Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Βαριές εκλογικές απώλειες για CSU και SPD στη Βαυαρία

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου
Οι προβλέψεις επαληθεύονται και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - σύμμαχοι της Μέρκελ επικρατούν μεν στις εκλογές στη Βαυαρία, καταγράφοντας όμως πτώση 12 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό τους αποτέλεσμα.
 Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση τους από το 1950. Βαριά είναι και η εκλογική απώλεια των
Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που χάνουν επίσης σχεδόν 11 μονάδες.

Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα των Πρασίνων, που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο.
«Καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Zέντερ και έκανε λόγο για «μια όχι εύκολη μέρα» για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 H αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε σήμερα το ARD, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί τον αρχηγό της CSU και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ως βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου