Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Κρίσιμα ερωτήματα για τις σχέσεις της Rothschild με την ελληνική κυβέρνηση

Εδώ η Rothschild το έχει... τούμπανο, και εμείς κρυφό καμάρι… Αυτή η περίεργη μυστικότητα που έχει επικρατήσει γύρω από την επιλογή και την ύπαρξη ή μη σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου, επί της ουσίας του ΟΔΔΗΧ και της Rothschild, προκαλεί αρκετά εύλογα ερωτήματα.

Γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση παριστάνει την ανήξερη, από την Rothschild κατ’ επανάληψη από
πέρυσι γίνεται αναφορά στην συγκεκριμένη "δουλειά" που έχει αναλάβει για το ελληνικό κράτος! Σε επίσημα έγγραφά της! 

Και φυσικά η υπόθεση έχει λάβει εντελώς διαφορετική διάσταση μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και τις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν. 
Όπου επιχειρείται να γίνει... παρθενογένεση στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και Rothschild. Γιατί δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου ακούσαμε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε στις 25 Ιανουαρίου από τον ΟΔΔΗΧ να βρει σύμβουλο και μετά από δύο ημέρες του υπεδείχθη από τον οργανισμό η Rothschild! 
Έτσι απλά… 
Και το μόνο που εκκρεμεί είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ε, τώρα όσον αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού... σύμπτωση...

Ωραία όλα αυτά, αλλά τα... επίσημα έγγραφά της Rothschild δείχνουν άλλα. Γιατί για παράδειγμα, στο ενημερωτικό δελτίο του περασμένου Νοεμβρίου, η επενδυτική τράπεζα προβάλει ως πλέον σημαντική δουλειά, ως "key achievement”, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον ελληνικό ΟΔΔΗΧ για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 220 δισ. ευρώ! "Adviser to Greece PDMA on reporting of E220bn Financial Support Loans”, αναφέρει η τράπεζα. 
Ακριβώς δηλαδή για το ποσό που σήμερα γίνεται η συζήτηση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του Χρέους, μια και θα εξαιρεθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, τα διακρατικά, τα ιδιωτικά και αυτά των κεντρικών τραπεζών...
pin
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το IFR (International Financing review), η Rothschild ανακηρύχτηκε "Adviser of the year 2016” με ιδιαίτερα καθοριστική για την ανάδειξη αυτή, την "δουλειά" του συμβούλου αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει το IFR ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ είχε μεταβεί τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι για τρεις ημέρες, ύστερα από πρόσκληση της Rothschild για να συμμετάσχει σε συναντήσεις με αξιωματούχους μεγάλων επενδυτικών οίκων, τις οποίες διοργάνωσε η Rothschild.
Και όπως ανέφερε και η εφημερίδα "Κεφάλαιο" το περασμένο Σάββατο, στελέχη της Rothschild βρέθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016 για να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης σε πραγματικό χρόνο. 
Ενώ στο annual report που εξέδωσε η Rothschild τον Αύγουστο του 2016 αφενός κατατάσσει την Ελλάδα στους σημαντικούς πελάτες της και αφετέρου χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό έργο της την "εντατική και αντισυμβατική διαδικασία που αφορά τη χώρα και τα ιδρύματα – κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ".
Πώς συμβαδίζουν όλα αυτά; 
Ποιος ψεύδεται σε αυτή την υπόθεση; 
Ή για να το θέσουμε αλλιώς, ποιος και γιατί έχει λόγο να αποκρύψει την στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Rothschild; 
Εκτός και αν… ψεύδεται η Rothschild. Γιατί λοιπόν τόση μυστικότητα από την ελληνική πλευρά; Εδώ φτάσαμε στο σημείο να γίνεται προσπάθεια να αποκρυβεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της στο Παρίσι… Και χωρίς παρεξήγηση, η μυστικοπάθεια δίνει λαβή για σκέψεις και απορίες σε διάφορα επίπεδα. Τι πιο απλό από το να ειπωθεί εξ αρχής η αλήθεια; 

Και βεβαίως, τι ακριβώς συμβαίνει με την περίφημη σύμβαση; 
Η Rothschild λειτουργούσε όλον αυτόν τον καιρό χωρίς αμοιβή; Δωρεάν; Από… καλοσύνη; Βεβαίως μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μπορεί ένας οργανισμός να ποντάρει για δουλειές στο μέλλον χάρη στη  δεσπόζουσα θέση που αποκτά μέσα από τη συνεργασία για το Χρέος. 
Ως προς την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις τραπεζικές και ιδιωτικές ομολογιακές εκδόσεις που θα ακολουθήσουν την αναδιάρθρωση αλλά και για τις κρατικές εκδόσεις στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας στις αγορές. 
Μπορεί, αλλά είναι δυνατόν να αδιαφορεί κανείς για τις τόσο υψηλές αμοιβές που προκύπτουν από δουλειά 220 δις ευρώ;
Αν ναι, γιατί δεν το ανακοινώνει να τις αποδοθούν και… εύσημα; Και γιατί να θέλει να το κρατήσει αυτό κρυφό η ελληνική πλευρά;
Γύρω από αυτή την υπόθεση μπορεί να αναπτυχθεί πολύ μεγάλο παρασκήνιο. Και το παρασκήνιο το τροφοδοτεί η μυστικότητα. Ενώ αντίθετα, αν όλα είναι στο φως εξ αρχής, ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι διάφανα… Αν όμως επικρατεί… σκοτάδι, τότε το παρασκήνιο μπορεί να το φτάσει μακριά το πράγμα. 

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η "γέφυρα" για συμμετοχή της Rothschild στην δουλειά του ελληνικού Χρέους, θα μπορούσε να αναζητηθεί στη Γαλλία.
 Υπό την έννοια ότι ο σημερινός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία με τους σοσιαλιστές, ο κ. Μακρόν και υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας την περίοδο 2014 – 2016, τότε ακριβώς που ο πρόεδρος Ολάντ ανέλαβε καθοριστικό ρόλο για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ το δύσκολο καλοκαίρι του 2015,  υπήρξε σημαίνων στέλεχος της Rothschild. Συμπτώσεις; Πιθανώς...

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και δημοσίευμα της "Καθημερινής" που αναφέρει ότι "η Rothschild δημιούργησε τον Νοέμβριο του 2015 μία νέα θέση, του επικεφαλής σε θέματα συμβουλευτικής κρατικού χρέους, και προσέλαβε σε αυτήν τον Πιερ Καϊτό. Από τη θέση αυτή, με έδρα το Παρίσι, ο κ. Καϊτό συντονίζει το έργο της τράπεζας με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΟΔΔΗΧ". Δηλαδή επί της ουσίας, η θέση δημιουργήθηκε για την ελληνική υπόθεση!!! 

Άλλωστε, στο επίσημο έγγραφο της Rothschild με τα "key achievements”, η μόνη ουσιαστικά παροχή συμβουλών σε κρατικό φορέα, είναι αυτή προς την Ελλάδα. Από τις 16 πιο σημαντικές δουλειές, "Recent major transactions”, μόνο μία αφορά δημόσιο τομέα. Όλες οι άλλες είναι corporate. Άλλωστε αυτή είναι και η γνωστή ευρύτερα ειδικότητα της Rothschild. Ο ιδιωτικός τομέας, ο τραπεζικός και οι ιδιωτικοποιήσεις.
 Όχι ο δημόσιος για Χρέος. Και αποτελεί και μία εύλογη απορία με ποιο κριτήριο επελέγη για να συμβουλέψει το ελληνικό δημόσιο η Rothschild. Λόγω… ειδίκευσης;  Γιατί εμφανίστηκε επισήμως ο ΟΔΔΗΧ να επιλέγει μέσα σε δύο μόλις ημέρες σύμβουλο. Μετά την… ανυποψίαστη ερώτηση Τσακαλώτου. Ποιον; Εκείνον βέβαια με τον οποίο ήδη, υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς, ήδη συνεργαζόταν!

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου