Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ένας πρόεδρος, μια χρεοκοπία, ένας θάνατος και τα… spreads

Ένας θάνατος είναι πάντα ένα τραγικό γεγονός. Αλλά στην περίπτωση του 60χρονου πρώην προέδρου της Αργεντινής, Nestor Kirchner, οι αγορές βρήκαν ένα λόγο να το γιορτάσουν.

Ο πρώην ηγέτης της χώρας και σύζυγος της σημερινής προέδρου, Christina Fernandez, πέθανε την Τετάρτη, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Τα ομόλογα της χώρας αντέδρασαν με ράλι, ενώ και οι αργεντίνικες μετοχές που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2008 (η τοπική χρηματιστηριακή αγορά ήταν κλειστή λόγω της αργίας).

Με δεδομένο ότι ο θάνατός του ήταν ξαφνικός, οι επενδυτές δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τις αλλαγές που αυτός επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές και αυτό για την Αργεντινή θεωρείται καλό νέο. Ο Kirchner είχε δηλώσει από το καλοκαίρι ότι ο ίδιος ή η σύζυγός του θα διεκδικούσαν την προεδρία στις εκλογές του 2011. Για τις αγορές, το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος αποχωρεί από το σκηνικό, συνεπάγεται μια ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος στην εποχή Kirchner, που σήμαινε υψηλό πληθωρισμό και χαμηλές επιχειρηματικές επενδύσεις.

Έτσι, η απόδοση του δολαριακού ομολόγου της Αργεντινής, λήξης του 2033 ενισχύθηκε την Τετάρτη περίπου κατά 27 μονάδες βάσης, στο 9,19%, ενώ οι μετοχές της χώρας έφτασαν να κερδίζουν έως και 13%. Το spread των αργεντίνικων ομολόγων έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών συρρικνώθηκε περίπου κατά 50 μονάδες βάσης, στις 533 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους.

Ο Kirchner είχε αντικαταστήσει βασικά στελέχη της στατιστικής υπηρεσίας της Αργεντινής το 2007, πυροδοτώντας αντιδράσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς που μιλούσαν για πλασματικά στατιστικά στοιχεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός της χώρας τρέχει με 25%, την ώρα που το επίσημο μέγεθος διαμορφώνεται στο 11,1%.

«Δεν θέλω να ακουστώ άκαρδος, αλλά αυτό βελτιώνει την πιθανότητα της νίκης ενός αντίπαλου υποψηφίου», δήλωσε στο Bloombergο Edwin Gutierrez, της Aberdeen Asset Management. Όπως εξηγεί, ο Kirchner θεωρούνταν μεγάλο εμπόδιο στην ομαλοποίηση της οικονομίας.

Το 2005, ο Kirchner είχε προσφέρει στους πιστωτές της Αργεντινής μια συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 95 δισ. δολαρίων που παρέμεναν ανεξόφλητα από τη χρεοκοπία της χώρας. Η προσφορά του ανερχόταν στα 30 σεντς ανά δολάριο και ήταν η αυστηρότερη αναδιάρθρωση χρέους που είχε γίνει μεταπολεμικά.

Τον Ιούνιο, η Fernandez συμβιβάστηκε με τους τελευταίους από τους κατόχους των απλήρωτων ομολόγων, αξίας 12,2 δισ. δολαρίων, οι οποίοι είχαν απορρίψει την προσφορά του 2005.

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για τη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads, από τα επίπεδα των 807 μονάδων βάσης, καθώς η Fernandez έδειξε ότι η Αργεντινή επιδιώκει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Όμως, το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς στα επενδυτικά κεφάλαια, αντιμετωπίζεται αρνητικά από τη διεθνή κοινότητα. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι καλύτερος, αλλά αυτό που θέλουν οι αγορές είναι η αλλαγή», εξηγεί ο Greg Lesko, της Deltec Asset Management.

πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου