Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ισχυρός σεισμός σκοτώνει εκατοντάδες σε Τουρκία και Συρία-Νέος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη νοτιοανατολική Τουρκία

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έπληξε την Τουρκία εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα συγκλόνισε τη γη σε μια μεγάλη περιοχή των νότιων συνόρων τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, επηρεάζοντας την επαρχία Γκαζιαντέπ, τη βόρεια Συρία και περισσότερες από δώδεκα πόλεις. 
Τρομοκρατημένοι από το να παραμείνουν παγιδευμένοι στα ταλαντευόμενα κτίριά τους, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν έξω. 

Πολλοί μετασεισμοί τροφοδότησαν τον φόβο, αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στους παγωμένους δρόμους μέχρι την ανατολή του ηλίου. 
Εικόνες καταστροφής και σκηνές χάους διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Βίντεο και από τις δύο πλευρές των συνόρων έδειχναν κατεστραμμένα κτίρια και ομάδες διάσωσης να χτενίζουν τα συντρίμμια για επιζώντες.
Το πρωί της Δευτέρας, η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για 284 νεκρούς και 2.320 τραυματίες. 
Ο απολογισμός αυτός – προσωρινός – ήταν πιθανό να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, προειδοποίησαν οι τουρκικές αρχές. 

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση είναι 239, με τουλάχιστον 648 τραυματίες, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, 147 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το White Helmets, διασώστες στο έδαφος.

Η νοτιοανατολική Τουρκία χτυπήθηκε ξανά, λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό που έπληξε και τη Συρία. Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για την αποστολή επείγουσας βοήθειας και στις δύο χώρες.


Νέος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS

Ένας νέος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών, έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφερε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), λίγες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 1:24 π.μ. ώρα Παρισιού, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της τουρκικής πόλης Ekinözü, ανέφερε το αμερικανικό ινστιτούτο.

Άνθρωποι περιμένουν έξω καθώς πραγματοποιούνται επιχειρήσεις διάσωσης, στο Diyarbakir, Τουρκία, 6 Φεβρουαρίου 2023.
Κτίριο που κατέρρευσε, στα Άδανα της Τουρκίας, 6 Φεβρουαρίου 2023.
Στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Jindires της Συρίας, 6 Φεβρουαρίου 2023.

Και στις δύο χώρες, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τους 1.200

Ο προσωρινός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στη Συρία αυξήθηκε σε 326 σε κυβερνητικές περιοχές, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Επιπλέον, η ίδια πηγή ανέφερε ότι 1.042 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 912 και τουλάχιστον 5.385 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Οργανώνεται διεθνής βοήθεια

Δείτε τι είναι γνωστό για τη διεθνή βοήθεια προς την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν το Associated Press (AP) και το Agence France-Presse (AFP):

  • Η Ινδία δήλωσε ότι δύο ομάδες από την Ινδική Εθνική Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών, αποτελούμενες από 100 άτομα με ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες σκύλων και εξοπλισμό, ήταν έτοιμες να πετάξουν στις πληγείσες περιοχές. Προετοιμάζονται ιατρικές ομάδες και αποστέλλονται προμήθειες βοήθειας σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.
  • Η Πολωνία θα στείλει μια ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 76 πυροσβέστες και οκτώ σκύλους.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ενεργοποίησε την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus για να βοηθήσει τους πρώτους ανταποκριτές που εργάζονται επί τόπου.
  • Η Ρωσία, μέσω του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της, δήλωσε ότι δύο αεροσκάφη IL-76 με 100 διασώστες ήταν έτοιμα να πετάξουν στην Τουρκία εάν χρειαστεί.
  • Ισπανικά αστικά σωστικά συνεργεία ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε μια ομάδα 130 ατόμων, καθώς και πέντε σκύλους έρευνας και 13 τόνους βοήθειας, έτοιμους να ταξιδέψουν στην Τουρκία και περίμενε απάντηση. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα δωρίσει 200.000 δολάρια για να βοηθήσει την Τουρκία.
  • Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι μια ομάδα έρευνας και διάσωσης από την Ολλανδία θα επισκεφθεί την περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. Η ολλανδική οργάνωση Urban Search and Rescue στέλνει ομάδες διασωστών, ειδικών στις κατασκευές, γιατρών, νοσοκόμων και σκύλων σε σκηνές καταστροφών σε όλο τον κόσμο.
  • Η Βουλγαρία δήλωσε ότι στέλνει ομάδες διάσωσης στην Τουρκία για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι δύο σπαρτιατικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα απογειωθούν για τη νοτιοανατολική τουρκική πόλη των Αδάνων με ομάδες έκτακτης ανάγκης αποτελούμενες από πυροσβέστες, διασώστες και γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου