Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στον «αέρα» η προσέλκυση 150.000 τουριστών στη Θεσσαλονίκη

Η αδυναμία εξεύρεσης 300.000 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα κινδυνεύει να στερήσει τη δυνατότητα προσέλκυσης περίπου 150.000 τουριστών στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην τοπική οικονομία Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει η προσέλκυση περίπου 150.000 τουριστών στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρατηρείται έντονη δυσκαμψία στην ανεύρεση περίπου 300.000 ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν την προσέλκυση της Low Cost αεροπορικής εταιρίας, Ryan Air.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υφυπουργός Τουρισμού, Γ.Νικητιάδης στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό συζητήσεις της Ryan Air με τουριστικούς φορείς, οι οποίες κινδυνεύουν να βαλτώσουν, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίου ύψους 300.000 ευρώ που ζητάει η Ιρλανδική εταιρία για να φέρει τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ.Ανδρέαδης, εταιρία βλέπει στρατηγικά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά έχει ζητήσει για την πραγματοποίηση της συμφωνία, τη χρηματοδότηση δικών της προωθητικών ενεργειών.

Οι παραπάνω πόροι αναζητούνται τόσο από ιδιωτικούς φορείς της περιοχής όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να μην προχωρούν οι διαδικασίες, λόγω αδυναμίας ή κωλυσιεργίας της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να βρουν τα χρήματα. Η εταιρία έχει θέσει ως προθεσμία το τέλος του μήνα, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι εάν δεν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι θα ακυρωθεί η συμφωνία.

Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Τουρισμού έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση στη χώρα μας τουριστών μέσω Low cost αεροπορικών εταιριών, με πολλές να έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε εξάλλου ο κ. Νικητιάδης, μέσω της παραπάνω πρωτοβουλίας, θα αυξηθούν οι τουρίστες στη χώρας μας κατά 1,5 εκατ. μέσα στο 2011.

Να σημειωθεί ότι η Ryan Air σχεδιάζει να φέρει τουρίστες στη Θεσσαλονίκη από τρία περιφερειακά αεροδρόμια του Λονδίνου, του Ντύσελντοφ και του Μιλάνου.

Αύξηση τουριστικών αφίξεων το 2011

Την εκτίμηση ότι το επόμενο έτος η πορεία των τουριστικών εσόδων θα καταγράψει θετικό πρόσημο και οι αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν πάνω από 5%, εξέφρασε ο Γ.Νικητιάδης, υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος του υπουργείου για την ερχόμενη τουριστική περίοδο είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Θέλουμε τουρισμό 52 εβδομάδες τον χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου τίθεται η προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμοί, ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή ν/σ για τον αγροτουρισμό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται η στόχευση να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη «σταυροδρόμι πολιτισμού».

Σχετικά με τη φετινή χρονιά, ο κ. Νικητιάδης εκτίμησε ότι θα κλείσει με αύξηση 1,5% στις αφίξεις τουριστών και μείωση 7% στα έσοδα, παρά τις δυσμενέστερες προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσάρεστες εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς, όπως τα γεγονότα του Μαΐου, τον αποκλεισμό της ακρόπολης και των λιμανιών κ.α. που δυσφήμησαν τη χώρα. «Από τη μια έγιναν θυσίες από τους ξενοδόχους που μείωσαν τις τιμές τους μέχρι και 35- 40% και από την άλλη βοήθησαν οι πολιτικές που ακολούθησε το υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «προσπάθησε και κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας με προωθητικές ενέργειες».

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών από 11% στο 6,5%, ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν το μέτρο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών προς όφελος του πελάτη και όχι υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την αγορά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει το ΦΠΑ. «Δημιουργούνται συνθήκες επανεκκίνησης της τουριστικής μηχανής, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στο εισόδημα των τοπικών οικονομιών. Βέβαια αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και από κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και την επιτάχυνση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγη:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου