Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Στασιμοπληθωρισμός και μέτριος ρυθμός ανάπτυξης ταλανίζουν την Ιαπωνία

Ευάλωτη παραμένει η οικονομία της χώρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (η οικονομία της χώρας συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες στον πλανήτη) ομόφωνα αποφάσισε, σήμερα, να διατηρήσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της στο +0,1%, όπως ακριβώς αναμενόταν από μία μεγάλη πλειοψηφία αναλυτών.

Ταυτοχρόνως, η Κεντρική Τράπεζα στο ανακοινωθέν της ενέμεινε στη διαπίστωση ότι η τρέχουσα κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας παραμένει «ευάλωτη», εντούτοις δεν ελήφθη (πλην της ισχύος πολύ χαμηλού δανειστικού επιτοκίου) κανένα άλλο νομισματικό μέτρο.

«Διαπιστώνουμε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας μας είναι μέτριος - και τούτο αποκλειστικά χάρη στη βελτίωση των συνθηκών σε οικονομίες της αλλοδαπής, όπως οι ΗΠΑ», υπογραμμίστηκε στο ανακοινωθέν της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η παραγωγικότητα κι οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, κυρίως λόγω του ρυθμού ανάπτυξης αναδυόμενων οικονομιών και γενικά λόγω της πάντοτε σταθερής ζήτησης ειδών προηγμένης τεχνολογίας», υπογραμμίστηκε εξάλλου.

«Παρά την ελαφρά βελτίωση, τα ιαπωνικά εισοδήματα συνεχίζουν να εμπνέουν ανησυχία, όπως το επίπεδο της απασχόλησης», προστίθεται. «Πρέπει η οικονομία μας να ξεπεράσει οριστικά τον πρακτικά μηδενικ) στασιμοπληθωρισμό», τονίζεται τέλος, «και να έχουμε, μελλοντικά, έναν ήπιο πληθωρισμό, σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου