Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος – Πώς έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Η εταιρεία Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC με υποκατάστημα στο Αμπου Ντάμπι στις 29 Αυγούστου του 2016

Και ιδού που ξεφυτρώνει (στο σκάνδαλο Καλογρίτσα – Παππά), σαν την Αφροδίτη την
αναδυόμενη από τα νερά της λατρεμένης Πάφου, και πάλι στο προσκήνιο η «αμαρτωλή» Τράπεζα Αττικής. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτω, τα δανεικά της οικογένειας Χούρι προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC. 
Η εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC με υποκατάστημα στο Αμπου Ντάμπι στις 29 Αυγούστου του 2016.
Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2016, συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής, την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης. 
Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως (περί Πρωτονοτάριου, συγκεκριμένα, θα τα πούμε στο τέλος) και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, ΤΟΞΟΤΗΣ και ΝΙΚΗ. 
Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο, η δεύτερη 6. 
Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα, χωρίς κανένα εχέγγυο. Η τράπεζα βρίσκεται προ του κινδύνου να απολέσει τα κεφάλαιά της, αλλά για την τριμελή επιτροπή αυτό δεν λέει απολύτως τίποτε. Αλλωστε «άνωθεν» εντολές εκτελεί…
Ο Καλογρίτσας με το που παίρνει το δάνειο των 15 εκατ. δημιουργεί την Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ, με σκοπό την εξασφάλιση μιας τηλεοπτικής άδειας. 
Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος Παππά.
 Επειδή όμως για να διεκδικήσει κανείς μια τηλεοπτική άδεια πρέπει να μην έχει οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλει άλλα 5,5 εκατ. στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα στον Γιάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα από το παρελθόν. 
Από το δάνειο των 15 εκατ. αγνοείται 1,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας…

Στις 29/8/2016, όπως προαναφέρθηκε, στον λογαριασμό της Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. από την CCEP ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων. 
Τώρα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο λογαριασμός μειώνεται κατά 3 εκατ. ευρώ, επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. 
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώνεται λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, οι προκαταβολές επιστρέφονται αρχές του επόμενου έτους στους δικαιούχους, αλλά πριν από όλα αυτά έχουμε μια σημαντική εξέλιξη που αφορά τον Καλογρίτσα:
  • Στις 19 Οκτωβρίου 2016 η Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ που έχει δημιουργηθεί μόνο για την τηλεόραση τροποποιείται και μετονομάζεται σε Media Doc AE, με μέτοχο τον Ιωάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα κατά κύριο λόγο και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη. Το σχήμα έχει στο «παλμαρέ» του την έκδοση μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, του γνωστού «Documento», και το ομώνυμο site, πλην όμως η εκδοτική προσπάθεια έχει ζημιές και ως εκ τούτου δύσκολα περπατάει.
Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από τη Media Doc AE, παραιτούμενος κάθε αξίωσης, υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη.
 Το ταμείο της εταιρείας – παρά τις χαμηλές, κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας – φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρι και 2 από το υπόλοιπο του δανείου…

Κανείς εισαγγελέας ακούει;

Και πάμε τώρα στα ειδικότερα και πλέον σοβαρά αυτής της υπόθεσης, η οποία, περιέργως πώς, δεν έχει κινήσει το ενδιαφέρον κανενός εισαγγελέα, της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εξ ολοκλήρου συμπεριλαμβανομένης. Ούτε καν τώρα, οπότε και αποκαλύπτονται τόσα στοιχεία.
Θα προσπαθήσω να τους «κεντρίσω» το ενδιαφέρον, μήπως και εκ των υστέρων υπάρξει κάποιου είδους έρευνα για όλα αυτά, τα απίθανα:
  • τα 3 εκατ. της CCEP (θυγατρικής του κατασκευαστικού κολοσσού CCC) είναι ο ορισμός της διακίνησης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: δόθηκαν στον Καλογρίτσα έναντι προκαταβολής για ένα ανύπαρκτο έργο που δήθεν θα έφερνε εις πέρας ο όμιλος Καλογρίτσα στο Αμπου Ντάμπι (όταν οι δυνατότητές του εξαντλούνταν σε υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ…)
  • το ζητούμενο είναι αν η (πλασματική έστω) συμφωνία μεταξύ της CCC και του Καλογρίτσα εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 89, βάσει του οποίου η οικογένεια Χούρι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80. Ο Ν. 89, ως γνωστόν, απαγορεύει σε εταιρείες που υπάγονται στις διατάξεις του να έχουν την οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει μέσω των μηχανισμών της αν παραβιάστηκαν και κατά ποιο τρόπο οι σχετικές διατάξεις του νόμου.
  • Τα 3 εκατ. που κατά τον Καλογρίτσα δόθηκαν από την εταιρεία CCEP της οικογένειας Χούρι σε αυτόν κατόπιν της παρέμβασης του Νίκου Παππά και του White Porscha έφτασαν στην Τράπεζα Αττικής μέσω της τράπεζας HSBC. Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον; Εκείνη ακριβώς την περίοδο καταδικαζόταν στη Βρετανία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της επιβάλλονταν πρόστιμα ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Κατά τη διακίνηση των e-mail με τα οποία συνεννοούνται ο Φουάντ Χούρι εκ μέρους της οικογένειας και ο Καλογρίτσας, γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες
  • Ο τρόπος που αναφέρεται στο mail ο Φουάντ Χούρι «στον κυπριακό αριθμό» φανερώνει ότι αφορά τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος προϋπήρχε της (εικονικής) συμφωνίας με τον Καλογρίτσα και ήταν γνωστός σε έναν κύκλο ανθρώπων. Και επειδή υπάρχει πάντα η γνωστή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κύπρο, πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου – Παππάς – Βενεζουέλα.
  • Η δανειοδότηση του Καλογρίτσα με 15 εκατ. χωρίς καμία εγγύηση και μόνο με την απόφαση της τριμελούς επιτροπής δανειοδοτήσεων Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης είναι μια σκαστή κακουργηματική πράξη. Η Τράπεζα της Ελλάδος τούς αντικαθιστά, αλλά πέραν αυτού τίποτε άλλο. Ουδείς εισαγγελικός λειτουργός απασχολήθηκε ή απασχολείται με το φανερό σκάνδαλο.
  • Ο Πρωτονοτάριος που μετείχε της επιτροπής δανειοδοτήσεων δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και, όπως λέγεται στους κύκλους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο τέως πρωθυπουργός οφείλει το πτυχίο του. Εχει δε φιλοξενήσει στο παραθαλάσσιο σπίτι του στη Νάξο οικογενειακώς τον Τσίπρα. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου