Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα   14:03μμ

Με ώθηση από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο, αλλά και από τα ομόλογα, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 880 μονάδες, ένα επίπεδο που αν και προσπαθεί δεν μπορεί να καταλάβει τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,70% στις 875,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα
32,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.161,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,94% στις 757,01 μονάδες.
Κοντά στο υψηλό επίπεδο της πρόσφατης συσσώρευσης, με το οποίο φλερτάρει αλλά δεν μπορεί να το καταλάβει βρίσκεται και σήμερα η αγορά. Οι 880 μονάδες, οι οποίες χάθηκαν την επομένη των εκλογών φαίνεται ότι έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, όταν μάλιστα και ο τραπεζικός κλάδος δεν συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή.

Πράγματι, ο κλάδος, ο οποίος πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα, δείχνει σημάδια κόπωσης, καθώς πιθανές αποφάσεις, όπως μια συνολική λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που μπορούν να τον "ξεμπλοκάρουν" μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι. Η αναμονή επομένως με βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Αντ’ αυτού, η αγορά βρίσκει σημαντικά στηρίγματα στους κλάδους που δείχνουν να έχουν προοπτικές, όπως ο κατασκευαστικός. 
 Ήδη η κινητικότητα κεφαλαίων είναι μεγάλη στους τίτλους που σχετίζονται με έργα που μπορούν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, όπως το Ελληνικό, ο ΟΛΠ και τα νέα έργα που εξήγγειλε ο νέος Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα επανέρχονται στο επίκεντρο, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,011%, με το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. "Βουτιά" σε νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, ενώ εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που έχει σημειώσει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1,9% που ήταν το yield κατά την έκδοση σήμερα αγγίζει το 1,582%.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη που φτάνουν το 5,47% και 5,11% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με άνοδο 4,38%. 
Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Cenergy, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Alpha Bank, Εθνική, Φουρλής, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΟΛΠ, Motor Oil και Jumbo.
Στον αντίποδα, το -0,80% της Coca Cola συγκρατεί τα κέρδη του γενικού δείκτη, ενώ σε αρνητικά εδάφη είναι και οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Titan. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου