Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ανεκτό από τον οργανισμό το εμβόλιο της Οξφόρδης - Προκαλεί ανοσοαπόκριση λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν πριν λίγο, ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κορωνοϊού έδειξε ότι προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση σε εκατοντάδες άτομα που δοκιμάστηκε.
 Οι Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο τον Απρίλιο σε περίπου 1.077 άτομα, τα
μισά από τα οποία έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Τέτοιες πρώιμες δοκιμές σχεδιάζονται συνήθως μόνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί έψαχναν επίσης να δουν τι είδους ανοσοαπόκριση προκλήθηκε.
 Όπως αναφέρει σήμερα το επιστημονικό περιοδικό «Lancet», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 παρήγαγε διπλή ανοσοαπόκριση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών.
 «Βλέπουμε καλή ανοσοαπόκριση σε σχεδόν όλους», δήλωσε ο Δρ Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Guardian. «Αυτό που κάνει αυτό το εμβόλιο ιδιαίτερα καλά είναι να προκαλέσει και τα δύο σκέλη του ανοσοποιητικού συστήματος» τόνισε ο Hill.
 Είπε επίσης, ότι εξουδετερωτικά αντισώματα παράγονται μόρια που είναι βασικά για τον αποκλεισμό της μόλυνσης. Επιπλέον, το εμβόλιο προκαλεί επίσης αντίδραση στα Τ-κύτταρα του σώματος που βοηθούν στην καταπολέμηση του κοροναϊού.
 Σύμφωνα με το Hill, συνεχίζονται ακόμη μεγαλύτερες δοκιμές αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και συμμετέχοντες στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
 Να σημειώσουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις στη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα υπέγραψε συμφωνία με τη Γερμανική BioNTech και την Αμερικανική Pfizer οι οποίες συνεργάζονται πάνω σε ένα πειραματικό εμβόλιο το οποίο θεωρείται ότι είναι σε καλή φάση για 60 εκατ. δόσεις. Επίσης σύναψε συνεργασία και με τη Γαλλική εταιρεία Valneva η οποία δοκιμάζει και αυτή ένα ακόμα εμβόλιο για ακόμα 30 εκατ. δόσεις.
 Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο μπροστά στην κούρσα απόκτησης ενός εμβολίου που μπορεί να ανακόψει την επέλαση του ιού στοκάροντας επί της ουσίας και παραπάνω εμβόλια καθώς, οι παραγγελίες που κάνει σε όλες αυτές τις εταιρείες ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθυσμό της Βρετανίας.

 Με στοιχεία από     Guardian     &    Lancet  

   Ανθή Αγγελοπούλου

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου