Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Θέλεις να προβλέψεις το μέλλον στις αγορές; - Ακολούθησε τον δρόμο του χρυσού

Θέλεις να δεις το μέλλον; Ακολούθησε το δρόμο του χρυσού. Γύρω από τα 1200 δολάρια την ουγγιά κινείται ο χρυσός το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας χοντρική άνοδο 200 δολαρίων από τον Δεκέμβριο του 2009. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε όλο το 2010 θα κινηθεί ανοδικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ακριβή τιμή του στο τέλος του έτους υπάρχουν δύο σενάρια... Το ένα αναφέρει πως η σταθερότητα των επενδύσεων σε χρυσό θα επικρατήσει ως φιλοσοφία στην αγορά και σε συνδυασμό με την άκρατη αγορά χρυσού με ασιατικό χρήμα τόσο από θεσμικούς, όσο από συγκυριακούς επενδυτές αλλά και από απλούς πολίτες, η τιμή του θα εκτιναχθεί πάνω από τα 1500 δολάρια την ουγγιά στις αρχές του Γενάρη του 2011.
Το δεύτερο, μετριοπαθέστερο, σενάριο, αναφέρει μια μικρή διόρθωση τον Οκτώβριο εν όψει των νέων εκτιμήσεων για την πορεία του χρέους στην ευρωζώνη και την αποτελεσματικότητα που θα δείξει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ από τη Fed. Η άνοδος υπολογίζεται από τις αρχές Νοέμβρη και τελική τιμή του θα διαμορφωθεί κοντά στα 1330 δολάρια την ουγγιά τα Χριστούγεννα.
Οι θιασώτες του πρώτου σεναρίου εκτιμούν ότι οι σίγουρες επενδύσεις είναι αυτές που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών μπροστά στο ενδεχόμενο μιας διπλής ύφεσης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon. “Οι αγορές χρυσού δείχνουν ότι υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα στην αγορά. Ο χρυσός στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα. Αλλά τώρα το εξετάζουμε από την αντίθετη όψη. Όλοι γνωρίζουμε τα θέματα που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Είναι πολλά και επιφέρουν την αβεβαιότητα. Συνεπώς, το ράλι του χρυσού θα συνεχιστεί”.
Ο χρυσός κατοχυρώνει ολοένα και περισσότερους συνεπείς αγοραστές στην Ασία. «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κίνα είναι ότι πολύς πλούτος κατευθύνεται από τις αγορές των ακινήτων στην αγορά χρυσού», σχολιάζει ο Mark Pervan, κορυφαίος αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ειδικευμένος στις ασιατικές αγορές. Η στροφή σε σταθερές μακροχρόνιες επενδύσεις είναι πια τάση, κυρίως στην Κίνα. Ο Dennis Gartman, γκουρού των επενδύσεων, το είχε προβλέψει αυτό. “Είναι θέμα αξιοπιστίας. Όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία στην αγορά, οι αγοραστές στρέφονται στον χρυσό”, τονίζει ο γνωστός καθηγητής οικονομικών.

Και πώς να υπάρξει αξιοπιστία στην αγορά όταν οι επενδυτές παγκοσμίως στρέφονται στο short selling, στο naked short selling και στα junk ομόλογα;
Σ' αυτό το σημείο έρχεται να παρεμβληθεί στη συζήτηση για τις εκτιμήσεις της τιμής του χρυσού η δεύτερη άποψη. Το εναλλακτικό σενάριο υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων με ρίσκο από τους επενδυτές τους ώθησε στο συμπέρασμα ότι τα πολλά υποσχόμενα κέρδη δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν. Το εκτιμώμενο ρίσκο δεν είναι απαγορευτικό. Ο κυνικός αντίλογος στο επιχείρημα του υπερκέρδους είναι ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν πάρει ακόμα το μάθημά τους. Ωστόσο, βάσει τάσεων των αγορών, οι επενδύσεις σε χρυσό θα πάρουν μεν ανοδική τροχιά δεν θα είναι όμως τόσο μεγάλη η διαφορά της τιμής όσο την εκτιμούν άλλοι επενδυτές.
Η Aden Forecast θεωρεί ότι η αγορά του χρυσού είναι ελκυστική στη δεδομένη συγκυρία αλλά είναι αρκετά νωρίς για συμπεράσματα. Εκτιμά πάντως ότι οι αγοραστέ των προηγούμενων μηνών δεν θα πουλήσουν πριν τον Ιούλιο του 2011. Ο Richard Russell των Dow Theory Letters έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση την αγορά του χρυσού. Θεωρεί ότι θα γίνει μάχη το φθινόπωρο στην αγορά αλλά όχι σε επίπεδα που ανεβάσουν την τιμή της ουγγίας πάνω από τα 1320 με 1350 δολάρια.
Ο δρ. Reddy Governor της Reserve Bank of India, συν τοις άλλοις, προσγειώνει τις προσδοκίες για αγορά άκρατων ποσοτήτων χρυσού από πλευράς Ασίας. “Η Ινδία τουλάχιστον είναι επιτακτικό να στραφεί σε επενδύσεις. Σε ολόκληρη την Ασία χρειάζεται ρευστότητα. Ο χρυσός δεν την εξασφαλίζει. Στην Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα καταλάβουν σύντομα το λάθος τους”.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου