Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Παγκόσμιο χρέος 299 τρισ. δολάρια, στο 338% του ΑΕΠ. Σε ποιον χρωστάει ο πλανήτης;

Ακούμε και μας προβληματίζει ουκ ολίγες φορές το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Και δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο ποσοστό του επί του ΑΕΠ, καθώς, με βάση κυρίως αυτό, αξιολογείται από τους Οίκους η οικονομία. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες. Σωστό; σωστό.

Για να δούμε όμως τώρα τη μεγάλη εικόνα: Το παγκόσμιο χρέος. Αυτό δηλαδή που

χρωστάνε αθροιστικά όλες  οι χώρες του πλανήτη (σε ποιον άραγε χρωστάνε;)

Όπως ανακοίνωσε χθες λοιπόν  το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο – IIF, η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους το 2022 υποχώρησε κατά 4 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά από το 2015, φθάνοντας κάτω από το επίπεδο των 300 τρισ. δολαρίων, στα 299 τρισ.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έπεσε από το 350% στο 338% του ΑΕΠ! Η μείωση αποδίδεται στην παγκόσμια ανάπτυξη μετά την πανδημία και στην άνοδο του  πληθωρισμού το 2022.

Πάλι καλά που δεν αξιολογείται …ο πλανήτης.

Σύμφωνα με το IIF, το παραπάνω ποσόν των 299 τρισ. αντιπροσωπεύει το άθροισμα των χρεών που έχουν συγκεντρώσει σε παγκόσμιο επίπεδο κυβερνήσεις, νοικοκυριά,  όμιλοι και εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Έχει τη σημασία της το γεγονός ότι  και σε αυτή τη μείωση των χρεών, οι ανεπτυγμένες χώρες κέρδισαν τη μερίδα του λέοντος: Μείωσαν το χρέος τους στα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια από 206 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες χώρες, (μεταξύ αυτών η Ρωσία, η Ινδία, το Μεξικό…) όχι μόνο δεν κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους το 2022, αλλά το αύξησαν κατά  98 τρισ. δολάρια.

Βγάλτε, γενικώς, τα συμπεράσματά σας και …μην τρελαίνεστε κάθε φορά που ακούτε για το πόσα χρωστά η Ελλαδίτσα. 

Τα πράγματα με τα επιτόκια δεν πάνε καλά. 

Εξ ου και τα χρηματιστήρια αρχίζουν να “ξεφουσκώνουν”. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αφού η οικονομία δεν “πτοείται” από τις μέχρι τώρα αυξήσεις και ο πληθωρισμός πέφτει λίγο, χωρίς να δίνει “υποσχέσεις” πως μπορεί να επανέλθει στο 2%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι προς το παρών δεν έχουν γίνει αυξήσεις αξιόλογες στους μισθούς, κάτι που μάλλον θα γίνει προσεχώς υπό την πίεση των συνδικάτων.

Οι αγορές swap τιμολογούν ένα άλμα του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο, από το τρέχον 2,5%.

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου