Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

H μάχη του ευρώ έναντι του δολαρίου ξεκίνησε - Ποιος θα είναι ο νικητής;

Ευρώ ή δολάριο; Η αγορά συναλλάγματος βράζει από εξελίξεις το τελευταίο διάστημα και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται σ' αυτήν αγωνιούν.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι σε γενικές γραμμές το αμερικανικό δολάριο έχει αφεθεί στην τύχη του. Αναλυτές και επενδυτές στις ΗΠΑ λοξοκοιτούν το δρόμο της νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed. Ο Tony Caldaro, αναλυτής της Forex Trading με έδρα τη Νέα Υόρκη προκαθορίζει το χρονικό όριο του τέλους της καθίζησης του δολαρίου στα τέλη του 2012. Η αμερικανική οικονομία, μπροστά στο φόβο μιας διπλής ύφεσης και της επιβράδυνσής της, αποφάσισε να στηριχθεί στις φθηνές και ανταγωνιστικές εξαγωγές. Η αποδυνάμωση του δολαρίου σαν αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής αγοράς περισσότερο ωφέλησε τις ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις για όσους έχουν τα χρήματά τους σε δολάριο αντί για ευρώ δεν είναι ευοίωνες. Η Goldman Sachs προβλέπει την ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό να φτάνει τα 1,55 δολάρια μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό κολοσσό, ο πρώτος μήνας του 2011 θα βρει το ευρώ πάνω από τα 1,40 δολάρια.
Η Standard Chartered, η τράπεζα που ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του Bloomberg ως η πιο επιτυχημένη σε προβλέψεις στην αγορά συναλλάγματος, εκτιμά το ίδιο. Το ευρώ θα τελειώσει τον μήνα Δεκέμβριο πάνω από τα 1,40 δολάρια.
Η “ατμομηχανή της ευρωζώνης” Γερμανία αντιμετωπίζει την ισχυροποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με προσήλωση στις εξαγωγές εντός των τειχών της ζώνης του ευρώ. Δεν είναι λίγες βέβαια οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες που πιέζουν για ανταγωνιστικές τιμές και προς τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις περαιτέρω ισχυροποίησης του ευρώ δεν λένε να σταματήσουν. Η επενδυτική TD Securities εκτιμά ότι από τη στιγμή που το ευρώ ανέβηκε πάνω από τα 1,40 δολάρια δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 1,35 δολάρια και θα κλιμακώσει περαιτέρω τα κέρδη του έναντι του αμερικανικού νομίσματος για να κλείσει το ερχόμενο τρίμηνο στα 1,42 με 1,43 δολάρια.
H Credit Suisse προειδοποίησε ότι η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ εγκυμονεί κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet έχει διαφορετική φιλοσοφία από τον διοικητή της Fed, Ben Bernanke: διατηρεί το νόμισμα ως πρώτη προτεραιότητα. Η CreDIT Suisse προβλέπει ράλι του ευρώ πάνω από τα 1,41 δολάρια, πρόβλεψη που ενδέχεται να αναθεωρηθεί σύντομα προς τα πάνω σε περίπτωση που η Fed προβεί σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στα 1,40 δολάρια βλέπει την ισοτιμία με το ευρώ η Wells Fargo. Η τελευταία έχει κάνει πρόβλεψη για το γιεν. Προεξοφλώντας δυναμική αντίδραση της Bank of Japan, εκτιμά ότι η ισοτιμία ιαπωνικού και αμερικανικού νομίσματος θα φτάσει τα 86 γιεν ανά δολάριο μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Άλλωστε, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Yoshihiko Noda επιβεβαίωσε ότι το ιαπωνικό οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου