Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Έρευνα της Remax: Τι ακίνητα αγοράζουν οι Ελληνες

Σημαντική έρευνα του παγκόσμιου κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX «ρίχνει φως» στα κριτήρια τα οποία επηρεάζουν τους Έλληνες στην αγορά κατοικίας.
Οριακά πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών για την περασμένη χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των -έστω και λίγων- αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά, με το μέσο Ελληνα να προτιμά παλιότερα ακίνητα, λόγω χαμηλότερης αξίας, ενώ στην περιοχή της
Αττικής σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πουλήθηκε πέρυσι ήταν μεσαίας κατηγορίας από 71 έως 110 τ.μ..
Τα στοιχεία συγκέντρωσε το πανελλαδικό δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της REMAX, με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της την περασμένη χρονιά. Η έρευνα διαπιστώνει φρένο στην παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου, που επικαλείται και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καταγράφονται τάσεις σταθεροποίησης μέσα στο κλίμα της γενικότερης αβεβαιότητας και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Ετσι, όπως προκύπτει, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν οριακά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3% , ενώ των νέων ακινήτων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή (0,2%).


Σημειωτέον ότι στην έρευνα του 2016, σε σχέση με έρευνες προηγούμενων χρόνων, υπάρχει η διαφοροποίηση της διάκρισης των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών, ενώ στο παρελθόν γινόταν διάκριση μεταξύ νεόδμητων και παλαιότερων.
 Η διαφοροποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.
Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2% . Ακολούθως , στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 3,2%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης μειώθηκαν κατά 4,8%.
Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε άνοδος κατά μέσο όρο 3,3% και στα νέα ακίνητα επίσης άνοδος κατά 1,6%.

«Η πρόβλεψή μας για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη», αναφέρει η εταιρεία. «Και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: Πρώτον, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης. Ακολούθως, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων».

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας:

Σε όλη τη χώρα περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα).
Στην Αττική το 78% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.
Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 4% σε επαγγελματικά ακίνητα.
Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).
Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας).
Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5 των προτιμήσεων (18%).
 Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

Στην Αττική προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.
Στη Θεσσαλονίκη η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71 - 90τ.μ. που την προτίμησαν σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (17%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ. ενώ ένα ποσοστό 17% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου