ο οφειλέτης καθυστερήσει να πληρώσει τέσσερις δόσεις. Για 4ετή ρύθμιση, που δεν αφορά πρώτη κατοικία, ο οφειλέτης έχει περιθώριο να καθυστερήσει να πληρώσει τρεις, αντί για δύο μήνες που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Τι ισχύει για Τειρεσία, εγγυητές
Μετά την πάροδο της ρύθμισης, ο οφειλέτης παραμένει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία για τρία χρόνια, αντί για πέντε του αρχικού σχεδίου. Επίσης ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους, εκτός αν βρίσκεται και εκείνος σε αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται στις διατάξεις του νόμου. Για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες, θα δημιουργηθεί- όπως είπε ο γ.γ. Καταναλωτή Δ. Σπυράκος- ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτιστούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών, ενώ η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ιντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κ.λπ. Συστήνεται επίσης ένα πανελλαδικό δίκτυο πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.
ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου