Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

"Κόβουμε" τις αγορές σπιτιών και ΙΧ

Με οριακά μεγαλύτερη αισιοδοξία βλέπουν το μέλλον τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η οποία πάντως δείχνει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να φοβούνται για τις δουλειές τους, έχουν βάλει στον “πάγο” τις μεγάλες αγορές, ενώ οι μισοί και πλέον δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος εμφανίζεται πάντως βελτιωμένος τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχή μήνα (σκαρφάλωσε στις 66,3 μονάδες από 63,8 που ήταν τον Ιούνιο), όμως οι προβλέψεις για την ανεργία παραμένουν σε πολύ δυσμενή επίπεδα, όπως έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους τουλάχιστον 15 μήνες.
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του, ενώ περιορίζεται στο 53% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι "μόλις που τα βγάζουν πέρα".
Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί διευρύνεται στο 14%, από το 8%, το υψηλότερο ποσοστό για φέτος, ενώ 8%, από 11%, αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.
Τον Ιούλιο στην έρευνα καταναλωτών τίθενται τρία επιπρόσθετα ερωτήματα, τα οποία εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι το αυτοκίνητο και η κατοικία, και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επιχειρήσεις
Μικρή βελτίωση του κλίματος παρατηρείται τόσο στη βιομηχανία όσο και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, ενώ αντίθετα στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση είναι μικρή, με το σχετικό δείκτη να παραμένει πολύ κοντά στην ιστορικά χαμηλή επίδοση των δύο προηγούμενων μηνών.
Η αίσθηση γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας διατηρείται ισχυρή, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ.
Αναλυτικότερα:
- Στη βιομηχανία καταγράφεται ελαφρά άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών να παραμένουν αμετάβλητες και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
- Στις υπηρεσίες σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.
- Στο λιανικό εμπόριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, λόγω κυρίως των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, οι οποίες διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Τα αποθέματα ωστόσο παρουσιάζουν τάση ρευστοποίησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
- Στις κατασκευές σημειώνεται επιδείνωση στις εκτιμήσεις για τον όγκο των σχεδιαζόμενων εργασιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται από την ηπιότερη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση στον τομέα.

ΠΗΓΗ:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου