Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Με Βιδάλη πρόεδρο και Κοπανάκη CEO στη ΔΕΗ - Η νέα διοίκηση καλείται να δώσει λύσεις και να εξυγιάνει την επιχείρηση

Σχηματοποιείται η διοικητική δομή της ΔΕΗ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προτείνει για πρόεδρο της επιχείρησης τον Ε. Βιδάλη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Κοπανάκη, ο οποίος συμμετέχει και στη νυν διοίκηση της ΔΕΗ.
 

Ο διευθύνων σύμβουλος από ότι φαίνεται αποτελεί εσωτερική λύση για την ΔΕΗ.
Η τοποθέτηση νέας διοίκησης αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η εξυγίανση της
επιχείρησης, με τους νέους επικεφαλής να βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι παραπάνω από οξεία προβλήματα.
Ήδη, όπως έχει αναφέρει σε δημοσίευμά του το bankingnews.gr,  για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της επιχείρησης έχει μιλήσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η συγκεκριμένη αναφορά ίσως να ήταν η μόνη που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ.
Εν τω μεταξύ έως τις 30 Ιουλίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ο νέος επικεφαλής στη ΔΕΗ, το όνομα του οποίου αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη για την αγορά.

Όπως όλα δείχνουν όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για τη μείωση του προσωπικού της επιχείρησης τότε θα τεθούν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ δυο αιτήματα:
Πρώτον η παροχή κινήτρων για τις εθελούσιες εξόδους και 
δεύτερον η ενίσχυση της ΔΕΗ με προσλήψεις νέου προσωπικού.

Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, ο όμιλος της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του ΔΕΔΔΗΕ και των δύο θυγατρικών Μελίτης και Μεγαλόπολης, στις 31/12/2018  απασχολούσε 16.747 εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό.
Εξ αυτών, 6.445 απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές του 2019 ως σήμερα έχουν αποχωρήσει περί τα 1.000 άτομα με συνταξιοδότηση, εκ των οποίων 780 από τη ΔΕΗ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον αριθμό η μείωση του προσωπικού στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη) και 320 από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το προσωπικό αυτό αποχώρησε με συνταξιοδότηση λαμβάνοντας την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.
Νωρίτερα και έως το τέλος του 2018 είχαν φύγει ακόμη 220 εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν την αποζημίωση των 15.000 ευρώ και μπόνους αποχώρησης 5.000 ευρώ ως κίνητρο.   
Σε ότι αφορά το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής συζητήσεις με τη ΓΕΝΟΠ για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που δεν θα αφορά μόνον τους συνταξιοδοτούμενους.
Πάντως όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη, μεγαλόπνοα προγράμματα εθελουσίας χωρίς ιδιαίτερα κίνητρα δεν μπορούν να πετύχουν.

Ποιο είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ οριακά καλύπτει την μαύρη τρύπα 1 δισ και απέχει από την κάλυψη κεφαλαίου 2 δισ ευρώ.
Μετά την άνοδο προσδοκιών της μετοχής της ΔΕΗ - ξανά κόπωση και προβληματισμός - οι προτεινόμενες λύσεις ούτε εύκολες είναι ούτε μπορούν να αποδώσουν στον βαθμό που εκτιμάει η κυβέρνηση.
Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, δείχνει - είναι αλήθεια - μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα του 1 δισεκ. ευρώ στον ισολογισμό της ΔΕΗ, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις προτεινόμενες λύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια.
Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν είναι λύσεις, είναι «προσωρινά μερεμέτια» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ΔΕΗ στην ουσία του.

Ποια είναι τα δεδομένα απέναντι στις εξαγγελθείσες λύσεις.

1)Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ υποχρεωτικά πρέπει να επισπευστεί ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ περί τα 450 εκατ.
Η Pimco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταβάλλει τα 450 εκατ ευρώ.
Η τιτλοποίηση που ισοδυναμεί με ρευστότητα είναι υποχρεωτική.

2)Από την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 30% με 40% η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να αντλήσει άνω των 100 με 110 εκατ ευρώ.
Με βάση τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ η συνολική αποτίμηση κινείται μεταξύ 130 με 150 εκατ και συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου, για το 40% το μέγιστο που θα μπορούσε να προσφέρει ένας επενδυτής είναι 100 με 110 εκατ ευρώ.

3)Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν μπορούν να καταργηθούν.
Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα τα ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και επιβάλλουν στην ΔΕΗ να πουλάει με τιμή εκκίνησης στο κόστος παραγωγής συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Commission θα αντιδράσει και θα μπλοκάρει σχέδια κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές.

4)Για τα ΥΚΩ δηλαδή Υπηρεσίες Κοινής ωφέλειας επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές κυρίως γιατί συνδέονται έμμεσα με την τιτλοποίηση.
Εάν υπάρξουν αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πρέπει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. να επαναξιολογηθεί εκ του μηδενός καθώς αλλάζουν οι μελλοντικές παραδοχές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ ενώ χρειάζεται για να καλύψει την μαύρη τρύπα 1 δισεκ. το ελάχιστο και μέγιστο 2 δισεκ. ευρώ.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Οι λύσεις είναι δύο όχι πολλές
1)Ξεπούλημα ασημικών, η ΔΕΗ για να πουλήσει τις τοξικές λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αυξήσει την περίμετρο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων και να συμπεριλάβει και 3-4 υδροηλεκτικές μονάδες.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Θα ήταν λάθος αυτή η επιλογή.
2)Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15% κατ΄ ελάχιστο με ένα διαστρωματικό μοντέλο ώστε οι σταθερά συνεπείς να μην πληρώσουν για τα λάθη του παρελθόντος.
Η λύση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεριδίων της ΔΕΗ που ωστόσο νομοτελειακά δεν μπορεί να αποτραπεί, η εξέλιξη αυτή, λόγω δέσμευσης στην Commission.
3)Μια άλλη λύση θα ήταν αναδιάρθρωση δανείων και νέος δανεισμός σενάριο που πρέπει να αποκλειστεί καθώς καμία τράπεζα δεν εξετάζει καν… το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει τα δάνεια προς την ΔΕΗ.

Συμπέρασμα

Ορισμένοι στο πλαίσιο της κερδοσκοπίας υποστηρίζουν ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο θα φθάσει στο 1 δισεκ. από 632 εκατ την τρέχουσα περίοδο.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κυρίως γιατί οι λύσεις για την ΔΕΗ δεν είναι τόσο εύκολες όσο παρουσιάζονται.
Τα εμπόδια και η δομή των προβλημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Θα υποχρεωθεί ο έμπειρος Χατζηδάκης να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Επίσης οι αναφορές ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια εξυγίανσης θα υποστηρίζαμε ότι η ΔΕΗ είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα.
Οι προσδοκίες θα πρέπει να μετριαστούν για τις λύσεις και το μοντέλο εξυγίανσης.

Υποσημείωση

Ο όμιλος της ΔΕΗ με 14 δισκ. ενεργητικό και 3,9 δισ κεφάλαια έχει 16.700 εργαζόμενους και 10.000 φθάνουν σε επίπεδο ομίλου

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου