Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Bloomberg: Το σκοτεινό παρελθόν του Σίτι και οι δεσμοί με τη δουλεία

Το Σίτι του Λονδίνου έχει ένα πρόβλημα: τους παλαιούς δεσμούς του με τον απάνθρωπο θεσμό της δουλείας.
 Αυτό επισημαίνει το Bloomberg σε ένα άρθρο, στο οποίο θυμίζει την ιστορία του βρετανικού χρηματοοικονομικού κέντρου.
«Εάν υπάρχει κάτι που πρώτο έδειξε την φιλοδοξία του Σίτι να
καταστεί κέντρο των χρηματοοικονομικών ήταν η ίδρυση του Βασιλικού Χρηματιστηρίου πριν από σχεδόν 500 χρόνια» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο, εξηγώντας ότι η κινητήριος δύναμη πίσω από το κέντρο για συναλλαγές μετοχών ήταν ο Σερ Τόμας Γκρέσαμ, του οποίου η κληρονομιά «ζει» ακόμη στο κολλέγιο, την οδό και και το "νόμο" των οικονομικών, που φέρουν το όνομά του.
Λιγότερο γνωστός είναι ο ρόλος του διακεκριμένου υποστηρικτή του, Σερ Γουίλιαμ Γκάραρντ, «πρωτοπόρου» στην εμπλοκή των Άγγλων στο δουλεμπόριο. 
«Καθώς τα θέματα αυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο συνειδητοποιεί κανείς ότι πολλές περιουσίες χτίστηκαν πάνω στη δουλεία και την αποικιοκρατική καταπίεση, ένα δεδομένο που τώρα αναγνωρίζεται από ορισμένα κορυφαία ονόματα του χρηματοοικονομικού κέντρου» σχολιάζει το Bloomberg.
Tην περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας απολογήθηκε για «ορισμένους αδικαιολόγητους δεσμούς» με τη δουλεία από πρώην διοικητές. Η Barclays εξετάζει τη δική της ιστορία. «Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα όσα έγιναν πριν από εμάς, είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε την κουλτούρα της συμπερίληψης, της ισότητας και της διαφορετικότητας» έγραψε.

«Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε πάντα να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Lloyd's του Λονδίνου, που άρχισε τις δραστηριότητες ασφάλισης πλοίων στα τέλη του 17ου αιώνα. «Μας λυπεί ιδιαίτερα ο ρόλος που διαδραμάτισε η αγορά του Lloyd's στο εμπόριο σκλάβων τον 18ο και 19ο αιώνα- μία αποκρουστική, ντροπιαστική περίοδος στην ιστορία της Αγγλίας και τη δική μας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντρέιτον καθηγητή Ιστορίας στο King’s College του Λονδίνου, η Βρετανία ήταν από τις μεγάλες δυνάμεις του δουλεμπορίου στον σύγχρονο κόσμο με το Σίτι να προσφέρει τη χρηματοδότηση που χρειαζόταν για αυτό. Ήταν «μεγάλες μπίζνες» σχολιάζει.

Το «τρίγωνο του εμπορίου» περιελάμβανε τη μεταφορά μεταποιητικών αγαθών από τη Δύση στην Αφρική και την ανταλλαγή τους με ανθρώπους, που μεταφέρονταν σε άθλιες συνθήκες στην Καραϊβική για πουληθούν ως σκλάβοι στις φυτείες.
Το ταμπάκο, το ρούμι και πάνω από όλα η ζάχαρη ήταν οι καρποί της καταναγκαστικής εργασίας τους που επέστρεφαν πίσω στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου