Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τι κρύβει η χρηματιστηριακή «επίθεση» στις τράπεζες

Η μετοχή της Πειραιώς έκανε limit down, η Εθνική και η Eurobank έφτασαν να έχουν απώλειες σε διψήφιο ποσοστό, η Alpha υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 9,5% και ο τραπεζικός δείκτης έφθασε να καταγράφει πτώση 15%.
Η εικόνα αυτή σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να
παραπέμπει σε εποχές κορύφωσης της κρίσης, και όχι στην επόμενη μέρα της άρσης των capital controls. Και το ερώτημα είναι εάν αυτή η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στηρίζεται σε θεμελειώδη δεδομένα και ανησυχίες για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή αποτελεί προϊόν κερδοσκοπικής επίθεσης και «σορταρίσματος».
Οι απαντήσεις που δίνουν έμπειροι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς ισορροπούν και κινούνται προσεκτικά μεταξύ των δύο.
Ως προς το σκέλος της κερδοσκοπίας επισημαίνουν με νόημα τη χρονική συγκυρία στην οποία εκδηλώθηκε αυτή η επίθεση – την ώρα, δηλαδή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των τραπεζών με την εποπτική αρχή για τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της και η Morgan Stanley. Ως προς τα θεμελειώδη δεδομένα, δε, υπενθυμίζουν αφενός το γεγονός ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα τελευταία stress tests και αφ’ ετέρου ότι είναι επιπλέον θωρακισμένες με την «εφεδρεία» των 30 δις του ταμειακού αποθέματος (buffer) τουλάχιστον έως το 2020.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναγνωρίζουν και τα υπαρκτά στοιχεία προβληματισμού και ανησυχίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – στοιχεία, τα οποία αφορούν κυρίως δύο παραμέτρους: Η πρώτη είναι η  καθυστέρηση στην παρουσίαση των τελικών στόχων και σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων και η δεύτερη η αποσαφήνιση του τοπίου ως προς την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά, δε, ειδικά την αύξηση κεφαλαίου, η προσοχή είναι εστιασμένη κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στο πλαίσιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης έχει δεσμευτεί να προχωρήσει έως το τέλος του έτους στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

 Τη δέσμευση αυτή επαναβεβαίωσε σήμερα, με δηλώσεις του στο Reuters, ο επικεφαλής της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ωστόσο αρκετοί παράγοντες – μεταξύ των οποίων και οι συνθήκες ρευστότητας στις διεθνείς αγορές – έχουν μέχρι στιγμής καθυστερήσει τον σχεδιασμό.
Την πίεση στη μετοχή της τράπεζας, και κατ΄επέκταση στο σύνολο του κλάδου, εκτιμάται ότι επέτεινε δημοσίευμα του Bloomberg που επεσήμανε τα πιεστικά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του χρόνου, ενώ πρόσθετο αρνητικό ρόλο έχουν παίξει και μια σειρά από εκθέσεις διεθνών οίκων που επισημαίνουν την ανάγκη πιο «ενεργητικής διαχείρισης» των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά της Πειραιώς, πάντως, υπήρξε ανακοίνωση μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου η οποία τονίζει πως η τράπεζα παραμένει πιστή στον σχεδιασμό της, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Μεγάλου στη δήλωσή του στο Reuters:
 «Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί ένα πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί στην αγορά από τα μέσα του 2018»,είπε προσθέτοντας: «Η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές κεφαλαίων για να προσδιορίσει παράθυρο ευκαιρίας για μια έκδοση εργαλείου κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου